FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Egészség-betegség (Nusimami)
Ez a téma le van zárva!
1 2 3 

Nusimami ( #73 ) 2010-06-01 13:04:41
Privát üzenet
Kaposi Mór

A SLE betegek kezelése a gyulladás csökkentésére, az immunrendszer működésének gátlására irányul.
Ezek a szteroid tartalmú gyógyszerek például a Medrol, az Immuran, Prednisolon, stb.
E gyógyszerek mellékhatásai további betegségeket okozhatnak, ezért az orvos a legkisebb hatásos adag beállítására törekszik.
Ez a tünetek gyors változása miatt szükségessé teszi a beteg fokozott együttműködését.
A betegnek tanácsos óvakodnia a fertőzésektől, hiszen immunrendszerét gyógyszerekkel bénítják.
Sokat tehet önmagáért nem csak azzal, hogy betartja az orvosi utasításokat, hanem kiegyensúlyozott étrenddel, életmóddal is.
A nem megterhelő testmozgás, a rövidített munkaidőben való foglalkoztatás hozzátartozik a beteg testi-lelki karbantartásához.
Rendszeresen ellenőrizni kell a vesefunkciót, vizeletet, mert e kór alattomos, néhány hónap alatt tönkreteheti a vesét.
Még a tünetmentes, gyógyszert nem szedő betegeknek is 3-6 havonta el kell mennie laborvizsgálatra.

Kaposi Móric ismerte fel, hogy a betegségnek létezik egy úgymond szisztémás változata, amelyet több szervrendszer megbetegedése kísér.
Válasz erre

Nusimami ( #72 ) 2010-06-01 13:03:06
Privát üzenet
SLE

Az SLE az egyik legsokarcúbb, krónikus autoimmun betegség.
Tízezer emberből évente egyet érint.
Válasz erre

Nusimami ( #71 ) 2010-06-01 13:02:29
Privát üzenet
mioma

A 35-40 éves korosztály egyik leggyakoribb és legtöbbet emlegetett nőgyógyászati megbetegedése a méh izomfalából kiinduló jóindulatú daganat, a myoma. Azonban a kórkép érintheti a korábbi és későbbi korosztályokat is.
Válasz erre

Nusimami ( #70 ) 2010-06-01 13:01:30
Privát üzenet
lúdtalp

A láb betegségei közül a leginkább közismert a lúdtalp, amivel először többnyire fiatalkorban találkozunk. A legtöbb lábbetegséget hajlamosak az emberek - tévesen - a lúdtalpból levezetni. A középkorban előforduló sarokfájdalomról, lábközép fájdalmakról, bütyökről és kalapácsujjakról, valamint az ezek okozta panaszokról ugyancsak szót kell ejteni.
Válasz erre

Nusimami ( #69 ) 2010-06-01 13:00:54
Privát üzenet
gyökérhártya

A gyökérhártya (periodontium) egy specializált kötőszövet, mely a fogmeder és a cement közt húzódik. Fő feladata a fog rögzítése és a rágóerők átvitele a csontra.
Válasz erre

Nusimami ( #68 ) 2010-06-01 13:00:19
Privát üzenet
dentin

A fog fő tömegét a dentin (dentinum, substantia eburnea) adja. A fogbélkamrát teljesen körbeveszi, kívülről pedig a zománc és a cement fedi. 70%-ban ásványi anyagot, 20%-ban szerves anyagot és 10%-ban vizet tartalmaz. Keménysége kisebb, mint a zománcnak, rugalmassága viszont nagyobb, ami előnyös. Magasabb szerves anyag-tartalma miatt a fogszuvasodás könnyebben roncsolja.
Válasz erre

Nusimami ( #67 ) 2010-06-01 12:59:37
Privát üzenet
diszpepszia

Emésztési zavar - orvosi nevén: diszpepszia - a felnőtt népesség mintegy 30-40 százalékánál jelentkezik hosszabb-rövidebb időre. A változatos panaszokkal járó probléma jelentőségét az adja, hogy hátterében állhat akár igen súlyos, azonnali kezelést igénylő megbetegedés is, azonban gyakran semmilyen kiváltó ok nem igazolható. Az emésztési zavar vezető tünete a felhasi (köldök feletti területen jelentkező) fájdalom vagy kényelmetlenség (diszkomfort). Ezekhez társulhat még felhasi teltségérzés, az étkezés során korán bekövetkező jóllakottság-érzés, gyomorégés, puffadás, büfögés, hányinger, öklendezés, hányás.
Válasz erre

Nusimami ( #66 ) 2010-06-01 12:58:43
Privát üzenet
M-mód vizsgálat


A szív struktúráinak a mérésére használják ezt a fajta vizsgálatot.
Válasz erre

Nusimami ( #65 ) 2010-06-01 12:52:37
Privát üzenet
antivirális szer

A vírus okozta betegségek megelőzésére vagy kezelésére használt gyógyszer, amely megakadályozza a vírus szaporodását vagy sejtről sejtre terjedését.
Válasz erre

Nusimami ( #64 ) 2010-06-01 12:51:59
Privát üzenet
H5N1

H5N1

A madárinfluenza egyik altípusa, olyan influenzatípus, amely a madarakban virulens. Először Olaszországban azonosították az 1990-es évek elején és ma világszerte előfordul.
Válasz erre

Nusimami ( #63 ) 2010-06-01 12:51:23
Privát üzenet
madárinfluenza

Erősen fertőző vírusbetegség, amely a szárnyas háziállatok körében 100%-os mortalitású (biztosan halálos). Az influenzavírus H5-ös és H7-es altípusa okozza. Minden madár fogékony a vírusra, de járvány leggyakrabban a baromfik (csirkék és pulykák) körében fordul elő. A kórokozót költőző madarak hordozzák, amelyek a betegség minden jele nélkül képesek terjeszteni a vírust. Az ember csak ritkán érintett.
Válasz erre

Nusimami ( #62 ) 2010-06-01 12:50:52
Privát üzenet
mutáció

A génszerkezet bármilyen eltérése a természetes állapottól. A változás lehet patogén (betegséget kiváltó), vagy jóindulatú, normál variáns. Az influenzavírus sajátos mutációi és a vírus fejlődése (evolúciója) előre nem számítható ki, és ez megnehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi annak megjóslását, hogy egy olyan vírus, mint a H5N1-es, képes lesz-e - és ha igen, mikor - olyan tulajdonságokra szert tenni, amelyek az emberek közötti gyors terjedéshez szükségesek.
Válasz erre

Nusimami ( #61 ) 2010-06-01 12:50:18
Privát üzenet
WHO

World Health Organization(az ENSZ Egészségügyi Világszervezete)

Egészségügyi Világszervezet , az ENSZ egyik szervezete, amelyet 1948-ban alapítottak az egészségügyi feltételek javítását szolgáló nemzetközi együttműködés előmozdítása érdekében.
Válasz erre

Nusimami ( #60 ) 2010-06-01 12:48:18
Privát üzenet
autoimmunitás

Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit ,,idegen testnek" érzékeli, és elpusztításukra törekszik. Az elpusztítandó alkotóelemek (antigének) általában fehérjék vagy poliszacharidok, melyek a sejtek felszínén vagy annak belsejében találhatók. Az immunreakció során gyulladás alakul ki az érintett szövetben, és idővel a fehérjét szintetizáló sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, végső esetben el is pusztulhat. Az autoimmun betegség gyűjtőfogalom, amelybe különböző betegségek tartoznak, a fenti reakció azonban mindegyikre jellemző.
Válasz erre

Nusimami ( #59 ) 2010-06-01 12:47:32
Privát üzenet
kolonoszkópia (Vastagbél tükrözés)

A kivizsgálás akárcsak a szűrés a beteg kikérdezésével és az okkult vérzés vizsgálatával kezdődik, majd célzott, eszközös vizsgálatokra kerül sor. A vastagbél-tükrözés (kolonoszkópa) eredménye döntő a baj okának megállapításában. A kolonoszkópia módot ad a teljes vastagbél működés közbeni vizsgálatára és szövettani mintavételre (biopszia), sőt nagyobb szövetdarabok, teljes polipok eltávolítására (polipektómia) is.

A szigmoidoszkópia alkalmával, ahogy neve is mutatja, a szigmabélbe juttatják be a fényforrással ellátott műszert, amely ugyancsak alkalmas szövettani mintavételre is.

Alkalmazzák továbbá a kettős kontrasztanyagos, báriumos röntgen-vizsgálatot, az irrigoszkopiát is, melynek során annyi röntgenfelvételt készítenek, hogy a bélrendszert lényegében filmszerű képeken tudják végigkövetni.

Kellemetlen, de fölöttébb egyszerű és teljesen ártalmatlan módszer a bél fizikális vizsgálata. A rektális digitális vizsgálat - röviden RDV - elegáns elnevezése annak, amikor az orvos gumikesztyűs kézzel a vastagbélbe nyúlva kitapintja a bélfalat, és annak esetleges elváltozásait.

Mindezek eredményeképpen, valamint a kivett szövetminta mikroszkópos vizsgálata nyomán lehet megállapítani a panaszok pontos okát, és tumor esetén annak kiterjedését (stádiumát):

0. stádiumban nagyon korai rákról van szó, és a vastag- illetve végbél legbelső szöveti rétegeit érinti.

I. stádiumban, már a bélfal belső részének nagyobb része érintett.

II. stádiumú daganat esetében a bélen kívülre, a közeli szövetekre is kiterjed a daganat, a nyirokcsomókat azonban, melyeken keresztül az áttétképzésnek nagyobb az esélye, még nem érinti.

III. stádium esetén a nyirokcsomók érintettek, a test más részei feltehetően nem.

IV. stádiumnál további részek érintettek, a tumor hajlamos máj- és tüdőáttétet képezni.

Ha eredményesnek tekintett kezelés után a daganat a vastag- és vékonybél valamely szakaszán kiújul, rekurrens daganatról beszél a szakorvos.
Válasz erre

Nusimami ( #58 ) 2010-06-01 12:45:33
Privát üzenet
Non-Hodgkin-limfóma (NHL)

A nyirokrendszer fontos szerepet játszik a fertőzések és a betegségek, köztük a daganatos megbetegedések elleni védelemben. A Non-Hodgkin-limfóma (NHL) sokféle kórképet magába foglaló betegségcsoport, mely a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az ún. B- vagy T-limfocitáinak rosszindulatú daganatos megbetegedése.
Válasz erre

Nusimami ( #57 ) 2010-06-01 12:44:42
Privát üzenet
melanoma

A bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rák. A melanoma az ép, a leggyakrabban napfénynek kitett bőrön jelentkező új, kis festékes növedékként kezdődhet, de az esetek csaknem felében már fennálló festékes anyajegyekből indul ki. A többi bőrráktól eltérően a melanoma gyorsan áttéteket ad a test távoli részébe, ahol tovább növekszik, és roncsolja a szöveteket.Előfordulása az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt. Elsősorban a felnőtt lakosságot érintő megbetegedés nagyon ritka serdülőkor előtt. A statisztikai adatok szerint leggyakrabban a 40 és 50 év közötti életkorban jelentkezik. A legtöbb európai országban csaknem kétszer annyi nő betegszik meg, mint férfi, de az Egyesült Államokban és Ausztráliában a két nem érintettségi aránya nagyjából azonos. A leggyakoribb előfordulási helye nőkön a lábszár és az arc, míg férfiakon elsősorban a törzs, leggyakrabban a hát. Mindkét nemben a 65 év feletti korosztálynál az arc a legjellemzőbb kiindulási terület.
Válasz erre

Nusimami ( #56 ) 2010-06-01 12:43:48
Privát üzenet
humán papillómavírus (HPV)

A humán papillomavírus (HPV vagy Human Papillomavirus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több mint 100 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Egyesek szemölcsöt, mások szubakut lefolyású fertőzést okoznak, mely daganatot megelőző állapotot is jelenthet. A vírus bőrdaganatokat, de főleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okoz.
Válasz erre

Nusimami ( #55 ) 2010-06-01 12:40:34
Privát üzenet
urotélium-karcinóma

A vizeletelvezető-rendszer szinte egészét - a húgycső alsó kétharmadának kivételével - átmenetsejtes-hám (uroepithelium vagy urothelium) béleli. Az innen kiinduló rosszindulatú daganatokat (malignus tumorokat) nevezi az orvosi nyelvezet uroepitheliális- vagy urothelium-carcinomáknak.

Az urotélium-karcinóma leggyakrabban, közel 96 százalékban a húgyhólyag területéről indul ki, a vesemedence, a húgyvezeték és a húgycső daganatai ritkák. Ezért esik szó a továbbiakban részletesen a húgyhólyag rákjáról. Mivel azonban ugyanaz a hám béleli a húgyvezető rendszer nagy részét, a húgyhólyagrákról elmondottak a vesemedence-, húgyvezeték- és húgycső-eredetű urotélium-karcinómákra is.

A húgyhólyag daganatait tekintve 98 százalékuk a szervet bélelő hámból, azaz az uroepitéliumból indul ki. A többi szövettani típus (például a kötőszövet eredetű szarkómák vagy a laphám eredetű (planocellularis carcinoma) előfordulása ritka, összesen mintegy 2 %.
Válasz erre

Nusimami ( #54 ) 2010-06-01 12:38:19
Privát üzenet
inkontinencia

Inkontinenciának az orvosi nyelv a vizelettartási zavart nevezi. E zavar lehet önálló betegség, illetve tünet egyaránt. Felnőttkorban elsősorban szervi, gyermekkorban többnyire pszichés okai vannak.
Válasz erre

Nusimami ( #53 ) 2010-06-01 12:37:29
Privát üzenet
haematuria

A vesekövesség második jellegzetes tünete a véres vizelet (haematuria). Utóbbi oly mértékű lehet, hogy a beteg maga is észreveszi vizeletében a vért, de esetenként csak a laboratóriumi vizsgálatok mutatják ki a vért. A vizelet üledékének mikroszkópos vizsgálata során a kristályok is láthatóak lehetnek. Ha a vesekövesség következtében húgyúti fertőzés alakul ki, akkor a panaszok mellé hidegrázás, magas láz is társulhat.
Válasz erre

Nusimami ( #52 ) 2010-06-01 12:35:57
Privát üzenet
Wilson-kór

A Wilson-kór az a betegség amelynek során a rézkiválasztás zavara következtében a réz felhalmozódik a májban, az agyban, a vesében és más szervekben. A felnőtt emberi szervezetben körülbelül 150 mg réz van, amelynek a tizedrésze található a májban. A vérplazmában fehérjékhez (70-90%-ban a makroglobulinok közé tartozó cöruloplazminhoz) kötődik. A szervezetben nem hasznosuló réz az epével választódik ki, s a széklettel ürül ki a testből.
Válasz erre

Nusimami ( #51 ) 2010-06-01 12:34:30
Privát üzenet
féregnyúlvány gyulladás

A vakbélgyulladás (orvosi nevén appendicitis) magyar köznyelvi elnevezése megtévesztő, mert valójában nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány heveny gyulladásáról van szó. A féregnyúlvány egy kb. 10 cm hosszú, vakon végződő kesztyűujjszerű tasak, amely a vastagbél legelső szakaszából, a vakbélből nyúlik ki a vékonybél-vastagbél átmenet közelében
Válasz erre

Nusimami ( #50 ) 2010-06-01 12:33:36
Privát üzenet
sárgaláz

A Flaviviridae családba tartozó vírust az ún. Aedes-szúnyogok terjesztik. A kórokozó hordozói majmok. Az embert a dzsungelben honos fajok vérszívás során fertőzik meg. A sűrűn lakott településen tartózkodó, "dzsungel-sárgalázzal" fertőzött személyt megcsípve, az Aedesek városi fajtái tovább terjeszthetik a kórokozót, ún. "városi sárgalázat" okozva. A kórokozó emberről emberre közvetlenül nem terjed. Afrikában mindkét forma, Dél-Amerika országaiban főként a "dzsungel-sárgaláz" fordul elő.A betegség lefolyása gyakran enyhe és tünetmentes. A súlyos forma ritkább, azonban ez esetben a halálozás magas. A 3-6 napos lappangási időt követően a betegség hirtelen magas lázzal kezdődik. A betegséget erős fej- és hátfájás, hasi fájdalom, hányinger, hányás, ízületi és izomfájdalmak kísérhetik. A rövid tünetmentes időszak után jön a második lázas időszak. Ilyenkor vérzéses tünetek, orrvérzés, vérhányás, véres széklet, majd sokk alakulhat ki, továbbá vese- és májelégtelenség is felléphet. A májsejtek pusztulásával egyidejűleg sárgaság figyelhető meg, mely kezdetben enyhe, majd intenzívebbé válik. A betegség e tünetről kapta nevét. Enyhe lefolyás esetén a betegség kb. 1-3 nap alatt lezajlik. A diagnosztizált betegek halálozási aránya 10, súlyos lefolyásnál akár 40-80 százalék.
Válasz erre

Nusimami ( #49 ) 2010-06-01 12:31:28
Privát üzenet
tetanusz

A tetanusz olyan sebfertőzés, melyet az ún. Clostridium tetani baktérium okozza. A kórokozó háziállatok, főleg a ló tápcsatornájában él, anélkül, hogy betegséget váltana ki.
Válasz erre

Nusimami ( #48 ) 2010-06-01 12:29:58
Privát üzenet
hepatitis

A vírus-hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőző májártalmak gyűjtőneve. Az egyes vírusok és az általuk okozott kórképek különböznek egymástól, azonban vezető klinikai tüneteikben hasonlóak. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, azonban még korántsem ismert valamennyi kórokozó. Terjedésük alapján két fő csoport különböztethető meg. Az A- és E-vírusok a tápcsatornán keresztül, a többi kórokozó vérrel, illetve testnedvekkel terjed. Az általuk okozott betegség a kórokozóról kapta nevét.
Válasz erre

Nusimami ( #47 ) 2010-06-01 12:28:30
Privát üzenet
influenza

Az influenza napjaink egyik legjelentősebb heveny légúti vírusfertőzése. Súlyát világjárványt okozó képessége és gyakori, esetenként magas halálozású szövődményei adják. Kisebb influenzajárványra minden évben számítani kell, rendszerint az őszi-kora tavaszi hónapokban. Egy-egy járvány alkalmával hazánkban mintegy 1,5-2 millió ember jelentkezik influenzaszerű tünetekkel az orvosnál.
Válasz erre

Nusimami ( #46 ) 2010-06-01 12:27:34
Privát üzenet
Lyme-kór

A Lyme-kórt egy baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza. A kórokozót a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti, mely egy 1-4 mm nagyságú, lapos, ovális alakú, sárgásbarna színű, kizárólag vérszívással táplálkozó ízeltlábú. A kullancs erdőkben, erdei tisztásokon, bokros, bozótos, nyirkos helyeken, az aljnövényzeten, a növények, cserjék, bokrok és fák levelének fonákján él, legfeljebb 1,5 méter magasságban lógva várja táplálékát. A reggeli és az esti órákban a legaktívabb. Mivel a déli napsütést, a hőséget és a szárazságot nem kedveli, ilyenkor a nedves avar alá húzódik.
Válasz erre

Nusimami ( #45 ) 2010-06-01 12:24:24
Privát üzenet
Epstein-Barr vírus (EBV

Az Epstein-Barr vírus (EBV) az ún. Pfeiffer-féle mirigyláz, más néven mononukleózis kórokozója. Az emberek többsége már gyermekkorában átvészeli a fertőzést, igen gyakran észrevétlenül. A fertőzés következtében termelődő ellenanyag egész életre védelmet nyújt a vírussal szemben.
Válasz erre

Nusimami ( #44 ) 2010-06-01 12:23:31
Privát üzenet
varicella-zooster

A varicella-zooster vírus (VZV) jellegzetessége, hogy első fertőzést követően bárányhimlőt, majd hosszabb-rövidebb ideig tartó lappangást követően övsömört idéz elő. Bárányhimlő-fertőzésen gyermekkorban szinte mindenki átesik, és egész életre szóló védettséget szerez a vírussal szemben.
Válasz erre

Nusimami ( #43 ) 2010-06-01 12:22:37
Privát üzenet
HSV vírus

Herpesz szimplex vírus (HSV)

A herpesz szimplex vírus két típusa (HSV-1, HSV-2) a bőr és nyálkahártya fertőzését okozza. A HSV-1 többnyire az ajkakon (herpesz labiális) és a szem szaruhártyáján (herpesz szimplex keratitisz), míg a HSV-2 elsősorban a nemi szerveken, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területeken (herpesz genitális) okoz elváltozást.
Válasz erre

Nusimami ( #42 ) 2010-06-01 12:21:53
Privát üzenet
meniszkus sérülés

A meniscusok a térdízület belsejében helyezkednek el, a sípcsont ízületi felszínén, arra szorosan tapadnak. Kollagénrostokból, kötőszövetből és közéjük beépülő porc-sejtekből állnak. A kollagénrostok két fő lefutási irányt követnek. Az erősebb rostok a meniscusok formáját követik a rögzüléseik között, a gyengébb rostjaik sugárirányban, egy képzeletbeli középpont felé tartanak, átszőve a hosszanti rostokat. Ebből következik, hogy ívszerű, hosszanti meniscus-szakadás könnyebben keletkezik, mint harántszakadás. Megkülönböztetünk a sípcsont belső felszínén megtapadó és azon elcsúszható félhold alakú belső (mediális) meniscust és egy közel kör alakú külső (laterális) meniscust. A félhold alakú meniscus mediális a belső oldalszalaggal összenőtt, ezért nem olyan mozgékony, mint a laterális meniscus, amely nem nőtt össze a külső oldalszalaggal. A klinikumban a meniscus elülső és hátsó szarvát különböztethetjük meg.Válasz erre

Nusimami ( #41 ) 2010-06-01 12:19:20
Privát üzenet
Schlatter-Osgood-szindróma

A térdnek több ifjúkori szindrómája különböztethető meg, amelyek közt a leggyakoribb, a nem fertőzéses eredetű csontelhalás, ún. aszeptikus csont-nekrózisok csoportjába tartozó Schlatter-Osgood-szindróma. Ilyenkor a lábszárcsont térdkalács alatti szakaszán lévő előrenéző csontgumó (a térdfeszítő izmok inainak egyik tapadási pontja) elválik alapjától (melyhez csontosan nem rögzül), ami panaszok fellépéséhez vezet. Általában nem igényel tennivalót, a terhelésre jelentkező fájdalomkor javasolt a végtag pihentetése. Előrehaladott állapotban műtéttel rögzíthető, eltávolítható. Többnyire azonban felnőtt korra felszívódik.
Válasz erre


1 2 3 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008. Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal