FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Letűnt civilizációk emlékei, misztikus tájak
Ez a téma le van zárva!
1 

Nona ( #15 ) 2010-09-27 15:55:12
Privát üzenet

710 - 794. Nara korszak. A fokozatosan megszilárduló feudális állam élén korlátlanul uralkodó Genmei császárnő (707-715) Narában állandó székhelyet alapított az udvar és a kormányzat elhelyezésére. (Korábban a fővárost egyszerűen áthelyezték oda, ahol az új uralkodó palotája állt). Az új fővárost Heidzsókjó/Heijokyo néven a termékeny Jamato-síkságon, a kínai Tang-dinasztia (618-907) fővárosa, Csangan mintájára tervezték. (Csangan, a mai Hszian a maga korában a világ legnagyobb városa volt, hozzávetőleg egymillió lakossal.) A mai Nara körzetében tervezett nagyszabású főváros azonban sosem épült fel teljesen. 3,55 x 5 km-es alapterületen kijelölték ugyan a város szerkezetét, széles utcákat, templomokat építettek, de a lakosság száma nem érte el a tervezettet, védőfalakat sem emeltek, és a város nyugati feléhez hozzá sem kezdtek. Ennek ellenére a Nara korszakban hét jelentős császár tartotta itt udvarát. A buddhista művészet virágkorának számító 84 év alatt fellendült a művészet és a tudomány, s jelentős irodalmi és építészeti alkotások keletkeztek. Ekkor, Sómu/Shomu császár uralkodása alatt (724-749) öntötték a máig megcsodált nagy Buddhát. A művészetkedvelő császárok jelentős külföldi műalkotásokkal gazdagították udvarukat, ezek nagy része ma is megcsodálható a város múzeumaiban.
Válasz erre

Törölt bejegyzés ( #14 ) 2010-09-27 15:54:13
Törölve
Nona ( #13 ) 2010-09-27 15:49:33
Privát üzenet
ANGKORVAT/ANGKOR-WAT

Angkorvat[1] (franciásan-angolosan: Angkor-Wat) a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban, Kambodzsa ÉNy-i részén, 240 km-re Phnompentől, a Tonle Sap-tó közelében. II. Szurjavarman (a győzelem által védett) király uralkodása (1113-1150) alatt épült Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma 50 000 munkás, 5000 szobrász és kőfaragó harminc évi munkájával. Angkorvat a khmer kultúra, művészetek aranykorának minden kincsében bővelkedik. Ma is működő vallási központ, fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében. A templom Kambodzsa jelképévé vált - megjelenik a nemzeti zászlón és címeren, és ez az ország fő turistalátványossága.

Az épület csodálatosan megmunkált homokkőből épült, és néhány nem látható, belső épületelemhez lateritet alkalmaztak. A munkálatokhoz szükséges homokkőtömböket a csatornákon szállították Angkorba. A tömbök megmunkálásánál fontos szempont volt, hogy az egymásra illesztés után tökéletesen egységesek legyenek, és az illesztések egyáltalán ne látszódjanak.
II. Szurjavarman király nagy székesegyházának méretei gigantikusak. A 82 hektáros szakrális területet övező kerítés oldalai 1025, illetve 800 méteresek; 5 és fél kilométer hosszú, 190 méter széles árok veszi körül. A vizzel teli árkok az ősóceánt, a falak pedig a földet és a hegyeket szimbolizálják. A két töltésen 14-14 kőlépcső (teljes hosszuk 158 km!) vezet a vízhez, ahol a hívők a rituális tisztálkodást végezték. 350 méter hosszú, kövezett, magasított út vezet a templomhoz. Három teraszát növekvő magasságú oszlopokkal alátámasztott fedett folyosók veszik körül. Ezekről öt lótuszrügy formájú torony emelkedik a magasba. A legmagasabb torony, amely a Meru-hegyet jelképezi, 65 méteres. A Meru-hegy a hindu vallásban az univerzum szíve és az istenség (Angkorvat esetében Visnu) székhelye. A templom a ,,teljesség" szimbóluma, teraszai azok a szintek, amelyeken végighaladva az ember eljuthat a tudáshoz és a lélek újjászületéséhez, majd az istenek házához és a lingához, a világnak az istenné vált király fallikus szimbólumával jelölt középpontjához.


Apszarák
A tornyokat összekötő, két méter magas, 47 illetve 83 méter hosszú, árkádos folyosókat csodálatos domborművek borítják. Ezek a fontos személyiségeket és csatákat, eposzi és udvari jeleneteket ábrázoló műalkotások a khmer nép történetét beszélik el. A remekmű legkiemelkedőbb része a Tenger köpülése címen ismert dombormű, amelyen azt láthatjuk, hogy 88 istenség és 92 szövetséges démon Visnu segítségével az ősóceánból elkészíti az amirát, a halhatatlanság italát. Körülöttük bájos nőalakok: fedetlen keblű égi táncosnők (apszarák) és isteni nimfák (dévaták), akik gyönyörrel árasztják el a paradicsombeli kiválasztottakat. Az egész kompzícióra a formai tökéletesség, a tömegek és a fény-árnyék hatások finom játéka jellemző. Mintha az egész épületegyüttes nem csupán a szent hegy ideális modellje kívánna lenni, hanem az egész univerzumé és annak csillagászati ciklusaié, a világról, az időről és a térről alkotott magasztos spiritualitású, globális vízióba foglalva.
Válasz erre

Nona ( #12 ) 2010-09-27 15:46:56
Privát üzenet
ANGKOR

Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsa szívében a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802-1432 között. A birodalom legnagyobb kiterjedése idején magában foglalta Csenla államot, a mai Kambodzsa síkságait, valamint a mai Laosz és Thaiföld jelentős részét és a hajdani Kokinkínát, a Mekong deltáját.


Válasz erre

Nona ( #11 ) 2010-09-27 15:39:34
Privát üzenet
SIPÁN

Peru északi részén, Chiclayótól 33 kilométerre található város volt, ahol az inkák előtt 1000 évvel élt mocsika nép piramisai álltak. 1987-ben egy régészcsapat tüzetesebben szemügyre vette a romokat, és egymásutánban 13 különböző sírt fedezett fel.

Az egyes sírokban megtalált kegyeleti tárgyakból és felajánlásokból következtetve kaptak képet az egykori mocsika társadalom hierarchikus felépítéséről. A piramis legtetején bukkantak rá a legértékesebb tárgyakkal teli sírra, majd egyre lejjebb haladva újabb sírkamrákat fedeztek fel. Minél lejjebb hatoltak, annál kisebbek és jelentéktelenebbek lettek a sírkamrák, ebből is következtettek arra, hogy az uralkodó lehetett a legfelső, egyes számú sírkamrában.

Az egyetlen kivétel a piramis legalján talált, igen értékes tárgyakkal teli kamra, ahol feltételezések szerint egy idősebb uralkodó nyugodott. Mivel az egészet egy ma már Sipánnak nevezett területen találták, így az 1. számú sírból származó maradványokat El Senor de Sipán (Sipán ura) névre keresztelték.
Válasz erre

Nona ( #10 ) 2010-08-29 18:07:42
Privát üzenet
MOCSIKÁK/MOCHE kultúra

A mocsikák dél-amerikai indiánok voltak, akik az Andok környékén, Peru észak-nyugati partvidékén 1-7. század között leginkább a folyóvölgyek oázisaiban éltek. A 300 és 800 között virágzott (majd ezután rejtélyesen eltűnt) mocsika vagy moche birodalomban - a mai Trujillo 480 kilométernyi környékén - 15 ezren élhettek. A nép, amely istenei engesztelésére az emberáldozattól sem riadt vissza, nem volt fejletlenebb, mint a majdnem ezer esztendővel később élt inkák.

Főként mezőgazdaságból éltek, kukoricát, yucát, krumplit, tököt és gyümölcsöket termesztettek - a száraz, sivatagos, teraszos földeket pedig csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé, valamint a partmenti szigetek madárguanóját trágyaként használva. A növénytermesztésen túl a halászat is fontos mesterségük volt, totora nádból készült hajókkal közlekedtek.
Válasz erre

Nona ( #9 ) 2010-08-29 18:02:45
Privát üzenet
Chavín-kultúra, Paracas-kultúra, Tiahuanaco-kultúra, Mocsikák, Inkák, ...
Válasz erre

Nona ( #8 ) 2010-08-29 18:00:56
Privát üzenet
Prekolombiánus művészet ("Kolumbusz előtti művészet"):

az amerikai kontinensen élő indián őslakó népek művészetét értjük a legkorábbi emlékektől (i. e. 2. évezred) az i. sz. 16. századi európai gyarmatosításig. A prekolumbián művészet a prekolumbián civilizációk két egymástól független területén érte el csúcspontját: Mezoamerikában (az észak-amerikai indián civilizáció területén) és Dél-Amerikában, az Andokban.

Mezoamerikai művészet : olmékok, toltékok, zapotékok, Tenochtitlán, maják, aztékok, mixtékek, Nyugat-Mexikó indián kultúrái, USA területén élt törzsek,Chaco-kultúra, ...

Dél-Amerikai civilizációk: Cupisnigue-kultúra,
Válasz erre

Nona ( #7 ) 2010-08-29 17:53:47
Privát üzenet
SZTÚPA

Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddha relikviáit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában. A buddhizmus terjedésével más ázsiai országok is átvették a sztúpát, de közben funkciója és kinézete megváltozott.
Válasz erre

Nona ( #6 ) 2010-08-29 17:50:59
Privát üzenet
MANDALA

a kozmosz illetve különféle istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás.
Válasz erre

Nona ( #5 ) 2010-08-29 17:49:36
Privát üzenet
BOROBUDUR

(eredeti neve valószínűleg a szanszkrit Vihara Buddha Ur, ami szabadfordításban annyit tesz: "a hegyen álló buddhista templom") a világ legnagyobb buddhista épülete. Indonéziában található.
A buddhista tanítás kőből épült fellegvára. Jáva középső részének egyik legfontosabb városától, Yogyakartától 42 km-re északnyugatra fekszik. Borobudur i. sz. 800 körül épült a Szailendra dinasztia megbízásából. Építői az indiai mitológiából ismert Meru hegyének megépítésére törekedtek. Így sikerült megalkotniuk az egész déli félteke legnagyobb építményét.

Felülnézetből a műemlék háromdimenziós mandala képét adja, mely a világmindenség ábrázolása rituális diagram formájában, az ég és Föld szimbolikus összekapcsolásaként.
A templom teraszos piramis alakban épült a fennsíkra. 34 méter a magassága, és becslések szerint mintegy 55 000 köbméter kőből áll. Az öt mélyen elhelyezkedő négyszögletű terasz a földi létet jelképezi. A fölöttük elhelyezkedő három kör alakú terasz a szellemi világ szimbóluma. A felső teraszokon sztúpák sorakoznak.
Válasz erre

Törölt bejegyzés ( #4 ) 2010-08-29 17:47:07
Törölve
Nona ( #3 ) 2010-05-28 21:25:54
Privát üzenet
Stonehenge

Stonehenge, a dél-angliai Salisbury-síkságon álló nagy szürke homokkőtömbökből épült hatalmas műemlék, amely különös vonzerőt gyakorolt a régészekre, és élénk hatással volt az emberek képzeletére.


Stonehenge - függő kövek. Átmérője több mint mint 30 méter, a legnagyobb elemei pedig 4,5 méter magasak. A dísztelen kövekből sugárzó egyszerűség erőtől duzzadó.
A kövek a távoli Wales-ből, a Prescelly hegyekből kerültek jelenlegi helyükre. Szállításuk, megmunkálásuk és felállításuk daru, csigasor illetve egyéb mechanikus segédeszköz hiányában kézi erővel történt.


Már a 12. században Geoffry of Monmounth, egy krónikás úgy vélte, hogy a köveket Merlin a nagy varázsló mágiáihoz szállították ide Írországból és állították fel itt. 1620-ban I. Jakab király utasítására Inigo Jones (festő, rajzoló, díszlettervező, a klasszicizmus első nagy angol építésze) elkészítette a kőkör alaprajzát és úgy vélte, hogy egy római templom volt. Az első valódi terepmunkát, 40 évvel később John Aubrey végezte el. Ő fedezte fel a töltésen belül lévő, később róla elnevezett lyukakat. Feltételezése az volt, hogy Stonehenge nem lehet más, mint egy druida templom. 1740-ben William Stukeley is publikált egy művet, melynek címe Stonehenge, a druidáknak visszaadott templom. Még századunk elején is sokan gondolták azt, hogy korai bronzkori emberek építették. Ezek az elméletek az ún. mükénéi aknasírokban talált leletekkel hozták összefüggésbe. A 19. században már több régész is állította, hogy ez az eredeti konstrukció még a vaskori druidáknák is sokkal korábbi periódushoz kell, hogy tartozzon. A radiokarbon vizsgálatokkal kapott dátumok viszont jóval a mükénéi civilizáció felemelkedése elé helyezték a masszív építmény keletkezését. Az 1960-as években kezdték meg feltárni minőségi, statigráfiai ásatásokkal Stonehenge építésének különböző fázisait. Stuart Pigott és Richard Atkinson bizonyította be, hogy az építmény a késői neolitikumban nőtt és fejlődött ki. (A feltevések szerint a III. fázis valószínűleg i.e. 1700-2000-ből való.)
Az első fázis

Az I. fázis elsősorban egy közel 100 méter átmérőjű, földből és mészkőből épült kör alakú töltésből áll. A töltés eredetileg kb. 2 méter magas lehetett, és a körülötte található árokból termelték ki a szükséges földet. Az északkeleti oldalon hagytak egy kaput, bejáratnak. Ennek a töltésútnak a vonalában van három olyan kő, amelyről biztosan állíthatjuk, hogy az I. fázis részét képezte. Ezek közül a legfontosabb a Sarokkő (Heelstone). Ezt a követ nem hozták külön Walesből. Mindennapi kő, itt találták. Ha a kör közepéről a Sarokkő irányába nézünk, akkor a nyári napforduló idején a felkelő Napot látjuk. Négy másik kő, az ún. Állomáskövek (Station Stones) is ebben a korai fázisban kerültek felállításra. Az I. fázis nagyon jelentős komponense az Aubrey-gödrök sora. Az 56 lyuk, egy pontos kört formál a töltés belső oldalán. Szélességük elérte a 2 métert, mélységük néha az egy métert is, aljuk sima volt.

A II. fázis építése során szállították ide a kék köveket és két koncentrikus körben állították fel őket.
Az elkészült kőkori obszervatórium

A III. fázisban állították fel a szürke homokköveket. Ezeket valószínűleg Avebury közelében fejtették, és vontatták ide. A legnehezebbek kb. 50 tonnát nyomnak, és ideszállításuk kolosszális munka lehetett. Atkinson számításai szerint fonott bőrszíjakkal és fagerendákkal körülbelül 1000-1100 ember munkájára és kövenként egy hétre volt szükség ahhoz, hogy Avebury-ből idevontassák őket.
Válasz erre

Nona ( #2 ) 2010-05-28 21:06:41
Privát üzenet
Cambay

India észak-nyugati partjainál lévő Cambay-öbölben a National Institute of Ocean Technology geológusai egy régi város maradványaira bukkantak.
A Cambay-öböl mélyén lévő várost is fürdőmedence és csatornák jellemzik, mellettük azonban egy fellegvár, épületalapok, udvarok, lépcsők körvonalazódtak.
Sikerült azonosítani egy régi folyómedret, amelyet 9 km-en át lehetett követni. És mind a 9 km hosszúságon újabb és újabb épületek nyomaira bukkantak. Markolóval felszínre hoztak kerámiákat, gyöngyöket, csontokat, fogakat, véséssel díszített fadarabokat. Ez utóbbiakról C-14 teszttel megállapították, hogy 9500 évesek. Uruk "csak" 5.500 éves!
Válasz erre

Nona ( #1 ) 2010-05-28 21:04:35
Privát üzenet
Potamikus kultúrák:

A környezeti változások (felmelegedés) következtében hatalmas területek sivatagosodnak el. A neolitikus kultúrák a folyamok mellé kényszerülnek települni (potamikus kultúrák): Nílus - Egyiptom, Tigris és Eufrátesz - Mezopotámia, Indus - India, Huang-Ho - Kína. A produktív gazdálkodásra áttérve az embereknek lehetősége nyílik más szükséges feladatok elvégzésére (katonáskodás, közigazgatás). Az élet új színtere a város, melyben a hatalmat (Mezopotámiában) a király (papkirály) gyakorolja a város istenének a nevében. A korábbi (ősközösségi) mellérendeltség a magántulajdon megjelenésével megszűnik és alárendeltség alakul ki. Az ilyen típusú városok (később városállamok) legfontosabb ismérvei: fémmegmunkálás (időrendi sorrendben: réz, bronz, vas), nemesfémhasználat, sokszög alakú falak, írás (elengedhetetlen a közigazgatás működéséhez).
Válasz erre


1 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008. Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal