FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Képzelt riport egy képzelt kvíz oldalról
Új hozzászólás
1 

Meteor ( #1 ) 2012-06-03 10:24:15
Privát üzenet
Riporter: - Mielőtt rátérnénk a riport fő témájára, arra kérlek, hogy néhány mondatban foglald össze, hogy mi az, amit rólad és a riportban szereplő kvíz oldalon végzett munkásságodról tudni érdemes?

Siklósi: - A riportban szereplő kvíz oldalra 2003-ban regisztráltam. Egy igen kulturált, barátságos, színvonalas oldalt ismertem meg. Mondhatom, hogy egy nagyon jó közösség tagjává váltam, az oldal is szépen fejlődött és az évek folyamán én magam is próbáltam a kvízeim és a topikjaim által hozzátenni ehhez valamit.

R: - Milyen volt a kapcsolatod a többi játékossal?

S: - Azt hiszem, hogy többnyire jó, de nyilván ennyi embernek nehéz mindenben megfelelni. Én mindig mindenre és mindenkire pozitív és nyitott voltam/vagyok, ez általában beválik. Több játékossal személyesen is találkoztam, sajnos sok legendás alak már nincs is az élők sorában. Egyszer még moderátor is voltam.

R: - Egy rövid, de annál viharosabb ideig te voltál az oldal felelős szerkesztője. Sokan nem tudják, hogyan kerültél ebbe a szerepkörbe. Összefoglalnád néhány mondatban?

S: - Az utolsó kvízem megírása után sokáig nem látogattam az oldalt. Ha valaki, valamit jelzett a kvízeimmel kapcsolatban, akkor azokra reagáltam. Aztán magánlevélben többen is kérték, hogy az egyik kvíznél mutassuk meg a jó válaszokat, de ehhez még kérdéseket szerettem volna írni.
Ekkor több időt töltöttem az oldalon és volt időm olvasgatni a Fórumot is. Az itteni hozzászólásokból tudtam meg, hogy az oldal korábbi üzemeltetői hosszabb ideje semmilyen levélre, hozzászólásra nem reagálnak.
Az új kvízek száma az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent, illetve hónapok óta már szinte semmi nem történt. Olyan kísértethajó-érzése volt az embernek. Még én is írtam néhány sort a Fórumra, hogy biztosan csak átmeneti a dolog, mert az oldalon a reklámok folyamatosan frissültek.
Ettől függetlenül befejeztem a kvíz bővítését és ezt megírtam a Fórumba is, hátha valaki illetékes olvassa.
Mivel a két moderátorral (gyurmaléc és halfarkas) régebben jó kapcsolatban voltunk, az elmúlt években több alkalommal leveleket is váltottunk arra gondoltam, hogy nekik is írok, hátha van valami információjuk, de úgy tűnt, hogy ők sem tudnak többet. A napok meg csak teltek-múltak és eszembe jutott, hogy a régi üzemeltetőkhöz van egy privát e-mail címem, ezért írtam nekik, hogy aggódunk az oldal jövője miatt. A gyors válaszukból tudtam meg, hogy már nem is ők az üzemeltetők.

R: - Ezek a levelek megvannak?

S: - Természetesen megvan a teljes levelezés.

R: - Mi történt ezután?

S: - Ígéretet tettek arra, hogy írnak az új üzemeltetőnek, hogy amit lehet, indítsanak el, de semmi sem történt. A következő levelemre már nem is válaszoltak. Miután hónapokig csak találgatott mindenki, hogy miért ez a nagy leállás, a vége az lett, hogy megtaláltam és felkerestem az új üzemeltetőt, hogy ha ennyire senki nem akar az oldallal foglalkozni, akkor én elvállalnám.

R: - Ki tudott erről a lépésedről?

S: - Ezt az információt csak a két moderátorral osztottam meg, az egyikükkel (gyurmaléc) napi szinten, telefonon is beszéltünk az új fejleményekről, ettől függetlenül a régi üzemeltetők minden lépésemről tudtak. Már akkor is furcsa volt nekem, de a két moderátor megnyugtatott, hogy tőlük aztán nem. Pedig már az első naptól kezdve minden lépésemről beszámoltak a régi üzemeltetőknek.
Egy bizalmas kapcsolatot nem ilyennek képzeltem el, márpedig egy az oldalért felelős személy és a moderátorok között azt hiszem, ez minimális lenne.

R: - Az nem lehet, hogy az új üzemeltető volt az informátor? Esetleg téged akart ellenőrizni?

S: - Nem hiszem, mert az új üzemeltető végig nagyon korrektnek látszott, és egy ilyen lépés nem tűnt számomra logikusnak.

R: - Hogyan vetted át a szerkesztői munkát?

S: - A legtöbb időt azzal töltöttem, hogy megfejtsem az oldal működését. A régi üzemeltető állítólag minden jogosultságot átadott az új üzemeltetőnek, ehhez én is megkaptam a belépéshez szükség információkat, viszont az új üzemeltetőnek nem volt semmilyen leírása, dokumentációja az oldal működéséről, a régiek pedig szó szerint semmilyen segítséget nem adtak, illetve utólag kiderült a jogosultságoknak is csak egy része szállt át az új üzemeltetőre.

R: - Ez azt jelenti, hogy az új üzemeltető úgy vette át az oldalt, hogy nem volt birtokában az üzemeltetéshez szükséges információknak, kódoknak?

S: - Én azt az információt kaptam, hogy a régi üzemeltető többször is ígéretet tett arra, hogy majd egyszer elkészíti a leírást, de tudomásom szerint ez nem történt meg.

R: - Ebből milyen következtetést vontál le? Lehet, hogy nem is volt nekik ez fontos?

S: - Az új üzemeltetőnek addig nem volt szüksége leírásra, ameddig a régi üzemeltető házon belül volt. Miután velük megszakadt a munkakapcsolat, azt már nem tudták elérni náluk, hogy a korábbi ígéretükhöz híven elkészítsék a leírást, ezért nem foglalkozott senki hónapokig az oldal tartalmi szerkesztésével.
Ha lett volna leírás, akkor szükségtelen lett volna várni arra, hogy valaki majd jelentkezik a feladatra, hiszen ezt házon belül az új üzemeltető egy képzett informatikussal megoldhatta volna. Amit a régi üzemeltető a háttérben megoldott, arról engem nem tájékoztattak, pedig tudták ki vagyok, mert az új üzemeltető is és a két moderátor is megírta nekik, illetve személyesen is ismertük régebbről egymást. Azt nem állítom, hogy én voltam a legjobb megoldás (bár a ZX81 óta foglalkozom számítástechnikával), de addig rajtam kívül senki nem jelentkezett a feladatra.
Tovább bonyolódott a helyzet, miután a régi üzemeltető a saját loginjával és belépési kódjával megjelent az oldalon és kikapcsolt néhány funkciót a meglévőkből is. Egy időben hirtelen két szerkesztője lett az oldalnak, bár a régi üzemeltetőnek erre nem volt felhatalmazása.

R: - A játékosok tudták, hogy te szerkeszted az oldalt? Ebből azért lehettek volna félreértések nem?

S: - Ekkor még nem tudták, hiszen annak ellenére, hogy az oldal szerkesztésére szabad kezet kaptam, még csak szóbeli ígéretem volt a jövőt illetően és az oldal szerkesztését segítség nélkül csak 90%-ban tudtam megfejteni. Inkább még csak egy voltam azok közül, akik azt szerették volna, hogy az oldal újra rendesen működjön.

R: - Milyen volt a szerkesztői munkád fogadtatása a játékosok részéről?

S: - Az első napokban nagyon pozitív volt mindenki, hiszen annyi idő után végre jött valaki, aki foglalkozott az ügyeikkel és megindult a kommunikáció is. Hónapok óta kész kvízek vártak beindításra, rengetegen jelentkeztek korábban kvíz írásra illetve sok technikai probléma is volt, amit orvosolni kellett volna valakinek.

R: - Mit sikerült elérned egyedül ebben a rövid időszakban, hiszen az elmondásod szerint rengeteg volt a tennivaló?

S: - Nos, egy ideig valóban egyedül voltam, de a sok munkához társakat kellett találjak, hogy sokkal gyorsabban haladjanak a dolgok. Új kvízeket indítottunk el, többet frissítettünk, új témaköröket hirdettünk meg, újra indítottuk a nyereményjátékot.

R: - Kik voltak a segítségedre?

S: - A barátnőm és a szomszédom, aki szintén áldozattá is vált végül, hiszen az én gépemről dolgozott, és az IP cím figyelése miatt azt hitték, hogy az is én vagyok. Az ő regisztrációját azért törölték, mert utánam érdeklődött, bár én mondtam neki, hogy ne feszegesse a dolgot, mert könnyen így járhat. Nem ő volt az egyetlen, akinek a regisztrációját minden indok nélkül, de ugyanezért egyszerűen törölték. Pedig azok a hozzászólások a Fórum egyetlen szabályát sem szegték meg. Nekem úgy tűnt, hogy valakik azt akarják elérni, hogy ne derüljön ki mi is történt valójában.

R: - Ha ilyen jól haladt minden, akkor mi történt?

S: - Azt hiszem, hogy az volt a legnagyobb gond, hogy néhány régi játékos véleményét nem fogadtam meg. Ezek szerint sokkal kisebb lépésekben kellett volna haladnunk az új ötletekkel. A másik gond az volt, hogy az addig látszólag mellettem álló moderátorok (főleg gyurmaléc) végleg ellenem fordultak. Szinte minden lépésemet nyíltan kritizáltak, egy-két hozzászólásomat egyszerűen kimoderálták, a magánlevelezésünk részleteit pedig a Fórumra is beírták. Olyan bizalmasan leírt információkat kértek volna rajtam számon a nyilvánosság előtt, amelyeket csak velük, magánlevélben osztottam meg. Ezt meg én moderáltam, szóval egy kis háborús övezet alakult ki.

R: - Gondoltál arra, hogy a moderátorokat lecseréled?

S: - Nem, mert már évek óta ők voltak a moderátorok és addig nekem úgy tűnt, hogy jól teszik a dolgukat. Azon kívül rendszeresen leveleztünk és mondhatom, hogy jó kapcsolatban voltunk. Arra gondoltam, hogy egy kis vita belefér, azután majd dűlőre jutunk. Persze idővel megváltozott a véleményem róluk, ezért egy-két játékostól informálódtam róluk. Azokból az információkból azt szűrtem le, hogy vigyázzak velük, mert a barátságosnak látszó kép mögött sokszor egészen más szándék bújik meg, és már több játékos életét is megkeserítették a múltban, ezért már semmiről nem tájékoztattam őket. Az üzemeltető elégedett volt a munkámmal, és elsősorban nekik kellett megfelelnem.
További probléma volt, hogy a moderátoroknak olyan jogköreik is voltak, amelyek nekem, mint szerkesztőnek nem. Ezeket a jogköröket annak ellenére nem tudtam korlátozni, hogy az oldal szerkesztését nekem kellet volna ellátni. Ez azt jelentette, hogy nekem kellett megkérnem a moderátorokat arra, hogy ezt-azt javítsanak ki az oldalon. Volt olyan kérés, amit egyszerűen megtagadtak, mert nekik nem tetszett az elképzelésem.

R: - Tájékoztattad erről az új üzemeltetőt?

S: - Igen írtam neki egy összefoglalót a moderátorok hozzáállásáról, illetve a jogosultsági problémákról is. A válaszában megnyugtatott, hogy elégedett a munkámmal, a moderátorokkal meg ne foglalkozzam, mert majd egyeztet a felső vezetőkkel a továbbiakról. Ennek a levélnek a tartalmát a moderátorokkal (gyurmaléc és halfarkas) is megosztottam.

R: - Hogyan reagáltak erre a moderátorok?

S: - Először is feltették a kérdést, hogy mit gondolok, mennyi idő után derül ki, hogy én vagyok az oldal szerkesztője?

R: - Miért volt fontos ez nekik? Miért kellene tudni bárkinek azt, hogy ki a szerkesztő, ha közmegelégedésre végzi a munkáját?

S: - Igazán nem tudom, hogy ők miért akarták mindenáron elmondani mindenkinek, hogy ki áll a szerkesztőség név mögött, hiszen én nem akartam magamnak reklámot csinálni. Megelégedtem volna azzal, hogy a háttérben meghúzódva teszem a dolgom, és az oldal normálisan működik.
Ellenben a válasz hamar megérkezett, mert az egyik moderátor (gyurmaléc) kreált egy körlevelet, amelyet az oldal törzsgárdájának szétküldött. Erről én csak később szereztem tudomást.
Ebben a levélben a privát levelezésünk részleteit kiegészítette a saját kommentjeivel és egy szinte valótlan, engem mindenben lejárató történetet vázolt fel. Elég könnyű valakit úgy lejáratni, hogy az általa írt sorokat a megfelelő helyre elhelyezi, azokat kommentálja, de a kiváltó okokról semmi nincs leírva. Illetve arról sem esik szó benne, hogy a korábbi üzemeltető annak ellenére szerkesztgette az oldalt, hogy már szerződése sem volt.

R: - Tehát foglaljuk össze: gyanúd szerint a régi üzemeltető, az új üzemeltető tudta nélkül ki-be járt az adott oldalon a két moderátorral összefogva ellened tevékenykedtek, valamint az oldal belső levelezőjét arra használták, hogy más játékosok előtt lejárassanak?

S: - Igen azt hiszem így történt. Nekem úgy tűnt akkor, hogy a korábbi üzemeltetőkkel közösen próbáltak engem kitúrni az oldal szerkesztéséből, ezért olyan eszközökhöz is folyamodtak, ami azt hiszem a tisztesség és jó erkölcs határait súrolta. Amikor átláttam ezeket az összefüggéseket, akkor jeleztem az új üzemeltetőnek, hogy ez a helyzet áll fenn és így az oldal szerkesztésének a magam részéről nincs sok értelme. Erre azt a választ kaptam, hogy (tekintettel a hosszú hétvégére) a következő munkanapon tisztázzák a dolgot az érintettekkel.
Mai napig nem értem, ha ennyire fontos volt ennek a néhány embernek, hogy ők legyenek az oldal szerkesztői, akkor miért kellett ehhez egy másik emberen átgázolni, illetve miért nem próbálták meg átvenni az oldal szerkesztését hónapokon keresztül. Miért akkor lett fontos a számukra, amikor jött valaki, hogy kézbe vegye az oldal szerkesztését? Lett volna rá idejük és lehetőségük az én szerepvállalásom előtt is.

R: - A gyurmaléc féle levelet én is olvastam. Az általad magánlevélben küldött néhány üzenet valóban nem volt túl barátságos.

S: - Nem tagadom, hogy elszakadt a cérna, de annyira tisztességtelen lépés volt részükről az, hogy a hátam mögött minden információt kibeszéltek, és szándékosan hátráltatták a munkámat, hogy egyszerűen nem tudtam magam visszafogni.

R: - Mi történt ezután?

S: - Miután a szerkesztői munkám ilyen körülmények között ért véget, úgy gondoltam, hogy a kvízeimmel együtt otthagyom az oldalt. Küldtem egy levelet az új üzemeltetőnek, amelyben volt egy Jognyilatkozat is a kvízeim letiltásáról. Amikor a tértivevény visszaérkezett, arra gondoltam, hogy elköszönök a játékosoktól illetve néhány sorban megírom, hogy a jövőben miért nem lesznek játszhatóak a kvízeim. Ezt a hozzászólásomat (éjjel egykor) fél perc alatt törölték, azután a regisztrációmat és még az archív topikjaimat is. Úgy tűnt, hogy csak az alkalomra vártak, hogy megszabaduljanak tőlem.
Amit ezután magánlevélben írtam nekik (szintén nem volt túl barátságos), azt hozzácsapták a hozzászólásomhoz és úgy tálalták az új üzemeltető felé, mintha az is a része lett volna a Fórum bejegyzésnek.

R: - Tisztázzuk még egyszer: a két moderátor az új üzemeltető felé úgy kommunikált, hogy a nekik írt magánleveledet a Fórum hozzászólásoddal összevonta és úgy tálalta felé mintha az is a hozzászólás része lenne ezzel bizonyítva, hogy a hozzászólásod törlése jogos volt?

S: - Szó szerint így történt. A gond az volt, hogy a munkánkból adódó "időeltolódás" miatt nekem már lehetőségem sem volt tisztázni az új üzemeltetővel, hogy valójában mi történt. Írt nekem három levelet, de az első kettőre esélyem sem volt válaszolni, a harmadikban pedig egyértelműnek tűnt, hogy már elhitte azt, amit a két moderátor írt neki.

R: - Hogyan fogadták ezt a lépést a játékosok?

S: - Néhányan érdeklődtek ugyan a fórumon, de gyurmaléc levelét úgy tűnt, hogy sokan a valóságként fogadták el. Mivel én magam már megvédeni nem tudtam az oldalon, mert az IP cím figyelése miatt minden regisztrációmat automatikusan törölték, ezért csak azoknak tudtam a történetet időrendben és a lehető legtényszerűbben megírni, akik magánlevélben megkerestek.

R: - Mit gondolsz miben hibáztál?

S: - Ez egy jó kérdés. Ami a szerkesztőségi munkát illeti, azt hiszem sok hibára nem volt lehetőségem, hiszen az általam kigondolt változások egyike sem valósult meg. Amit gyurmaléc magánlevélben terjesztett az általam okozott károkról, az teljes egészében fikció. A legnagyobb hibát ott követtem el, hogy vakon megbíztam olyanokban, akikben egy szemernyi gátlás sincsen, és a saját érdekeiknek megfelelően bármilyen eszközzel képesek manipulálni a környezetüket. Olyanokra bíztam bizalmas információkat, akikre nem kellett volna.

R: - Mit tudsz arról, hogy végül ki vette át az oldal szerkesztését?

S: - Ebben semmi meglepő nincsen, mert a két moderátor (gyurmaléc és halfarkas) illetve a régi üzemeltető kéz a kézben átvette a szerkesztői munkát, amelyből engem olyan nagy lelkesedéssel túrtak ki.

R: - Miért ezt a módját választottad annak, hogy egy másik hasonló oldalon helyezteted el ezt a riportot?

S: - Mert ott már nem volt módom és lehetőségem megvédeni magam és nem szerettem volna, ha azt gondolnák régi játékostársaim, hogy az oldal tönkretételére törtem. Éppen ellenkezőleg szabadabbá, nyíltabbá, barátságosabbá akartam tenni illetve azon fáradoztam, hogy az oldal újra fellendüljön.

R: - Akarsz-e még valaha kvízekkel foglalkozni, vagy végképp szakítottál ezzel az elfoglaltsággal?

S: - Most már itt a nyár, inkább a szabadban töltöm az időmet. Kaptam felajánlásokat néhány helyről, de szerintem rám fér egy kis pihenés.

R: - Köszönöm a beszélgetést, sok sikert és jó pihenést!

S: - Köszönöm a lehetőséget!
Válasz erre


1 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008. Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal