FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Népek, Pénzek, Érdekességek (szemtelen rigo)
Ez a téma le van zárva!
1 2 3 4 

szemtelen rigó ( #86 ) 2010-08-03 14:09:50
Privát üzenet
a forint és Firenze

A középkor leghíresebb aranypénzei közé tartozott a forint. Az aranyforint a nevét Firenze városról nyerte. Az itt vert pénznek a latin neve ugyanis florentinus, azaz firenzei volt, és ebből származik többek között a magyar forint neve. Az első európai uralkodó, aki országában bevezette az aranyvalutát, Károly Róbert volt. A magyar király ehhez az 1325-től firenzei mintára veretett magyar aranyforintot használta fel, mely körmöci dukátként is ismert volt.
A Károly Róbert-féle aranyokra Keresztelő Szent János képe volt vésve, Karolus rex körirattal. A firenzei mintájú aranyforintokat a magyar király példáját követve Európa majdnem összes uralkodója bevezette. A magyar aranyforint azonban továbbra is keresett pénznek számított, amit főleg annak köszönhetett, hogy minőségét monetáris zavarok esetén se rontották le.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #85 ) 2010-08-03 14:07:41
Privát üzenet
Az albán lek és Nagy Sándor.

Aleksandrin e Madh (Nagy Sándor) rövidítve Leka i Madh, vagyis az albánok Nagy Sándor hétköznapi nyelvből származó rövidített neve után hívják így pénzüket.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #84 ) 2010-08-03 14:05:02
Privát üzenet
A román fizetőeszköz neve leu (magyarul lej) az oroszlánra utal.

17. század során Európa gazdasági nagyhatalmai növelték az Oszmán Birodalom felé irányuló kereskedelmüket, így nagy mennyiségű nyugat-európai eredetű pénz áramlott a Birodalomba és annak vazallus államaiba, így a román fejedelemségekbe is. Ezek közül is a leggyakoribb volt a németalföldi oroszlán-tallér, a leeuwendaalder (nagyméretű ezüstpénz egyik oldalán két lábon álló oroszlánnal), melyet ezért a román köznyelv gyakran leunak, magyarul oroszlánnak nevezett. Ez az érme közel egy évszázadig uralta a román pénzforgalmat. Bár a leeuwendaaldert később más pénzek kiszorították a forgalomból, beépült a román köztudatba, és egészen a XIX. század második feléig, a román nemzeti valuta megjelenéséig használták számolási egységként, s a leu elnevezés a pénz szinonimájává vált. Magyar nyelvterületen a lej kiejtés és írásmód terjedt el, vagyis a románból a többesszámú alakot vettük át.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #83 ) 2010-08-03 14:02:59
Privát üzenet
Malajzia pénzneme a ringgit. A ringgit szó malájul recést jelent, a szó eredetileg az egykor igen elterjedt spanyol dollárok recés peremére utalt.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #82 ) 2010-08-03 14:02:09
Privát üzenet
Ghána hivatalos pénzneme, a cedi amely a kauri kagyló (csiga)neve, Akan nyelven.

Az egzotikus óceániai szigetvilág tengerpartjainak ékszereit, dísztárgyait, használati eszközeit, mindennapi tárgyait kauri csigákból és különböző kagylókból készítettek.

A kauri csigák az emberiség legrégibb természetes eredetű amulettjei. Szemmel verés, balszerencse ellen és a termékenység reményében viselték.

A Kárpát- medence népei is hittek benne, erre a szkíták, kelták, szarmaták, germánok, avarok és a honfoglaló magyarok sírleleteiből lehet következtetni.

A kereszténység térhódításával itt eltűntek ezek az amulettek.

A tengerparti halásztörzseknél a kagyló-pénz terjedt el, a kauri, amely apró, csillogó, fehéres rózsaszínű, gomb nagyságú kagyló.

A kauri név eredetére nem találtam használható információt. A kauri-csiga kauri-kagyló formája a női nemi szervhez hasonlít, mivel ezt a kagylót Indiában is használták fizető eszközként és ebben a térségben a Kauri hercegnőt jelent hindi nyelven, talán ez lehet a kagyló nevének eredete.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #81 ) 2010-08-03 13:55:59
Privát üzenet
Az örmény hivatalos fizetőeszköz a dram. A szó jelentése pénz.

A dram szó magyarul pénz-t jelent, megfelel a görög drachma, illetve az arab dirham pénznévnek. A legelső dram nevű örmény pénzek 1199 és 1375 között használt ezüst érmék voltak. Örményország függetlenségét 1991. szeptember 21-én kiáltották ki, 1993. március 27-én pedig létrehozták az Örmény Központi Bankot.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #80 ) 2010-08-03 13:54:17
Privát üzenet
a tallér elnevezés, a bányaváros nevéből származik ahol verték


A tallér ezüstpénz. - A 15. sz. végén különösen az ezüstben gazdagabb tartományokban) igény jelentkezett nagyobb, az arannyal azonos értékű ezüstpénz verésére. 1484-ban Hall (Tirol) verdéjében, majd 1486-ban vertek Guldengroschen, v. Guldiner nevű súlyos ezüstpénzt. Ez a pénzfajta igen gyorsan elterjedt egész Európában. A csehországi Joachimstalban a Schlick grófok verettek Guldinert, amelyet a verővárosról Joachimstalernek, majd ebből képezve Talernek neveztek. Ez a név vált általánossá.

ld. még: taller - dollar
Válasz erre

szemtelen rigó ( #79 ) 2010-08-03 13:50:55
Privát üzenet
Üzbegisztán fizetőeszköze a szom.

Az üzbég 500 szomon, Timur Lenket (Sánta) látjuk.

"Sánta Timur", más néven TAMERLAN vagy TAMERLÁN (szül. 1336. Kes, Szamarkand közelében, Transzoxánia (ma Üzbegisztán) megh. 1405. febr. 19. Otrar, Csimkent közelében (ma Kazahsztán), iszlám vallású török világhódító; egyfelől Indiától Oroszországig és a Földközi-tengerig terjedő hódításainak kegyetlenségével, másfelől kulturális virágzást hozó dinasztia alapításával írta be nevét a történelembe.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #78 ) 2010-08-03 13:45:15
Privát üzenet
A 10.000.000-ós címletű török lírán Piri Reis török tengernagy látható.

1513-ban egy török tengernagy (= reis) és kiváló térképész, Piri Reis (Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed, 1465-1554/5) az Újvilágot is ábrázoló világtérképet szerkesztett. Erről a térképről csak az Atlanti-óceánt ábrázoló része maradt fenn. A világtérképen olvasható magyarázat szerint Piri Reis több művet használt forrásként: nyolc Ptolemaiosz-térképet, négy korabeli portugál térképet, egy Dél-Ázsiát ábrázoló arab térképet (Caferiye) és egy Kolumbusz által készített Újvilág-térképet.A térképre, a kétségtelenül izgalmas leletre, a Topkapi palota Oszmán Birodalmi Irattárában dolgozó kutatók 1929-ben bukkantak. A mappa, amely azóta számtalan találgatásnak szolgált alapul, az Oszmán Birodalomban, a XVI. század elején készült. Az 1513-as dátummal szignált térképen egy Piri Reis nevű oszmán kapitány neve állt. A felfedezésről Paul Kahle német orientalista adott hírt először 1931-ben, Hollandiában, az orientalisták 18. kongresszusán. Kahle beszámolója valósággal megdöbbentette a kongresszus részvevőit, Piri Reis térképén ugyanis ez volt olvasható: A partok és a szigetek Colombo térképéről másoltattak át a térképre.
Ezeket a partokat ( az újonnan megtalált földrészéit) az arabok időszámítása szerint 890-ben egy genovai hitetlen fedezte fel. Kolumbusz Genovában született, az arab időszámítás szerinti 890 pedig Kr. sz. 1485/86-nak felel meg.

Természetesen van az interneten olyan kvízoldal amely mint az Univerzum legjobb kvízoldala nem fogadja el hogy Kolumbusz Genovában született, de míg nem tudjuk a a valódi helyet ezt a mindenki által elfogadottat írjuk be.

Reis Dél-Amerika térképe 1513-ból

A Piri Reis által rajzolt Amerika térkép a szultáni palota, a Topkapi Szeraj múzeummá alakítása közben 1929-ben került elő. Egyetlen fennmaradt szelvénye egy egykori világtérképnek. A térkép Dél-Amerikát és az Antarktiszt ábrázolja. A térkép felirata szerint Piri Reis Dél-Amerika partvonalait és neveit Kolumbusz térképéről másolta, amelyet egy fogságába esett spanyoltól szerzett. A térképről számtalan érdekes elmélet született.

A Piri Reis a birtokába került és világtérképe készítése során felhasznált térképek és információk eredete, létezése nem ellenőrizhető és tartalmuk sem fedi le teljesen a térképén bemutatott területet. Ennek ellenére úgy gondoljuk, Piri Reis kora földrajzi - térképészeti ismeretei és hallomásból szerzett információk alapján készítette el Amerika egyik legkorábbi és némely részletében talán legpontosabb térképét. A térkép néhány ábrázolása, például a szárazföldek eltérő színezése, a Triz matos rajzai, még magyarázatra, megfejtésre vár.

Ami innen jön azt Nemere István önjelölt világmegváltó ufológus és egyéb super titkos tudást birtokló tudóstól származik és csak az érdekesség kedvéért írom be.

Egy rendkívül különös térkép


Az újkori történelem egyik legérdekesebb rejtélye a térképhez kapcsolódik. A múlt század húszas éveiben az isztambuli Topkapi Múzeum régi, feldolgozatlan térképeit átvizsgálva két - eltűntnek hitt - világtérkép-részletet találtak. A jegyzetek szerint a térképeket Piri Reis admirális készítette 1513 és 1517 között.


Az admirálist Törökországban ma nemzeti hősnek tartanak ugyan, de a maga korában kalózként kezdte pályafutását. Ez akkoriban egyáltalán nem volt ritka eset. Az admirális szenvedélyes térképész volt, minden kezébe kerülő térképet lemásoltatott, majd a XVI. század elején saját kezűleg elkészítette a világ 215 részből álló hatalmas térképét. Mindezek után egy könyvben (Kitab-i Bahrieh = A hajózás könyve) meg is írta a térképpel kapcsolatos kalandjait és észrevételeit. Egy biztos: mint rengeteg nyelven beszélő főtiszt, hozzájuthatott mind a Nyugat, mind a Kelet jól őrzött titkos térképeihez is.

Visszatérve a leletekre, a dolog csak a második világháború után kezdett bonyolódni. Piri Reis könyve - ez állítólag a korabeli török irodalomnak nyelvi szempontból is egyik gyöngyszeme - meglepő mondatokat tartalmazott. Az admirális többek között azt állította, hogy egyszer kezében tartotta a Kolumbusz térképét (mi erre a mai napig nem bukkantunk rá) és hogy Kolumbusz egy könyvből szerzett tudomást Amerika létezéséről, sőt nagyon sokat tudott már erről a földrészről, mielőtt nekivágott volna az Atlanti-óceánnak! Piri Reis szerint ez a könyv még Nagy Sándor idejéből maradt fenn (nyilván többszörös másolatra célzott). Sejthetjük azt is, hogy már Kolumbusz elődei - akikről mi csak nemrég szereztünk tudomást, a vikingek és mások - is olvastak-hallottak Amerikáról.

Térjünk rá a térképekre, helyesebben a fellelt két részletre. A szenzáció tulajdonképpen itt kezdődik. A lapokon az Atlanti-óceán európai, afrikai, amerikai és antarktiszi partjait láthatjuk! A hatodik földrészt csak évszázadokkal később fedezték fel. Ám vegyük sorra azokat a tényeket, amik miatt a Piri Reis-térképek világszenzációk lettek.

1. 1513-17 között Amerika nem jelent meg még a térképeken, legalábbis nem az egész partvonal. Dél-Amerikát lényegében csak jóval később fedezték fel, partvonalai feltérképezésére pedig még sokkal később került csak sor!

2. Az Ó- és Újvilág közti távolságot Piri Reis rendkívül pontosan tüntette fel. Olyan pontosan, ahogy még jóval később sem voltak képesek azt megtenni más térképészek.

3. A földrajzi hosszúságokat - a térkép készítője (készítői?) már alkalmazták; mi ezt csak kétszáz évvel később találtuk fel.

4. A Kanári- és az Azori-szigetek is igen pontosan ott találhatók a térképen, ahol a valóságban is elhelyezkednek (az eltérés mindössze 1 fok).

5. Az Antarktisz létéről senki sem tudott 1513-ban. Mégis, a térkép rendkívül pontosan rajzolja a jég alá süllyedt földrész körvonalait. Olyan adatok is szerepelnek rajta, amiket mi csak az 1949-52-es svéd-brit-norvég közös expedíció révén tudtunk meg.

A legszenzációsabb felfedezés még hátra van. De előbb egy rövid esetleírás: az ötvenes években a térképet a világ legnagyobb földrajztudósai (Hapgood, Arlington, Mallery, Walther, Lineham stb.) vizsgálták, majd az USA haditengerészete térképészeti intézete a legmodernebb műszerek bevetésévelt tette ugyanazt. 1958-ban világossá vált, hogy a térképet olyan rendkívüli pontosság jellemzi, amit a modern tudomány és technika csak a légifényképezés bevezetésével ért el. Feltehető-e ezek után, hogy akik azt készítették, valamikor 1513 előtt - azok repülőgépe(ke)t használtak? A másik bomba akkor robbant, amikor kiderült: a térkép ennek ellenére több helyen ,,hibás", a valóságtól eltér. Például az Antarktisz egyik csücske összeér a dél-amerikai Tűzfölddel: Piri Reis egy földnyelvet rajzolt oda; ahol ma tenger hullámzik. És több antarktiszi parti ponton szárazföldet ábrázol ott, ahol ma másfél kilométeres jégtakaró található. Tévedésről van szó tehát? Nem - és ez az igazi szenzáció! A geológusok földtörténeti és egyéb adatok összevetése után kijelentették: a térkép a valóságot ábrázolja - de nem az 1513-as, hanem a 11 000 évvel ezelőtti valóságot!

Válasz erre

Törölt bejegyzés ( #77 ) 2010-08-03 13:44:06
Törölve
szemtelen rigó ( #76 ) 2010-08-03 13:36:28
Privát üzenet
Malawi pénze a kwacha, váltópénze a tambala.

A kwacha szó jelentése hajnal, a tambala pedig kakast jelent, egy malawii versben- Száz kakas csinál a hajnalt.

ebből következik, hogy 100 tambala 1 kwacha
Válasz erre

szemtelen rigó ( #75 ) 2010-08-03 13:32:18
Privát üzenet
Kazahsztán fizetőeszközének a neve tenge.

A fizetőeszköz elnevezése az orosz pénz szóhoz kapcsolható gyengi, amelyet az türk nyelvből kölcsönöztek. A tenge szó kazahul és a legtöbb türk nyelven mérleget, súlyt jelent. A szó eredet a kínai tengse, amelynek jelentése mérleg. A türk nyelvek a mongol tenkh(e) szó közvetítésével vették át ezt a kifejezést.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #74 ) 2010-08-03 13:31:04
Privát üzenet
A Dél-Afrikai Köztársaság fizetőeszköze a rand.

A rand a Dél-afrikai Köztársaság hivatalos fizetőeszköze.Nevét a Witwatersrand (Fehér-víz-gerinc-angolul) elnevezésből nyerte. Erre a gerincre épült Johannesburg, és itt találták a legtöbb a dél-afrikai aranytelért.

Válasz erre

szemtelen rigó ( #73 ) 2010-08-03 13:29:31
Privát üzenet
40 országban fizethetünk dollárral.


ausztrál dollár - Ausztrália, Karácsony-sziget, Kókusz (Keeling)-szigetek, Heard-sziget és McDonald-szigetek, Norfolk-sziget, Kiribati, Nauru, Tuvalu

- bahamai dollár - Bahama-szigetek
- barbadosi dollár - Barbados
- belize-i dollár - Belize
- bermudai dollár - Bermuda
- brunei dollár - Brunei
- fidzsi dollár - Fidzsi-szigetek
- guyanai dollár - Guyana
- hongkongi dollár - Hongkong
- jamaicai dollár - Jamaica
- kanadai dollár - Kanada
- kajmán-szigeteki dollár - Kajmán-szigetek
- kelet-karibi dollár - Anguilla, Antigua és Barbuda, Dominikai Közösség, Grenada, Montserrat, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek

- libériai dollár - Libéria
- namíbiai dollár - Namíbia
- Salamon-szigeteki dollár - Salamon-szigetek
- suriname-i dollár - Suriname
- szingapúri dollár - Szingapúr
- Trinidad és Tobagó-i dollár - Trinidad és Tobago
- tuvalui dollár - Tuvalu
- tajvani új dollár - Tajvan
- új-zélandi dollár - Új-Zéland
- USA-dollár - Amerikai Egyesült Államok; más országokban is használatos, például Ecuadorban és Panamában, valamint az USA külbirtokain
- zimbabwei dollár - Zimbabwe
Válasz erre

szemtelen rigó ( #72 ) 2010-08-03 13:26:52
Privát üzenet
A ma már nem létező DDR-es 10 márkán Clara Zetkin német szoc. politikus és nőjogi harcos látható.

Mikor Adolf Hitler és a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt hatalomra kerültek, a Német Kommunista Pártot kitiltották a Reichstagból a Reichstagi tűz után, 1933-ban. Zetkin, ezúttal utoljára, száműzetésbe vonult, ezúttal a Szovjetunióba. Moszkva közelében, Archangelszkojéban halt meg 1933. június 20-án, közel 76 évesen. Moszkvában temették el, a Kreml fala mellé. Bismarck 1878-ban betiltotta a szocialista mozgalmakat, Zetkin Zürichbe ment 1882-ben, majd később Párizsban élt. Párizsban töltött ideje alatt fontos szerepet játszott a Nemzetközi Munkásközösség vagyis az I. Internacionálé nevű szocialista csoport létrehozásában. Felvette társa nevét, az orosz forradalmárét, Ossip Zetkinét, akitől két fia volt. Később hozzáment Georg Friedrich Zundelhez, a híres művészhez, akinek 1899-től 1928-ig volt a neje.
Az SPD-ben Zetkin és nagyon közeli barátja és elvtársa, Rosa Luxemburg voltak a fő figurái a szélsőbaloldali forradalmi mozgalomnak.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #71 ) 2010-08-03 13:11:50
Privát üzenet
A ma már nem létező DDR-es 20 márkán J.W.Goethe lázható.

Goethe még 25 éves sem volt, mikor megírta első regényét: "Az ifjú Werther szenvedései"-t. Ő maga egy téves diagnózis következtében halálos betegnek hitte magát, szülei otthon tartották, ágyban kellett feküdnie, ott pedig eljátszott a közeli halál gondolatával, öngyilkosságra is gondolt, éjjeliszekrényén töltött pisztolyt, mérgezett hegyű tőrt és egy üvegcse gyorsan ölő mérget tartott. De nem ő lett öngyilkos, hanem megírta egy öngyilkos fiatalember útját a reménytelen szerelemtől és reménytelen hivatali előmeneteltől az öngyilkosságig. Mire a regény nyomdába került, szerzőjének már kutya baja se volt. A megjelent könyv pedig előbb botrányokat váltott ki, majd világsiker lett. A botrány oka az volt, hogy a "Werther" divatos olvasmány lett a szerelmes ifjúság körében, és állítólag megnövekedett a szerelmi bánatban öngyilkosságot elkövető ifjak száma. Előbb csak német földön, de hamarosan Európa-szerte. Goethét mindenfelé azzal vádolták, hogy öngyilkosságra buzdítja az ifjúságot. Ez nyilván túlzás, de az bizonyos, hogy az éppen világdivattá árult szentimentalizmusnak egyik leghatásosabb és legszebb darabja lett
Válasz erre

szemtelen rigó ( #70 ) 2010-08-03 13:09:45
Privát üzenet

A hongkongi 20 dolláron a pekingi(Beijing) nyári olimpia jelképe a "Madárfészek" látható.


A Pekingi Nemzeti a pekingi olimpiai játékok alkalmából épült. A külseje alapján Madárfészeknek becézett épület az olimpiai események központja volt, helyet adott a nyitó-, és záróünnepségnek, valamint számos versenyszámot bonyolódott le itt. A 2008. júniusában megnyitott épület a pekingi olimpiai helyszínek középpontjában helyezkedik el. Az épület alapkövét 2003 decemberében helyezték el, az építési munkák 2004 márciusában kezdődtek meg. Az építkezést 2004 márciusában leállították, mivel a párizsi Charles de Gaulle reptér új, az olimpiai stadionhoz hasonló jellegű szerkezeti megoldással rendelkező 2E terminálja részben összeomlott. Az építkezés csak a tervek részbeni módosítása után folyt tovább. 2008 januárjában, az építkezésen tapasztalható munkakörülmények miatt nemzetközi aggodalom támadt, az építkezés folyamán legkevesebb 10 munkás vesztette ugyanis életét. A hivatalos állami források ezzel szemben mindössze 2 halálos áldozatról, 1 súlyos, és 3 könnyű sérültről beszélnek.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #69 ) 2010-08-03 13:06:43
Privát üzenet
A dán korona (kroner) Dánia és vele együtt az autonóm Grönland hivatalos fizetőeszköze.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #68 ) 2010-08-03 13:06:13
Privát üzenet
Sao Tomé és Príncipe

A dobra Sao Tomé és Príncipe hivatalos pénzneme. 1975. július 12-én váltotta fel a portugál escudót.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #67 ) 2010-08-01 10:12:18
Privát üzenet
Oroszlánszívű Richárd gyűrűi

Richárd a Szentföldön inzultált egy lovagot, név szerint Lipót osztrák herceget, aki bosszút esküdött ellene (lehajíttatta egy várról a Babenbergek zászlaját, vélvén, hogy egy osztrák hercegi család zászlaja alacsonyabb rendű hogysem az övével egy-helyütt lobogjon). Richárd hajótörést szenvedett Velencénél, ezért szárazföldön kellett tovább mennie Anglia felé. Ám de amikor Bécsben rátalált, Lipót herceg börtönbe vetette az angol királyt. A legenda szerint arról ismerte fel a konyhai segédnek öltözött Richárdot, hogy az elfelejtette levenni gyűrűit. Így az angol király az osztrák herceg fogságába került, aki hamarosan átadta őt VI. Henrik német-római császárnak. A császár horribilis összeget kért cserébe I. Richárdért. A király öccse János hajlandó volt az egész országot felforgatni, azért hogy visszavásárolhassa bátyját, és ezzel megvegye hatalmát. II. Fülöp Ágost is megpróbálta megkaparintani Richárdot, hogy ezzel kizsarolhassa a franciaországi angol birtokokat. Végül a győztes János lett, aki 1194. február 4-én kifizette a váltságdíjat VI. Henriknek.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #66 ) 2010-08-01 10:10:44
Privát üzenet
Prévost abbénak a Manon Lescaut írójának halála-

1763. nov. 23-án Prévost abbé a chantilly-i erdőben szélütést kapott és összeesett. Arra járó parasztok találtak rá és beszállították a városba. A dolog gyanúsnak tűnt a hatóságok boncolást rendeltek el. Mikor a sebész belevágott a szerencsétlen ember felsikoltott, mire az orvosok magukhoz tértek valóban meghalt. Az orvos ölte meg!
Válasz erre

szemtelen rigó ( #65 ) 2010-08-01 10:09:31
Privát üzenet
Vestina az ifjúság és egészség istennője - dr.Graham mennyei ágya

Amy Lyon 1761-ben egyszerű sorból született a Neston város közelében fekvő Ness faluban.
1779-től anyjával élt Londonban, ahol szolgálólányként dolgozott, aztán egy bordélyházba került.
Mivel feltűnően csinos volt, jól táncolt és énekelt, több férfitámogatója akadt, a legjobb úri körökből is. Nevét később Emma Hart-ra változtatta. 1782-re, 21 éves korára már nagyon is jól ismerték új nevét a szabados londoni társaságokban. Több férfi vendége kivette őt a bordélyházból, kitartottjukká és barátnőjüké tették őt. A korabeli ismert skót csodadoktor, James Graham bemutatóin Emmát meztelenül szerepeltette, mint az Egészség Istennőjét.

Emma egy fiatal brit arisztokratával, Honourable Charles Francis Greville-lel (1749-1809) élt együtt, aki Sir Francis Greville-nek, Warwick első grófjának (1st earl of Warwick) fia volt. A fiatalember halálosan szerelmes volt Emmába.


Greville, aki hatalmas adósságokat halmozott fel, elhatározta, hogy mégis inkább egy hozzáillő családból keres magának gazdag feleséget. Emmát elküldte Nápolyba, és átengedte eladta saját nagybátyjának, az idősödő Sir William Hamiltonnak, aki 1764 óta a brit kormány nápolyi nagykövete volt. A lányért cserébe Sir William kifizette Greville tetemes adósságait.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #64 ) 2010-08-01 10:06:07
Privát üzenet
János pap - Dzsingisz kán


A XII.században szétterjedt a hír, hogy van valahol Indiában egy hatalmas keresztény birodalom, ennek fejedelme egy személyben császár is főpap is. A trón mindenkori birtokosa pedig a Presbyter Johannes nevet viseli. A legenda annyira valóságosnak tűnt,hogy 1221-ben a keresztes seregek boldogan biztatták egymást azzal, hogy János pap
megindult nagy seregekkel a keresztények megsegítésére. A valóság csupán annyi,hogy a kínai falon kívül élő nomád törzsek között voltak nagyobb számmal nesztoriánus keresztények s ezeknek vezetőjét tette meg a legenda János papnak. Azonban Dzsingisz kán vagy kiirtotta vagy beolvasztotta a leigázott nomádokat. Mivel Dzsingisz szintén a szaracénok ellen viselt hadat, így azt hitték a nagy hódító nem lehet más mint a nagy keresztény császár.
A XIV.században portugál hajósok Abesszíniába helyezték János pap országát. Azonban az mai tudásunk szerint nem egyéb legendánál.

(Nesztoriánus:Kizárólag az első két egyetemes zsinatot elismerő keresztények csoportja. Magukat a legrégibb keresztény egyháznak tartják. Önálló identitásuk 431-től kezdődik. Önmeghatározása szerint ők az egyetemes kereszténység egyetlen legitim örököse, amely egyedüliként őrizte meg Jézus és a tizenkét apostol tanításait változtatás nélkül.)
Válasz erre

szemtelen rigó ( #63 ) 2010-08-01 10:03:21
Privát üzenet
Spárta és a hűtlen asszony büntetése

Plutharcos,Lykurgos életrajzában ír erről.
Spártában a házasság célja a gyermek, az pedig nem az apa tulajdona hanem az államé. Ebből következik a nők tekintsék megengedettnek és erkölcsösnek, ha gyermekeik apját a KÖZÖSSÉG SZOLGÁLTATJA. Az aggastyán férjnek kötelessége és joga, hogy feleségét megismertesse egy tisztességes ifjúval akihez barátság fűzi. Az ebből az ismeretségből származó gyermeket a magáénak kell tekintse. Valamint ha egy derék férfi látja, hogy valamelyik polgártársának derék szép és okos felesége van és gyermekei is szépek; KÖVETELHETI,hogy a polgártárs engedje át neki is az asszonyt, mert így kiváló gyermekek lesznek az állam számára biztosíthatók.

Lykorgos véleménye más népek házassági szokásairól;
"Kancáik részére a legjobb méneket válogatják ki s ezáltal remek csikókra tesznek szert,-ellenben az asszonyt bezárják a házba s a legnagyobb gonddal ügyelnek rá, hogy a gyermekeknek más apja ne legyen mint a férj, ámbátor már roskatag, beteg, vagy éppenséggel hülye."


Uraim irány Spárta
Válasz erre

szemtelen rigó ( #62 ) 2010-08-01 10:01:32
Privát üzenet
Hasfelmetsző Jack gyilkosságainak helyszínei -

1888-ban öt nőt gyilkoltak meg a londoni nyomornegyedben (Whitechapel) egy fiatal és négy idősödő kurtizánt. A gyilkosságok egyre brutálisabbak lettek. Az utolsó esetben a gyilkos a szerencsétlen áldozat valamennyi belső szervét kivette és szétterítette a szobában. Egy évszázadon keresztül tartotta magát a feltételezés, hogy az elkövető Clarence herceg Viktória királynő unokája. Az utolsó gyilkosság után a herceget elmegyógyintézetbe szállították és 1892-ben bekövetkezett haláláig ott tartották.
Az utolsó gyilkosság után a rendőrség heteken belül lezárta az ügyet. A Whitechapel-i polgárőrség néhány tagjával közölték, hogy a gyilkos miután beismerte tettét, és öngyilkos lett. A Temzébe ölte magát. Egy sikertelen ügyvéd John Druit anyja elmebetegsége miatt dec.3-án vízbe ölte magát. A búcsúlevelet nem hozták nyilvánosságra, így elképzelhető, hogy ő tette a vallomást.
Druit egy arisztokrata orvoscsalád sarja volt. Előkelő iskolába járt. Jó kapcsolatban volt a hatalom felső köreivel. Nagy-Britannia legősibb és legelőkelőbb családjait tömörítő.
AZ APOSTOLOK klubjának tagja volt, és köztudomásúan gyűlölte a nőket. Akárhonnan ment látogatni anyját a kórházban. Otthonról, irodájából, munkahelyéről mindig át kellett haladnia a nyomornegyeden.
Testvére szerint októberben az idegkimerültség jeleit látta rajta. Novemberben 30-án elbocsátották az állásából. Egyesek szerint a klubja. Az Apostolok mindent elkövettek a klub jó hírének megőrzésére. Talán a klub tagok javasolták az öngyilkosságot, vagy ők ölték meg. A gyilkosságok helyszínei "Keresztet" formáztak, a bomlott elméjű ember talán ezzel akart utalni a klubhoz való tartozásra(klubnév) vagy teljesen véletlen. Valószínűleg soha nem tudjuk meg az igazat.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #61 ) 2010-08-01 09:58:47
Privát üzenet
ifj Dumas; A kaméliás hölgy


Alphonsine Plessis és ifjabb Dumas egy évben születtek. Alphonsine egy parasztgazda lánya volt akit apja vándorcigányoknak eladott. Pár év múlva Marie Duplessis néven tűnt fel Párizsban mint varrónő. Első kapcsolata egy vendéglős volt. Fehér bőrének és fekete hajának kontrasztja páratlan szépséget kölcsönzött neki. A második Guiche herceg volt. Ekkor még csak 16 éves volt. Marie szolgálatait jól megfizették. Kitűnően zongorázott, könyvtárát folyamatosan növelte és el is olvasta. 1844-45-ben ijf.Dumas szeretője lett. Pár hónap után azonban Dumas szakított a lánnyal.
Ezután Liszt Ferenccel folytatott viszonyt, de a tüdőbaj már elhatalmasodott rajta. 1846 elején Perregaux gróf feleségül vette, de külön éltek. Nem volt ereje a társasági élethez és lassan mindenét eladta. 1847 február 3-án halt meg. Ez idő alatt Dumas apjával (A három testőr stb.írója) Spanyolországban és Algériában utazgatott.
Visszatértekor értesült Marie haláláról, és ellátogatott a házhoz ahol annyi szerelmes órát töltött vele. A lakásban maradt ingóságokat elárverezték. Dumas egy vékony aranyláncot vett meg ami kedvese nyakán volt.
ijf.Dumas egy szállodai szobában kivett egy szobát és elolvasta Marie hozzá írt szerelmes leveleit. Megírta A kaméliás hölgy című regényét, pár évvel később pedig színpadra állította a művet. Mind a regény mind a színdarab világsiker lett. Gazdagságot hozott a szerelmét elhagyó írónak.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #60 ) 2010-08-01 09:56:17
Privát üzenet
Faust - Mephistopheles - württembergi Oroszlán fogadó

Keveset tudunk Faust életének állomásairól. Valószínű, hogy Johann Faust néven 1509-ben Heidelbergben szerzett diplomát, majd Lengyelországba ment természettudományt tanulni. Georg Faust néven nemkívánatos személlyé tette magát az erfurti egyetemen.
1520-ban III. György bambergi hercegérsek udvarában elkészítette az érsek horoszkópját. Ettől fogva hercegérseki udvari asztrológus-ként reklámozta magát. Nyolc évvel később, mint Jörg Faustus jövendőmondót, kidobták Ingolstadt városából. Aztán Nürnbergben tűnik fel, mint a bentlakásos fiúiskola tanítómestere, 1532-ben azonban elbocsátották és kiűzték a városból, mert megrontotta fiatal diákjainak erkölcseit. Faust azon kevesek egyike volt, akik a másik fajta, fekete mágia területére merészkedtek. Abból a célból, hogy titkos tudásra tegyenek szert, vállalták a gonosz szellemekkel és démonokkal való érintkezés szellemi kockázatát. A világi és egyházi hatalmasságok támaszainak szemében visszataszító ördögi mesterkedések, melyeknek a jelek szerint Faust is sikeresen bolondította az egyszerű népet. A fogadó falán levő bronztáblán ez olvasható;

"A leghatalmasabb ördögök egyike,az életében sógorának nevezett Mephistopheles törte ki a nyakát, amikor 24 évvel korábban kötött szerződésük lejárt, és lelkét örök kárhozatra magával ragadta."
Válasz erre

szemtelen rigó ( #59 ) 2010-08-01 09:53:55
Privát üzenet
Vlad Tepes Dracul -

Vlad fiatal korában túszként került török fogságba.Ott ismerkedett meg a karóba húzás barbár szokásával. 1448-ban 18 éves korában a törökök Havasalföld trónjára ültették. Onnan pár hónap múlva megszökött és egy keresztény kolostorba falai közt húzta meg magát. 1456 visszatért trónjára és példátlan kegyetlenséggel uralkodott. Egy erdélyi városban 30.000 embert húzatott karóba ezért "tepes" karóba húzó ragadvány nevet kapta. A törökkel való harcaiban egészen a Fekete-tengerig nyomult. A nép azonban megunta az élve megfőzést, megnyúzást és egyebeket. Hamis levelekkel gyanúba keverték,hogy a törökkel cimborál. (Corvin) Mátyás király 12 évre lecsukatta. 1747-ben kiszabadult. A börtönben olyan hatással volt őreire, hogy azok békákat egereket és egyéb kis állatokat hoztak neki amiket cellájában karóba húzott. Két évvel később bejelentette igényét a havasalföldi trónra. A török szultán követeinek a fejére szegeztette a turbánt mert nem vették le előtte. 1749-ben egy törökök elleni csatában megölték fejét levágták és mézben konzerválva elküldték a szultánnak. Testét jelöletlen sírba temették.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #58 ) 2010-08-01 09:49:07
Privát üzenet
Joseph Haydn - és frenológia

Joseph Haydn 1809. május 31-én hunyt el.
14 évvel később exhumálták és Bécsből Kismartonba szállították ahol (életében) 30 évig élt.
Az újratemetés előtt kinyitották a koporsót és akkor derült,hogy Haydn koponyája hiányzik.
A nyomok Franz Joseph Gall tanítványaihoz vezettek.
A frenológiai elméletek bizonyításához kerestek bizonyítékot amely szerint a lelki és szellemi tulajdonságok a koponya nagyságából és alakjából kikövetkeztethetők. Ezt az áltudományos eljárást (Gall) 1802-ben császári rendelettel betiltották. Két frenológus bevallotta, hogy Haydn koponyája átmenetileg náluk volt,de az eltűnt. 1895-ben került elő egy anatómia professzor gyűjteményéből aki halála után az ereklyét a Zenebarátok Társaságának adományozta.
Aztán újabb 59 év elteltével kerültek a maradványok egybe.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #57 ) 2010-08-01 09:47:16
Privát üzenet
"Tündérkirály"-

II. Lajos igazi különc volt álomvilágban élt
miután az egységes Német Birodalom létrejött az 1870-es francia-porosz háború után. Egyéb dolga nem igen lévén költséges építkezésekbe kezdett. Mesebeli kastélyokat épített. Nagy támogatója volt Wagnernek, nélküle nem jöhetett volna létre sem a Nibelung gyűrűje sem a Parsifal. Viselkedését egyre inkább az érzelmi ingatagság jellemezte. Hasztalan próbált megküzdeni homoszexualitásával is.
Miniszterei úgy döntöttek, hogy beszámíthatatlannak minősíttetik. Erre a célra dr.Gudden vállalkozott, kikérdezte a király cselédségét..és erre alapozva anélkül, hogy maga megvizsgálta volna. Kormányzásra alkalmatlanná nyilvánította. Bismarck az orvosi véleményt: "Mihaszna turkálás a király papírkosarában és szekrényében" mondattal lökte el. A 19 oldalas irományt amely II.Lajos elmebetegségét hivatott bizonyítani. Ennek ellenére a királyt bohózatba illő módon őrizetbe vették. Máig tisztázatlan körülmények között a Berg kastélya melletti Stranberg tavába fulladt amikor dr.Gudden-nel együtt a parton sétált. Dr Gudden szintén életét vesztette. Egyik verzió szerint a király tudta, hogy örök életében fogva tartják ezért a tóba akarta ölni magát. Az orvos megpróbálta visszatartani ezért megölte, és utána öngyilkosságot követett el.
A másik verzió szerint megvolt szervezve a szökése a tavon csónakok várták azonban felfedték és lelőtték, valamint a merénylet szemtanúját dr. Guddent is eltették láb alól.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #56 ) 2010-08-01 09:44:40
Privát üzenet
spanyol grand - fő kiváltsága

A spanyol grandok a király jelenlétében feltehették a kalapjukat .A spanyol etikett ezt roppant bonyolultan szabályozta. A sok térdhajtás min 9 után elhangzott az áhított szó a királytól Cubridos ... "vegye fel" aztán ugyanezt a királynővel is végig kellett csinálni.
Ezek után a friss grandnak végig kellett mennie az udvarhölgyek sorfala előtt.
A szokás megkövetelte mindegyiknek valami szép bókot kellett mondania.
Mikor XIV. Lajos marsallját Tessét granddá avatták úgy vágta ki magát a bók-csávából hogy franciául a Miatyánkot és a Hiszekegyet mondta mondatonként egy-egy hölgynek.
Az elsőnek , Mi Atyánk ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved.
És így tovább.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #55 ) 2010-08-01 09:41:58
Privát üzenet
tontillo - abroncsszoknya

A Habsburg vonal megszakadásával a Bourbonok kerültek Spo. trónjára. XIV. Lajos unokája V.Fülöp néven és a királyné.
Az akkor 12 éves Marie-Louise savoyai herceglány.

Alig lépte át a spanyol határt kitört a pánik a spanyolok között mivel a 12 éves lányka megmakacsolta magát és kijelentette Orsini hercegnének aki főudvarmesternő címén kísérte. Ő ugyan fel nem veszi és látni sem akarja ezt a borzadályt.

Hosszas diplomáciai levelezés következett a madridi nagykövet először Orsini hercegnőt kereste levelében, hogy ezt a bonyodalmat valahogy oldják meg. A francia ízlésű Marie hajthatatlan volt. -Ő nem bánja a madridi hölgyek hordhatnak akkora tontillot amekkorát akarnak, de Ő a saját ízlése szerint öltözik.
A követet nem elégítette ki válasz. Egyenes Párizsba írt a miniszternek. Amiben kifejtette a szoknya viselete lenne mert egy spanyol grand inkább látná holtan a feleségét mint hogy annak leüléskor kivillanjon a bokája.
(A tontillo abroncs-szerkezete ezt megakadályozta).

Végül XIV.Lajos megoldotta problémát. Ezt az üzenete küldte:

Őfelsége nem ellenzi, hogy a királyné a maga részéről változtasson a neki kényelmetlen divaton. Azonban a megriasztott spanyol nemzetet megnyugtatandó néha azt vegye fel, hogy a spanyolok lássák nem általános eltiltásra került sor.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #54 ) 2010-08-01 09:39:50
Privát üzenet
II. Károly az utolsó Habsburg spanyol király

I. Károly annyira tudatlan volt, hogy birodalmának tartományait sem ismerte.
Amikor Spanyol-Németalföld megmaradt városai sorra estek el a Franciaország elleni háborúban, sajnálta az angol királyt azt hívén az elesett városok angol birtokok.
Parancsba adta,hogy a spanyol egyetemeken a filozófia tanítást abba kell hagyni. Mert Őfelségének nem filozófusokra hanem hű és engedelmes alattvalókra van szüksége.
Rögeszméje volt,hogy őt egy seregnyi démon üldözi...állandó rettegésben élt. Minden éjjel három szerzetes imádkozott az ágyánál, nehogy a démonok hozzáférjenek. Utóbb pedig azt képzelte, hogy az egyik mégis beleköltözött azért magtalan a házassága. Ezért ördögűzést hajtatott végre magán.
Válasz erre


1 2 3 4 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008. Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal