FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Születéstől Kamaszkorig (Nusimami)
Ez a téma le van zárva!
1 2 3 

Nusimami ( #91 ) 2010-06-14 13:38:07
Privát üzenet
bölcsőhalál

Az egészségesnek tartott csecsemőknél váratlanul bekövetkező halált nevezzük bölcsőhalálnak. A bölcsőhalálról csak akkor beszélhetünk, ha a boncolás nem ad magyarázatot a halálozás okáról. Meglepő, hogy a csecsemő halál Európa szerte, csökken, a bölcsőhalál inkább stagnál. A születések számát figyelembe véve, 20 000 amerikai, 2000 német, és 250-300 magyar csecsemő hal meg évente a SIDS miatt.
Válasz erre

Nusimami ( #90 ) 2010-06-14 13:37:10
Privát üzenet
bárányhimlő

Az egyik leggyakoribb gyermek betegség, a bárányhimlő. Gyermekkorban a betegség enyhe lefolyású, jellegzetes hólyagos kiütéssel, lázas megbetegedéssel jár. A betegséget a "varicella zoster" nevű vírus okozza. A bárányhimlő, csak látszólag ártalmatlan betegség, minden tízedik gyermeknek valamilyen szövődménye alakul ki.
Válasz erre

Nusimami ( #89 ) 2010-06-14 13:36:15
Privát üzenet

Wilms tumorMi is az a Wilms tumor? Más néven nefrobasztóma, a magzati életnek megfelelő vese szövetek sejtjeiből eredő, gyermekkori rosszindulatú daganat. Pontos okát nem ismerjük a kialakulásának, azonban esetenként szerepet játszanak egyes feltűnő, egyéb tüneteket okozó genetikai betegségek. Magyarországon évente 16-18 új beteg kerül diagnosztizálásra, és általában két éves kor alatt jelentkezik.
Válasz erre

Nusimami ( #88 ) 2010-06-14 13:34:35
Privát üzenet
tüszős mandulagyulladás

betegség után több napos tünet mentes nap következik, majd gyorsan fokozódó nyelési fájdalom, amely erősen a fülbe húzódik. Kialakulhat száj zár és gombócos beszéd. A fájdalom miatt, az étkezés minimálisra csökken és a nyelés is fájdalommal jár. Nagyon magas, 39-40 fokos láz kísérheti.

A kórkép nagyon súlyos, de a tünetek esetenként igen enyhék. Ilyenkor, a mandula területéről, a gyulladás átterjed a környezetre, amely tályog kialakulásához vezethet. A diagnózis felállítása mindig helyi tünetek alapján történik. Ha a tályog kialakul, szükséges lecsapolni, és a mandula eltávolítása is szóba jöhet. A további kezelés hasonló a tüszős mandulagyulladáséval.
Válasz erre

Nusimami ( #87 ) 2010-06-14 13:33:36
Privát üzenet
lázas gyermek

Akkor beszélünk lázas gyermekről, ha a test hőmérséklete 38 fok fölé emelkedik. Ez általában annak a jele, hogy a szervezetben valamilyen gyulladás van jelen, és az immunrendszer igyekszik azt leküzdeni. A láz leküzdésében segíthet néhány házi-szer, de a láz okát mindig ki kell deríteni.
Válasz erre

Nusimami ( #86 ) 2010-06-14 13:32:51
Privát üzenet
pösze gyermek

Akkor mondjuk egy gyermekre, hogy beszédhibás, ha a hangképzése eltér az anyanyelv normáitól. A beszédhibás gyermekek 70 %-a pösze. A kisgyerekek életük egy bizonyos szakaszában, pöszén beszélnek. Vannak hangok, amelyeket könnyebben, vannak, amelyeket nehezebben mondanak ki. Sohasem szabad erőltetni, vagy kinevetni a pöszén beszélő gyermeket. Vegyük természetesnek, hogy ebben az életkorban így beszél, és biztosan változni fog a beszéde egy másik élet szakaszban.
Válasz erre

Nusimami ( #85 ) 2010-06-14 13:31:41
Privát üzenet
Akne

A tinédzserkor bőrbetegsége: az akne:

A tinédzserkor "súlyos" bőrbetegsége az akne, amely mivel az arcon van, gyakran okoz pszichés megrázkódtatást. Ez az állapot a serdülőkor múltával eltűnik. De addig sok bosszúságot és szenvedést okoz mind szülőnek mind gyermeknek.
Válasz erre

Nusimami ( #84 ) 2010-06-14 13:31:08
Privát üzenet
orrtisztítás

Az orr tisztítása kicsi korban a szülő feladata:

Az orr nyálka hártyája is a szervezet egyik védekező rendszere. Az orrban levő idegen anyagok a kijárat felé igyekeznek, ennek a folyamatnak a vége, hogy az orr nyílás környékére rászárad a kifolyt váladék. Ezt a szülőnek el kell távolítani, mert a csecsemőt gátolja a levegő vételben, és esztétikailag sem kedvező. A tisztítás egy nedves, puha törlőkendővel történjen.

Az orr belső részének tisztítása már egy kicsit komolyabb feladat. Erre legalkalmasabb, a patikában kapható orr szívó készülék, amely biztonsággal távolítja el az orr üreg váladékát. Ha végeztünk az orr szívással, célszerű valamilyen krémmel az orr környékét bekenni, hogy a kiszáradást elkerüljük.
Válasz erre

Nusimami ( #83 ) 2010-06-14 13:30:25
Privát üzenet
csecsemőkor

Négy hetes kortól 1 éves korig tart a csecsemőkor. Ebben az időszakban az ideg rendszer érésével párhuzamosan fokozatosan "szocializálódik", egyre inkább képes kapcsolatot teremteni a környezetével, és kezdi megismerni a család tagokat.
Válasz erre

Nusimami ( #82 ) 2010-06-14 13:29:39
Privát üzenet
anyától örökölt ellenanyag

Amikor már önálló helyváltoztatásra képes a csecsemő, igyekszik mindenhova követni az édesanyját. Próbál minél több vele való törődést, foglalkozást kicsikarni az édesanyából. Ebben a kérdésben nem tűr ellentmondást, és nem ismer határt. Mondhatni, határtalan a szeretet iránti vágya. Soha nem elég az édesanyából. Ezt néha a maga módján erőszakosan is ki akarja harcolni (például amikor kimegy az édesanya a szobából, elkezd sírni). Már időként rövidebb ideig magában is eljátszik, de ha meghallja az édesanyja hangját, rögtön megpróbálja magához hívni, ha másképpen nem megy, sírással.

Ebben a korban még rendszerint fél az idegen, ismeretlen arcoktól. Sokszor a nagyszülők, ha nem látja őket a baba nap mint nap, megsértődnek, mert az unoka öröm és mosolygás helyett sírással reagál a jövetelükre. Ez természetes jelenség. A csecsemőkor vége felé átcsap ez az idegenkedés és félelem a felhőtlen, fenntartások nélküli bizalomba. Akkor az utcán bárki mosolyog rá vagy szól hozzá, nagy bizalommal próbál a csecsemő vele kapcsolatot teremteni. Ezt a nyíltságot sajnos (vagy szerencsére?) a szülők a későbbi hónapokban kinevelik az őszinte kisgyermekből.

Ezek jól látható nyomon követhető fejlődési szakaszok, azonban a csecsemő egyéb fejlődési fokozatokon, átalakuláson is átmegy. Fokozatosan csökken az anyai (az édesanyától örökölt) ellenanyag szintje - mely védi a fertőző betegségektől -, emiatt egyre gyakrabban betegedhet meg, ha kórokozóval találkozik, s csak az átvészelt betegségek révén alakulnak ki az illető betegség ellen a saját ellenanyagai. Három hónapos kor körül mélypontra kerül a vörösvértest száma - a magzati vörösvértestek fokozatosan elfogynak, s csak fokozatosan éri el a normális szintet a saját erejéből. Az emésztő rendszere is kezd alkalmassá válni az anya tejen kívüli, más tápanyagok felhasználására.

Forrás:http://www.informed.hu/
Válasz erre

Nusimami ( #81 ) 2010-06-14 13:27:59
Privát üzenet
diszgráfia

A diszlexia mellett, társuló tünetként, írás zavarral, vagyis diszgráfiával találkozhatunk. Leggyakoribbak a diszgráfiás gyermek írásban a betű/szótag kihagyások és -betoldások, betűk/szótagok megfordítása, ismétlések. Sok esetben görcsös a ceruza fogás, illetve a vonal vezetés sem megfelelő.
Válasz erre

Nusimami ( #80 ) 2010-06-14 13:27:18
Privát üzenet
alváslabor

A Madarász utcai Gyermek kórházban működő alvás labor, amelynek vezetője dr. Gál Éva, a koraszülött és csecsemő osztályon belül működik. Az osztály főorvosa, dr. Kemény János a labor munkájáról mesél.

Kezdetben az volt a célunk, hogy kiszűrjük a bölcsőhalálra hajlamos gyerekeket. Ehhez műszeres megfigyelésekre volt szükség, ezért jött létre annak idején az alvás labor. Idővel egyre többen kerestek meg minket más jellegű, alvással kapcsolatos problémával. Kisebb-nagyobb gyerekeket hoztak, akik nem tudtak elaludni vagy gyakran felriadtak éjszaka, akiknek rémálmaik voltak vagy alvajártak, esetleg álmukban bepisiltek. Még mi magunk is meglepődtünk, milyen sok a panasz. Mára az alvás labor három fő feladatot lát el. Természetesen továbbra is foglalkozunk a bölcsőhalál-prevencióval, de a nagyobb gyerekek alvás közben fellépő légzési rendellenességeivel és az alvás zavarokkal is.

Forrás:http://gyermekbetegsegek.hu/alvaszavar
Válasz erre

Nusimami ( #79 ) 2010-06-14 13:26:28
Privát üzenet
Gary Chapman

A szülők - minden jó szándékuk mellett - segítségre szorulnak abban, hogy azt a biztonságot és szeretetet tudják nyújtani, amire gyerekeiknek szükségük van. A kamaszok nevelése különösen nehéz, bár tudjuk, hogy a kisgyermekkori 'alapozás' jelentősen megkönnyíti ezt az élet szakaszt is, mégis ilyenkor a leginkább tanácstalanok a szülők és maguk a tizenévesek is.
Ehhez a nem könnyű periódushoz ad segítséget Gary Chapman újabb könyve, amely a korábbiakhoz hasonló elvek szerint vezeti végig az olvasót a szeretet nyelvének lehetséges használatán. Sokféle irányzat, meggyőződés szerint lehet nevelni, segíteni gyerekeinket, de a biztos utak mindegyike a szereteten és elfogadáson alapszik. Ehhez biztos útitársunk lehet ez a könyv.
Válasz erre

Nusimami ( #78 ) 2010-06-14 13:25:05
Privát üzenet
kamaszok napi energiaszükséglete

10-12 év: 2190 kal
A kamaszok kalória- és táplálkozási igénye rendkívüli módon, egyik napról a másikra változhat, noha előfordul, hogy az korábban kiegyensúlyozott volt. Van úgy, hogy egy ideig hihetetlen mennyiségű ételt képesek elfogyasztani, míg máskor megelégszenek jóval kevesebbel. Azonos korú kamaszoknál az energia-szükséglet nagymértékben eltérő lehet a növekedés gyorsaságának különbözősége miatt, így gyakran igen jelentős magasság- és súlybeli differenciák észlelhetők náluk.

13 éves korban például egy fiú nyomhat 45 kg-ot, és lehet 1m 55 cm magas, míg a barátja már 65 kg-os és a magassága 1m 78 cm lehet. Emiatt természetesen ők nem azonos módon táplálkoznak. Ezek a variációk ugyan annál a kamasznál is előfordulnak. A hirtelen növekedést "szünetek" szakítják meg, és ez magyarázza, hogy olykor farkas éhségük kissé csökken - ez teljesen normális jelenség. Általános érvényű normákat tehát meglehetősen nehéz felállítani e tekintetben, de annyi azért bizonyos, hogy a serdülő szervezet energia-bevitelének általában a felnőttekénél magasabbnak kell lennie.
Válasz erre

Nusimami ( #77 ) 2010-06-14 13:24:00
Privát üzenet
lipidek

Kamaszkorban tanácsos, hogy a lipidek (zsír oldó anyagokban igen, vízben nem oldódó zsírszerű anyagok) bevitele a napi energia-felhasználás kb. egyharmadát fedezze, változatos zsírok formájában. A vér koleszterin-szint normái a kamaszoknál nehezen meghatározhatók, és vitatott a szerepük az érelmeszesedés kialakulásában is, ami jelenleg kutatások tárgyát képezi. A lipidek fogyasztása elengedhetetlenül fontos a növésben lévő szervezet számára, annak mennyiségét mégis ésszerű keretek közt kell tartani. Különösen vonatkozik ez a "rejtett" zsírokra, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a fiatalok által oly közkedvelt chips, sült krumpli, fagylalt vagy cukrászsütemény.
Válasz erre

Nusimami ( #76 ) 2010-06-14 13:23:05
Privát üzenet
hiperaktivitás

A hiperaktivitás oka nagyon sokféle lehet, kezdve az örökletes hajlammal. Többek szerint viszont a gyerek hiperaktivitását a terhesség alatti problémák okozzák (gyógyszer szedés, toxikózis, italozás, dohányzás, az anya idős kora, stb.), illetve a szülés körülményei miatt alakulnak ki (oxigén hiány, császár metszés, RH inkompatibilitás, stb.). Ez utóbbinak nagyobb az esélye, ha figyelembe vesszük, hogy a fekvő pozícióban szülés alatt a baba feje nehezebben tud utat törni magának, így a jobboldali homlok lebeny sérülésének nő az eshetősége (pláne, ha erőszakosan beleszólnak a szülés menetébe, s sürgetik a világrajövetelt), márpedig vizsgált hiperaktív gyerekeknél kimutatták, hogy itt keresendő az összefüggés. Végül említendő az a tény is, hogy különböző környezeti tényezők (mesterséges étel színezékek, szalicilátok, vagy például az ólom) szerepet játszhatnak a figyelem zavar kialakulásában. Több kutató azt találta, hogy sokan küszködnek valamiféle allergiával, többnyire étel allergiával, vagy tej érzékenységgel.
Válasz erre

Nusimami ( #75 ) 2010-06-14 13:22:12
Privát üzenet
diszplázia

A csípő és a combcsont beízesülésénél található ízület veleszületett fejlődési rendellenessége. A csípőficam (diszplázia, szubluxáció, luxáció) különböző formáit a csípőí zület alkotórészeinek rendellenességei képezik, a comb fej az ép, szakadás nélküli tokon belül hagyja el az ízvápát kisebb vagy nagyobb mértékben. Különböző fokozatai vannak, a csupán laza ízülettől a vápa és a comb fej formai, szögbeli, méretbeli eltéréséig, illetve a fej vápán kívüli elhelyezkedésének mértékétől és irányától függően. Forrás:http://www.hazipatika.com
Válasz erre

Nusimami ( #74 ) 2010-06-12 14:12:57
Privát üzenet
cianózis

Néhány nagyon éretlen koraszülött esetében a tüdők annyira rugalmatlanok lehetnek, hogy az újszülött a megszületés után képtelen lélegezni. Többnyire azonban a légzés beindul, de a tüdő igen merev, így súlyos légzés zavar alakul ki. A respirációs disztressz nehéz légzés formájában jelentkezik, melynek jelei a bordakosár alatti mellkasi behúzódás, az orrnyílás kitágulása belégzéskor, valamint a nyögés kilégzéskor. Mivel a tüdők jelentős része légtelen, az újszülött vér oxigénszintje alacsony, amely a bőr kékes elszíneződését okozza (cianózis). Néhány óra alatt a betegség egyre súlyosabb lesz, ahogy a meglévő, kis mennyiségű felületaktív anyag elhasználódásával egyre több alveolus esik össze, és ahogy a légzőizmok elfáradnak és elgyengülnek. Végül is kezelés nélkül az oxigén hiány miatt károsodhat az agy, illetve más szerv, vagy akár meg is halhat az újszülött.

A diagnózis a tüneteken és a koraszülött kóros mellkas röntgen leletén alapszik.
Válasz erre

Nusimami ( #73 ) 2010-06-12 14:12:32
Privát üzenet
respirációs disztressz szindróma

Enyhe fokú respirációs disztressz szindróma esetén a megszületés után csak oxigén kezelésre lehet szükség, melyet fejbúrába vagy csövön keresztül az orrba lehet adni. Súlyos esetben folyamatos pozitív légúti nyomással kell az oxigént bejuttatni. A folyamatos pozitív légúti nyomás (continuous positive airway pressure, CPAP) azt jelenti, hogy az újszülött mindkét orr nyílásába kis csövet helyeznek, melyen keresztül saját maga lélegzik be pozitív nyomású oxigént vagy levegőt. A nagyon beteg újszülöttek légcsövébe csövet (tubust) kell vezetni (intubáció), melyen keresztül lélegeztető géppel támogatják a légzését.

A surfactant készítmények használata életmentő lehet, és csökkenti a szövődmények (pl. a tüdő léghólyagok kiszakadása [légmell]) kialakulásának a kockázatát. Ezek a készítmények a természetes felületaktív anyaghoz hasonlóan viselkednek. Alkalmazhatók a szülőszobán közvetlenül a megszületés után a respirációs distressz szindróma megelőzésére, vagy az első néhány életórában olyan koraszülötteknek, akikben már kialakultak a betegség tünetei. Intubált újszülötteknek a tubuson keresztül lehet a légcsőbe beadni.

A surfactant kezelést többször is meg lehet ismételni az első életnapokban, amíg a respirációs distressz szindróma meg nem szűnik.

Forrás:http://drinfo.eum.hu/drinfo
Válasz erre

Nusimami ( #72 ) 2010-06-12 14:11:33
Privát üzenet
szepszis

A szepszis (vérmérgezés) baktériumok által okozott fertőzés a vérben.

Az immunrendszer éretlensége miatt az újszülöttek, különösen a koraszülöttek esetében sokkal magasabb a vérmérgezés kockázata, mint a nagyobb gyermekek, vagy a felnőttek között. A koraszülöttek szervezetéből hiányoznak bizonyos baktériumok ellen termelődő antitestek, melyek általában a terhesség késői szakaszában kerülnek a méhlepényen keresztül az anyából a magzatba. Jelentős kockázati tényezőt jelentenek az intravénás katéterek és a lélegeztető gépek is.

A baktériumok közül a megszületés körül leggyakrabban a B csoportú sztreptokokkusz okoz vérmérgezést. Később, az újszülött intenzív osztályon (NIC) történő kezelés során kialakuló szepszisért leggyakrabban egy sztafilokokkusz (a koaguláz negatív sztafilokokkusz) a felelős.
Válasz erre

Nusimami ( #71 ) 2010-06-12 14:11:05
Privát üzenet
galaktozémia

A galaktozémia: ugyancsak ritka, veleszületett, örökletes anyagcsere zavar, ami miatt az emberi szervezet a májban nem képes a galaktóz nevű cukrot hasznos cukorrá (glükózzá) átalakítani. A galaktóz átalakítása glükóz származékká több lépcsőben történik. Mindegyik lépcsőhöz egy-egy speciális enzim szükséges. Az enzim hiánya különböző súlyosságú kórképeket okoz. Az át nem alakult galaktóz és metabolitjai felszaporodnak a vérben, szövetekben és károsodásokat okoznak. A legsúlyosabb esetben akár pár nappal az anyatejes táplálás megkezdése után súlyos tünetek alakulhatnak ki: elhúzódó sárgaság, hányás, hasmenés, súlyvesztés, máj megnagyobbodás, aluszékonyság, görcsök, vérzékenység, fertzőzés hajlam (infekció), bakteriális eredetű vér mérgezés (szepszis), amely halálhoz is vezethet. Társulhat a kórképhez szemlencsehomály (katarakta) is. A kezelés ebben az esetben is mielőbb elkezdett diéta, ami egy egész életen át tartandó speciális laktóz mentes és galaktóz szegény étrend.

Az újszülöttkori tömegszűrés keretében Magyarországon 1976 óta van lehetőség a betegség korai felismerésére. A galaktozémia hazai gyakorisága 1 : 40 000

Forrás:http://www.rirosz.hu/
Válasz erre

Nusimami ( #70 ) 2010-06-12 14:10:37
Privát üzenet
jávorfa szörp betegség

Jávorfaszörp betegség: már a 3.-5.élet napon súlyos, az életet veszélyeztető klinikai tünetek alakulhatnak ki (agyi ödéma, kóma, táplálási nehézség, stb). A vizelet szaga jellegzetes, a jávorfa törzséből nyerhető szirupra emlékeztet. A szérumban az aminosavak közül a valin, leucin és izoleucin nagyfokú emelkedése mutatható ki. Azonnali speciális diéta megkezdése szükséges.
Válasz erre

Nusimami ( #69 ) 2010-06-12 14:10:03
Privát üzenet
skarlát

a szónak még ma is mágikus hatása van. Valahányszor kiejtem a számon, hogy a gyereknek skarlátja van, a szülő rémülten a szája elé kapja a kezét, és felkiált. Pedig teljesen indokolatlan a pánik, csak egy szokványos fertőző betegség.

A skarlát onnan kapta a nevét, hogy a beteg bőre -- elsősorban az arcán és a hajlatokban, a has alsó részén -- pirossá válik. Ha ezeket a területeket közelebbről megnézzük, látjuk, hogy nem összefüggő pírról van szó, hanem apró, tűszúrásszerű pöttyöcskék folynak össze, adják a skarlátvörös színt.

A betegség általában hirtelen, magas lázzal, hányással kezdődik. A mandulák megduzzadnak, fájdalmassá válnak, gennyes felrakódások, tüszők jelennek meg rajtuk. A szájba tekintve más is feltűnik: a nyálka hártyán apró piros pöttyöcskék láthatók, a nyelvet fehér lepedék borítja, és a szélein látszik, hogy a nyelv ízlelő bimbói megduzzadtak, élénk pirossá váltak.

Forrás:http://www.gyermekbetegsegek.hu/skarlat
Válasz erre

Nusimami ( #68 ) 2010-06-12 14:08:16
Privát üzenet
napoztatás

Az első néhány hónapban nem javasolható a csecsemő strandoltatása, fürdetése. Későbbiek során a piciknek legyen saját kis medencéje - akár egy műanyag lavór is megteszi -, ebbe töltsünk kellemesen meleg, tiszta vizet, néhány vízi játékkal. Ezeket a "medencéket" magunkkal is vihetjük a strandra vagy bármilyen nyílt víz mellé. Arra azonban figyeljünk, hogy az eszközt ne tegyük soha a tűző napra, a gyermekek fején pedig feltétlenül legyen legyen sapka a napszúrás megelőzésére.Nehéz korhatárt szabni arra, hogy mennyi idős korban kezdhetik a fürdőzést a kicsik. Ez függ a víz hőfokától, tisztaságától. Mindig vigyázzunk arra, hogy a víz, bár gyermekmedencéről van szó, a gyermek magasságához viszonyítva mély lehet, ezért ne hagyjunk gyerekeket felügyelet nélkül a medencék mellett.
Válasz erre

Nusimami ( #67 ) 2010-06-12 14:07:04
Privát üzenet
fonalgomba

A csecsemőkor után a legtöbb gyermek megismerkedik a gombák egy másik fajtájával, a fonalgombával, ami a bőrt és a hajas fejbőrt támadja meg. A bőrön piros foltok jelennek meg, ezek középen halványabbak, szélükön pedig enyhén hámlanak. Általában kellemetlen viszketéssel járnak együtt. Gyakran a fejbőrön is jelentkezik. Enyhébb esetekben csak korpásodást okoz, súlyosabb esetekben a fejbőr állandóan gyulladt és viszket, hajhulláshoz vezet. A fonalgomba elterjedését az orvosok a házi állatokkal való felelőtlen érintkezéssel magyarázzák.

- Jegyezzük meg! Főleg a tengerimalacok, a nyulak, a kutyák és a macskák hordozzák ezt
a gombát.

- Kezelése: legtöbb esetben kombinált terápiát rendel el az orvos, tehát gyógyszer szedését és a bőr külső kezelését is ajánlja. A gyógyulás hat hétig is eltarthat, de előfordulhat, hogy csak hat hónap múlva szűnik meg a gombásodás. Sajnos az orvosok sem mindig ismerik fel elsőre, hogy gomba fertőzésről van szó, így nem a megfelelő kezelést rendelik el...
Válasz erre

Nusimami ( #66 ) 2010-06-12 14:04:28
Privát üzenet
urticaria - csalánkiütés

A hisztamin fokozza a hajszál erek falának áteresztő-képességét: a vérsavó átszivárog a bőr felső rétegébe, és a sejtek közé jutva csalán csípéshez hasonló duzzanatot idéz elő. A duzzanat gyakran erősen viszket.
A csalán kiütés nedve tartalmazza a hisztamin nevű szöveti hormont, valamint hangyasavat és ecetsavat, melyek érintéskor kitágítják az ereket. Röviddel a kipirosodást követően megduzzadnak és világos rózsaszíntől fehér színig terjedő bőr elváltozásokat okoznak. Ha az érintés erőteljesebb, úgy a duzzanatok nagyméretű kiemelkedéssé olvadnak össze.
Mindez akkor válik fájdalmassá, amikor a folyamatban a mélyebben fekvő bőrrétegek is részt vesznek. Ekkor nagyobb duzzanatok alakulnak ki, amiket angioödémáknak nevezünk. Míg a felületi csalán kiütés két-négy óra után magától elmúlik, addig az angioödéma több napig is megmaradhat.

Súlyos esetben légzési nehézség ill. fulladás is kialakulhat, melyet a nyelv-, az orr-, a száj- és a torok lágy részeinek duzzanata okoz.

Forrás:http://www.allergiainfo.hu/inda6cs.html

Válasz erre

Nusimami ( #65 ) 2010-06-12 14:03:37
Privát üzenet
heveny akut csalánkiütés

Az heveny csalánkiütés rendszerint az IgE közvetítette allergia tünete.
Heveny csalánkiütésnél a kellemetlen és viszkető pirosodás az allergénnel való találkozás után azonnal fellép.

A heveny csalánkiütés és angioödéma az étel allergia legfontosabb tünete, gyakran az anafilaxiás sokk részét képezi.

A tünetek intenzitása változatos.
Enyhe formájában néhány, a bőrön elszórtan elhelyezkedő, néhány centiméter átmérőjű, rózsaszínű, erősen viszkető csalángöb jelenik meg.
Súlyosabb esetben az ödéma olyan mértékű, hogy az ereket összenyomja, így nem rózsaszínű, hanem porcelán színű csalánkiütések jelentkeznek.
Ha a kialakuló ödéma a laza, bőr alatti tüneteket is érinti, akkor torzító duzzanatok jelenhetnek meg a test bármely részén (leggyakrabban az arcon, szemhéjakon, ajkakon, kézfejen).

A tünetek néhány órán, rendszerint egy napon belül elmúlnak, majd később kiújulhatnak. Mivel súlyos esetben a csalánkiütésen és duzzanaton kívül fulladásérzés és eszmélet vesztés is bekövetkezhet, ezért csalánkiütés esetén (gyógyszer hiányában) azonnal forduljunk orvoshoz.

Forrás:http://www.allergiainfo.hu/inda6cs.html
Válasz erre

Nusimami ( #64 ) 2010-06-12 14:03:01
Privát üzenet
csalánkiütés

A krónikus csalánkiütésnél a tünet nap mint nap jelentkezik és hetekig fennáll.
A krónikus csalánkiütés hol eltűnik, hol kiújul (hatással lehet rá a hőmérséklet, lelkiállapot stb.).

A kiváltó okot nagyon nehéz megtalálni, gyakori az ismeretlen eredet.

A valódi allergiákkal való összefüggése nincs bizonyítva.
Ha élelmiszer vagy gyógyszer okozza, az IgE antitestek nem mutathatók ki, a bőrpróba nem mutatja ki.
Gyakran az ételekben található festékanyagok és tartósítószerek okoznak csalánkiütést.

Kiváltó tényezők krónikus csalánkiütés esetén:

- nem kezelt idült fertőzés a szervezetben (pl. arcüreg-, toer-, mandula-, középfül-, epehólyag-, vese-, petefészek-, méh-, prosztata gyulladás, fogtályog, bélparaziták, gombás fertőzés)
- élelmiszer-adalék, alkohol
- élelmiszerekben lévő nikkel
- gyógyszer-túlérzékenység (aszpirin, antibiotikum, szulfonamid, morfium és más narkotikum
- vegyületek iránti intolerancia (illatszer, dohányfüst, festék, benzin, rovarirtó, tisztítószer, nyomdafesték, fényes újság papír, erős szagú műanyag)
- túlérzékenység a borban és az érett sajtokban (camambert) lévő biológiailag aktív vegyületekre
- krémek és kenőcsök tartósító anyaga (pl. parabene)
- ritkán élelmiszer vagy pollen érzékenység
- ritkán latexszel vagy háziállatokkal való érintkezés
- menstruáció előtti hormonális változások
- Candida-problémák
- ritkán a felnőttkori coeliakia (liszt érzékenység) kísérő jelensége.

Forrás:http://www.allergiainfo.hu/inda6cs.html
Válasz erre

Nusimami ( #63 ) 2010-06-12 14:02:27
Privát üzenet
kamaszkori depresszió

Az, hogy egy kamasz bezárkózik a szobájába, kerüli a beszélgetést a szüleivel, vagy undorral tologatja az ételt a tányéron, lehet egyszerűen a kamaszkor "tünete". Azonban nem lehet mindent egy legyintéssel elintézni, előfordulhat ugyanis az is, és nem is ritkán, hogy a gyerek depressziós. Egy kanadai pszichiáter szerint a fiatalok 10 százaléka szenved serdülőkori depressziótól. Ezek a fiatalok akár 3-4 órát is aludhatnak délutánonként, majd arra ébrednek, hogy rettentő fáradtak, nincs étvágyuk és nem tudnak figyelni semmire. Nincs se energiájuk, se kedvük beszélni senkivel, meg vannak győződve róla, hogy semmilyen értékük nincsen: teljesen elszigeteltek a világtól. Súlyos esetben a betegség akár öngyilkossághoz is vezethet.

Bár a serdülőkori depresszió széles körben elterjedt betegség a kamaszok körében, a betegséget, melynek létezését csupán 10-15 éve ismerik el, ritkán ismerik fel. A problémákat általában csak "érzelmi instabilitásnak", vagy egyszerűen kamaszos hülyeségnek ítélik.

Forrás:http://eletmod.hu/tart/rcikk/j/0/133471/1
Válasz erre

Nusimami ( #62 ) 2010-06-12 14:01:53
Privát üzenet
HPV vírus

Mit okozhat a HPV vírus?
Méhnyakrákot, bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat. Elsősorban szexuális úton terjedő vírus. A HPV vírusnak sok típusa létezik. A védőoltás a legveszélyesebb HPV vírusokkal szemben ad védelmet.
Válasz erre

Nusimami ( #61 ) 2010-06-12 14:00:49
Privát üzenet
pneumococcus

Mi a pneumococcus?
A pneumococcus egy baktérium, mely a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártya gyulladásokért felelős. A baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, pl. köhögéssel, tüsszentéssel.

A pneumococcus által okozott súlyos betegségek

Agyhártya gyulladás (Meningitis)
Tüdőgyulladás (Pneumonia)
Középfül gyulladás (Otitis Media)
Vérmérgezés (Sepsis)
Mikortól adható?
2 hónapos kortól adható a konjugált típusú oltás.

Adagolás
2-6 hónaposoknak: 3 oltás 1 hónap időközzel, emlékeztető oltás 2. életévben

7-11 hónaposoknak: 2 oltás, emlékeztető oltás 2. életévben

1-2 éveseknek: 2 oltás, emlékeztető oltás nem szükséges

2-5 éveseknek: 1 oltás, emlékeztető oltás nem szükségesVálasz erre

Nusimami ( #60 ) 2010-06-12 13:59:40
Privát üzenet
Soor - szájpenész

Ezt sokszor az anyától öröklik a kislányok. A Candida kedveli a meleg és nedves környezetet. Éppen ezért főleg a csecsemők száját támadja meg: a szájban előforduló soor - szájpenész - először a száj falon jelentkezik. A nyálka hártya piros foltos lesz, és megduzzad, majd a penész továbbterjed a szájpadlásra és a nyelvre. Apró, fehér, váladékos pöttyök figyelhetők meg, melyek úgy néznek ki, mint az aludttej, mégsem lehet őket egyszerűen letörölni. Ilyenkor olyan nagy fájdalmak gyötörhetik a babát, hogy alig tud szopni vagy inni.

- Kezelése: a szájpenész néha magától elmúlik, legtöbbször azonban orvosi kezelés szükséges. Az orvos felír egy gomba elleni gyógyszert, aminek a szedése mellett a gyermeknek sok folyadékot kell innia. Leggyakoribb módszer a bóraxos ecsetelés. Homeopátiás Borax D4-et vagy Candida D4-et is adhatunk a kicsinek (3x1-3 szem, kortól függően!) 2-3 hétig.

Válasz erre

Nusimami ( #59 ) 2010-06-12 13:58:48
Privát üzenet
fonalgomba

A csecsemőkor után a legtöbb gyermek megismerkedik a gombák egy másik fajtájával, a fonal gombával, ami a bőrt és a hajas fejbőrt támadja meg. A bőrön piros foltok jelennek meg, ezek középen halványabbak, szélükön pedig enyhén hámlanak. Általában kellemetlen viszketéssel járnak együtt. Gyakran a fejbőrön is jelentkezik. Enyhébb esetekben csak korpásodást okoz, súlyosabb esetekben a fejbőr állandóan gyulladt és viszket, haj hulláshoz vezet. A fonal gomba elterjedését az orvosok a háziállatokkal való felelőtlen érintkezéssel magyarázzák.
Válasz erre


1 2 3 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008. Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal