FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Népek, Pénzek, Érdekességek (szemtelen rigo)
Ez a téma le van zárva!
1 2 3 4 

szemtelen rigó ( #119 ) 2010-08-21 15:01:59
Privát üzenet
Nippon Ginko.

Homonímiáról van szó a Ginko szó a bankot
jelöli. Azonban a ginko egy páfrányfenyő is japánban.

Olyan mint pl. A magyarban az ír tehát betűket rajzol papírra, és az ír mint nép.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #118 ) 2010-08-21 14:59:24
Privát üzenet
Tádzsik 20 sonomin Avicennát láthatod.

Az arab IBN SZÍNÁ, teljes nevén ALI AL-HUSZAIN IBN ABDALLAH IBN SZÍNÁ 980.-ban szletett Buharában, a mai Irán,meghalt 1037-ben Hamadán, perzsa orvos, az iszlám leghíresebb és legnagyobb hatású filozófus-tudósa, különösen az arisztotelészi filozófia és az orvostan területén való jártasságáról ismert. Ő írta a Kitáb as-Sifá-t (A gyógyítás könyve), egy hatalmas filozófiai és természettudományos enciklopédiát és az Al Kanún fi at-tibb (Az orvostudomány szabályzata) c. művet, amely az egyik leghíresebb könyv az orvostudomány történetében. (Kánon)
A perzsa Avicenna egész életét Perzsia keleti és középső részén töltötte; gyermekkorában Buharában tanult apja irányítása mellett, aki izmaelita volt (egy iszlám vallási és politikai mozgalom tagja, amelynek teológiája az újplatonizmus népszerű változatán alapult). Avicenna maga azonban sohasem vonzódott az izmaelitákhoz. Mivel apja háza tanult emberek találkozóhelye volt, Avicenna gyermekségétől fogva élvezte kora kiemelkedő mestereinek társaságát. Koraérett, kivételes emlékezőtehetséggel megáldott gyermek volt, s ezt a képességét egész életén át megőrizte. Már tízéves korában kívülről tudta a Koránt és az arab költészet java részét. Azután logikát és metafizikát tanult olyan tanároktól, akiket csakhamar túlszárnyalt, ezután pedig 18 éves koráig önműveléssel töltött el néhány esztendőt. Mohón olvasta és kitanulta az iszlám jogot, majd az orvostudományt, és végül a metafizikát. Szellemi előrehaladásában különösen segítségére volt az, hogy bejárhatott a Szamanidáknak - az arab hódítás után elsőként felemelkedett nagy, helyi eredetű dinasztiának - a könyvtárába, azt követően, hogy sikerült meggyógyítania a Számánida herceget, Nuh ibn Manszúrt. Közben 21 éves lett; a bevett tudományok mindegyikének mesterévé vált, s széles körben elismerték mint kiváló orvost. A közigazgatásban is igényt tartottak szolgálataira, és egy ideig a kormányzat alkalmazásában, tisztségviselőként dolgozott.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #117 ) 2010-08-21 14:55:38
Privát üzenet
Ausztrál 10 schillinges Matthew Flindersel.

Flinders 1795-ben fiatalemberként érkezett Új-Dél -Walesbe. A hajó orvosa George Bass maga is felfedezőnek számított. Bass hozta magával azt a kis vitorláshajót amellyel Flindersel együtt a part felfedezésébe fogtak. Flinders aki 15 éves korában olvasta Defoe Robinson Crusoe-ját
regényes alkatú volt e mű hatására kezdte meg hajós pályafutását. Ezt a kis hordozható vitorlást Tom Thumbnak Hüvelyk Matyinak nevezte el.
A brit Admiralitás 1801 -ben egy 300 tonnás hajó az Investigator kapitányává nevezte ki és megbízta azzal, hogy derítse fel az ausztrál partvidéket.
1802-ben találkozott a Nicolas Baudin vezette francia expedícióval. A találkozás baráti légkörben zajlott, Flinders nagylelkűen egy térképet is adott Baudinnak legújabb felfedezéseiről. A hajó rossz állapota miatt nem sikerült feltérképezniük Ausztráliát, de körbehajózták azt.
Flinders ezután Angliába hazatérve hajótörést szenvedett a Nagy-korallzátonynál. A mikor másodszor próbált hazajutni ki kellett kötnie Ile de France kolónián. Ma Mauritius itt kémkedésért 6 és fél év börtönre ítélték, annak ellenére, hogy a francia kormány szabad elvonulást ígért neki. 1810-ben hazatérve azt tapasztalta, hogy Baudinnak tulajdonítják a Ausztrália partvidékének feltérképezését. Aki hajója hazaútján meghalt. Tulajdonképpen vázlatait Flinders térképeire alapozta.
Flinders tiltakozását az Utazás Terra Austrálisra című könyvében tette közzé. A könyv halála napján jelent meg 1814-ben.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #116 ) 2010-08-21 14:53:02
Privát üzenet
Knud Rasmussen ,,,, a grönlandi 100 koronán

Knud Rasmussen 1879. június 7-én született Knud Johan Viktor Rasmussen, anyai részről eszkimó származású dán sarkkutató, etnográfus, "az eszkimológia atyja".
Grönlandon született, apja dán misszionárius volt, aki inuit nőt vett feleségül. Gyermekéveit egy kis eszkimó településen töltötte, őslakos játszótársaitól megtanulta nyelvüket, mondáikat, a vadászat és a kutyaszánhajtás fogásait, és azt, hogyan kell életben maradni a zord sarkvidéki körülmények között.1910-ben megalapította a Baffin-öböl északi partján a világ legészakibb kereskedelmi állomását Thule néven (az ókoriak így emlegették az általuk ismert világ legészakibb pontját). 1912 és 1933 között innen kiindulva hét nagyobb utazást tett az Amerikától északra fekvő szigetvilágban. Ezek során többször átszelte és részletesen feltérképezte Grönlandot, tanulmányozta az őslakosok szokásait és kultúráját, megtalálta a legészakabbra fekvő emberi települések maradványait.1921-től három éven át kutyaszánnal utazta végig Grönlandot, a Baffin-szigetet, Kanada északi partját és Alaszkát. Útközben kőzeteket, állatokat gyűjtöttek, régészeti és néprajzi kutatásokat folytattak, feljegyezték az eszkimók mondáit - ezek később Rasmussen dán fordításában láttak napvilágot. Rasmussen társaitól elszakadva másfél évig egyedül, kutyaszánon szelte át Amerika északi partjait Alaszkáig (mivel életjelet nem adott, sokáig azt hitték róla, hogy eltűnt), útját Szibériában is folytatni akarta, de nem engedték be a Szovjetunióba. Az Arktiszon ez volt a leghosszabb, kutyaszánon megtett út és egyben ő lett az első ember, aki kutyaszánon járta végig az Északnyugati átjárót.Hetedik expedícióján ételmérgezést szenvedett, majd tüdőgyulladást kapott, s néhány héttel később, 1933. december 21-én Koppenhágában meghalt.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #115 ) 2010-08-21 14:49:58
Privát üzenet
Türkmén bashi és a manat.

Az 1940-ben született diktátor egy orosz árvaházban nőtt fel, miután elveszítette családját a második világháborúban és egy 1948-as földrengésben. 1962-ben belépett a kommunista pártba, majd 1985-ben lett a türkmenisztáni kommunista párt vezetője.
Niyazov 1992-ben vette fel a "minden türkmén vezetője", vagyis a Nagy Türkménbasi nevet, 1999-ben pedig az egypártrendszerben működő törvényhozás elnökké választotta élete végéig, emellett a kormányfői posztot is ő töltötte be. Ő volt az egyetlen párt, vagyis a Türkmenisztáni Demokrata Párt elnöke és a hadsereg főparancsnoka is.Türkmenisztánban. Niyazov - akit ötször választottak meg az ország hősének - saját bevallása szerint ellenezte, hogy mindenhol az arcképét és a róla készült szobrokat lehet látni, hogy mégis így történt, azt a következővel magyarázta: "ezt akarja a nép".



Még megdöbbentőbb, hogy családjáról és saját magáról naptári hónapokat és napokat nevezett el, s a bankjegyeken is az ő portréja van. Ezen felül íróként is bemutatta tehetségét, melynek köszönhetően szinte csak az ő könyveit lehet kapni a boltokban - ebből tanulnak az iskolákban, van, amit még a jogosítvány megszerzéséhez is ismerni kell. Nem tűrte a kritikát, nem hagyott teret a politikai ellenzéknek, s uralma alatt a szabad sajtó sem létezett. A maradék ellenzéket egy állítólagos 2002-es ellene elkövetett merénylet ürügyén zúzta szét.
Az ország irányítása és a törvénykezés teljesen egyszemélyessé vált, senkinek nem volt beleszólása. Türkménbasi azt is megtiltotta, hogy a fiatal férfiak szakállat növesszenek, s döntése szerint nem lehetett autórádiót hallgatni és nyilvános helyen dohányozni sem.
A személyiségi jogok durva sárba tiprása miatt nem egy nyugati emberi jogi csoport kritizálta az elnököt. A türkmén újságírók között is voltak kritikusok, őket azonban vagy száműzték, vagy börtönbe kerültek.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #114 ) 2010-08-21 14:43:43
Privát üzenet
Honduras pénzneme a Lempira.

1537-ben Lempira a Lencák főnöke harcba szólította a Yucatán félszigeten élő maya törzseket több mint kétszáz ősi rivális törzset egyesített akik vezetésével felvették a harcot a spanyol betolakodókkal. Etempica falujából a sereggel és készletekkel Cerquín szikláján bevehetetlen erődöt épített árokrendszerrel.
Francisco Montejo parancsot adott Alonso de Cáceres kapitánynak a fellegvár bevételére.
Montejo számos segéd indián erőt toborzott Mexikóból, és Guatemalából.Cerquín azonban bevehetetlen volt. Lempira jelt adott az általános támadásra.
Ostromzár alá vették Comayaguát,Graciast,San Pedro de Puerto Caballost és Trujillot.

Montejo kétségbeesetten kért segítséget Santiago de los Caballerosban Guatemalában, San Salvadorban és San Miguelben levő konkvisztádoroktól sőt Spanyolországtól is.
Alonso de Cáceres cselből tárgyalásra hívta Lempirát, hogy kössenek békét azonban erre Lempira nem volt hajlandó. Lempira egy szikla tetejéről tárgyalt a spanyolokkal egy rejtett mesterlövész rálőtt és pont homlokon találta a főnököt aki lezuhant a szikláról és meghalt.
A lázadó indiánok kb. 30.000 ember elmenekült vagy megadta magát.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #113 ) 2010-08-21 14:42:47
Privát üzenet
Bhután pénzneme a Ngultrum.

Az ország mai neve valószínűleg az indiai "Bhotana" szóból származik, jelentése: Tibet vége, ami a tibeti kultúrához képesti másságra utal. A bhutániak dzongkhául "Druk Yul"-nak, a sárkány országának nevezik saját országukat. A sárkányt megtaláljuk az ország címerében is, és a bhutáni szájhagyomány szerint fontos szerepe volt az ország létrejöttében. A mondott hagyomány szerint a 12. században egy szerzetes Tibetben szeretett volna felépíteni egy kolostort. Amikor rábukkant a megfelelő helyre, hatalmas dörgést hallott, amelyről úgy vélte, hogy sárkányüvöltés, ami jó ómennek számított, ezért a kolostort "Druk"-nak nevezte el, ez mennydörgést illetve sárkányt jelent, az általa alapított iskolát pedig, tibeti szokás szerint, a kolostorról nevezte el. A kolostoralapító szerzetes követői Drukpának nevezték magukat, és a bhutáni történelemben évszázadokon át fontos, ámbár nem mindig egyértelműen pozitív szerepet töltöttek be. A legkiemelkedőbb Drukpa-szerzetes Ngawang Namgyel volt, aki a 17. században egyesítette az országot.

Bhután őslakói a Himalaya déli, erdős lejtőin élő, mongol származású mönpák voltak Arról nem szólnak a források, hogy miképpen kerültek a mönpák a mai Bhután területére. Valószínűsíthető, hogy nem voltak még a buddhizmus követői, hanem animisztikus és sámánisztikus elképzelések és szokások ("bön") uralták hétköznapjaikat. A mai Bhután középső részén elszórtan fellelhetők mönpa települések illetőleg az ún. "bön" vallás elemei.

A 7. században a tibeti uralkodó elhatározta, hogy a Himalaya déli lejtőit (Kelet-Bhután) meghódítja a buddhizmus számára, és a mönpák lakta vidéken, Paro közelében felépítette az első buddhista szentélyeket. A buddhizmus hatása bhutáni területeken a 8. és 9. században vált érezhetővé, ami egyrészt Guru Rinpoche (Padmasambhava) nagy hatású tanítói tevékenységének és karizmatikus egyéniségének, másrészt a 9. században, a tibeti uralkodói ház összeomlása után kialakult káosz nyomán bekövetkezett nagyarányú tibeti bevándorlási hullámnak volt köszönhető. A 11. századra tehető, a Tibetből kiinduló második buddhista térítési hullám Bhutánban.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #112 ) 2010-08-21 14:39:15
Privát üzenet
Rembrandt festménye: Az Éjjeli őrjárat valójában nem éjjeli.


Rembrandt a Frans Banning Cocq kapitány milíciája című festményt 1640 és 1642 között festette. A festményt később "Patrouille de Nuit"-nak nevezték a franciák, és "Night Watch"-nak nevezte Sir Joshua Reynolds, mert felfedezésekor már annyira megviselte az idő, hogy szinte felismerhetetlen volt, és éjszakai jelenetnek tűnt. Megtisztítása után jöttek rá, hogy egy csapat muskétást ábrázol, akik egy sötét udvarból kilépnek a vakító napsütésbe. A kép címét azonban ezután sem változtatták meg.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #111 ) 2010-08-03 17:31:56
Privát üzenet
A 10 zlotyn, Murad Tevfik pasa látható. - Bem József

Cseh eredetű lengyel nemesi családba született. Tanulmányait Krakkóban, majd 1809-től a varsói Tüzér és Műszaki Iskolában folytatta. Napóleon 1812-es oroszországi hadjáratában tüzérhadnagyként vett részt. Danzig védelméért francia Becsületrenddel tüntették ki. 1815-ben belépett az orosz fennhatóság alatt álló Lengyel Főkormányzóság hadseregébe. Tüzérszázadosként igyekezett elsajátítani kora műszaki ismereteit, 1819-ben a varsói tüzériskola tanára lett. A kor rakétafegyverének számító röppentyűk tökéletesítésével is foglalkozott.

1848 szeptemberében egy lengyel-horvát légió felállításának tervével Magyarországra akart utazni, de az október 6-ai forradalom Bécsben érte. Wenzel Messenhauser rábeszélésére vállalta a forradalom fegyveres erőinek főparancsnokságát. A város eleste után álruhában Magyarországra szökött. November 3-án jelentkezett szolgálattételre Kossuth Lajosnál, aki,mivel szabad parancsnoki poszt akkor nem volt a Nagyszombaton állomásozó Guyon Richárd dandárához rendelte tanácsadóként.A szabadságharc bukása után Bem József Törökországba menekült és áttért az iszlámra Murad Tevfik néven. Több renegát tiszttársával együtt a mai Szíria területén fekvő Aleppóba internálták. Részt vett az 1850. októberében kitört zavargások leverésében. Valószínűleg maláriás láz okozta halálát. Muszlimként az oszmán kormányzat temetteti el.
Bem maradványait 1929-ben szállították Lengyelországba és helyezték el egy tarnówi mauzóleumban, hamvait azonban vallási okokból nem lehetett "a keresztény lengyel földben" elhantolni. Hat gigantikus oszlop emeli magasba a kőszarkofágot, benne Bem maradványaival.


Válasz erre

szemtelen rigó ( #110 ) 2010-08-03 17:28:17
Privát üzenet
Burma (Myanmar)pénze a Kyat majd minden bankjegyükön az oroszlángriff, a Chinthe látható.

A buddhista mitológia szerint a Chinthe és egy hercegnő házasságából született egy fiú. A hercegnő azonban megszökött az oroszlántól aki ezért elakarta pusztítani a világot. A hercegnő fia felkerekedett, hogy elpusztítsa. Mítosz szerint az oroszlán mindaddig sebezhetetlen volt míg önuralmát el nem veszítette. A fia nyíllal próbálta megölni azonban az első három nyíl lepattant a fejéről.
Ekkor haragra lobbant a fia iránt és így sebezhetővé vált a fiú negyedik nyila leterítette az apját. Mikor hazatért akkor tudta meg anyjától, hogy a saját apját ölte meg. A fiú engesztelésül bűnéért szobrot emeltetett apja emlékére. Azóta Burmában a templomokat a Chinthe őrzi.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #109 ) 2010-08-03 17:24:50
Privát üzenet
Az izraeli 500 sékelen Rothschild bárót látjuk.

Mielőtt Mayer Amschel Rothschild I. 1812-ben meghalt, hatalmas vagyonából pénzalapot létesített a zsidó nép felemelkedésének érdekében és a Jewish World Empire (Zsidó Világbirodalom) megteremtésére. Pontosan nem tudjuk, hogy Rothschild halálának pillanatában mekkora vagyon maradt hátra, vagy hogy a mai mekkora lehet, de állítólag az egész világ gazdagságának a felét képezi.

Annak ellenére, hogy a családnak ma már több száz örököse van, a híres bankár halála óta a vagyont továbbra is a kívánsága szerint egyetlen személy kezeli, akit mély titokzatosság vesz körül. Megfigyelők szerint a hatalmas vagyont valutákkal való spekulációval és a háborúkból húzott haszonnal szerezték.

Mivel a mérhetetlen gazdagsághoz politikai erő és hatalom is társul, kényük-kedvük szerint változtatják a valuták áremelkedéseit és zuhanásait. Ezek okozzák gyakran a háborúkat és a gazdasági válságokat a világon.

A Rothschild-család tagjai felmérhetetlen vagyonukat úgy tarthatták meg, hogy családon belül egymásból házasodtak. Ellenálltak az beolvadásnak, a kikeresztelkedésnek és a papa kívánságának eleget téve megtartották ortodox-zsidó vallásukat.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #108 ) 2010-08-03 17:21:41
Privát üzenet
gibraltári 1 font Herkules oszlopai

Héraklész másik ismert latin nevén Hercules görög mitológiai hős, Zeusz főisten és Alkméné tirünszi királynő gyermeke. A görög mondavilág legismertebb alakja mind a mai napig. Többet tett a világért és az egyszerű emberekért, mint sokan mások együttvéve, ugyanakkor sokat is szenvedett, épp ezért érdemelte ki hírnevét és a hősiességéről szóló legendákat. Héra látva Héraklész sikereit közbeavatkozott. Mivel tudta, hogy erejétől nem foszthatja meg, ezért tébolyt bocsátott a nagy hősre. Őrültségi rohamában végzett mindhárom gyermekével és testvérének, Iphiklésznek is megölte két gyermekét. És ekkor jött Héra igazi bosszúja; ezek után újra megvilágosította Héraklész elméjét. Mint mindenkinek, aki gyilkosságot követett el, el kellett hagynia a várost. Héraklészt nagyon megviselte szörnyű tette, és Delphoiba indult, hogy magától Apollóntól kérjen tanácsot, hogyan szabadulhatna meg bűnétől. Az isten Püthia szavaival szólva a következőket mondta: "Menjen el mükéné királyához, Eurüsztheuszhoz és szegődjön a szolgálatába, s ha elvégzi azt a 12 feladatot, ami Eurüsztheusz határoz meg, akkor megtisztul a gyalázattól és bűntől és elnyeri a halhatatlanságot. Tizedik feladatként el kellett hoznia a mükénéi udvarba a szörny Gerüón bíborszínű marhacsordáját. Héraklész megölte Orthoszt a kétfejű kutyát amely a gulyát őrizte aztán végzett a gulyással Eurytionnal majd a szörnyet Gerüónt is megölte, majd teljesítette a feladatot. Itt útjának legnyugatibb végén ahelyett, hogy megmászta volna az itt levő nagy hegyet az Atlast áttört rajta. Így keletkezett a szoros. Az egyik oszlop Gibraltár(Jebel Tarik) a másik Jebel Musa, vagy Mons Abila a mai Monte Hacho.

Gerüón; apja Khrüszaór aki (Poseidon és Medusa fia)

anyja; Callirrhoe aki (Oceanus és Thetys lánya)

Herkules oszlopai rátekert S alakú szalagokkal a pesokon is láthatók, a dollár jeléhez is köthetők.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #107 ) 2010-08-03 17:16:53
Privát üzenet
Észak-Ír 10 font - John Boyd Dunlop

Dunlop egy nap boldogan nézte, ahogy a tíz éves Jonny fia belfasti házuk kertjében triciklizik, ám öröme hamar kisebb lett, mert észrevette, hogy a kerekek mély nyomot szántanak a gyepbe. Elkezdett tűnődni, miképp lehetne megakadályozni, hogy az éles vasabroncsok kifordítsák a fűcsomókat. Amikor tekintete a kerti locsolócsőre tévedt, megszületett fejében az ötlet! A gumislagot a tricikli kerekeire erősíti, mégpedig vízzel töltve. Meg is próbálkozott vele, azonban a víz túlságosan rugalmatlannak bizonyult, ezért háziorvosa ötletéből kiindulva (aki a felfújt kórházi matracokra gondolt) levegővel helyettesítette a vizet. Mivel a locsolócsövet sehogy sem tudta fölerősíteni az abroncsra, ezért szövetborítású gumiszalagot szögelt egy fakorongra, így egy tömlő keletkezett. A levegő utántöltésére cumisüveg tetejéből szelepet is konstruált, amelyen át egy futball labdához használatos pumpával felfújta, s fölszerelte a tricikli kerekeire. 1888. február 28-án kerekezett ki először.
Először egy sportversenyen tesztelte felfedezését. Az észak-írországi Queens College Sports hagyományos kerékpárversenyén egy középmezőnybeli versenyző, Willam Hume légtömlős kerekű kerékpárjával minden futamot megnyert, amin csak elindult. Történt mindez Belfastban, 1888. júniusában.

Ezután gyorsan benyújtotta és 1888. október 31-én meg is kapta a szabadalmat, amelyet azonban hosszú herce-hurca után 1891. áprilisában érvénytelenítettek, ugyanis a légabroncsot 1845-ben találta fel Robert W. Thomson, skót mérnök
Válasz erre

szemtelen rigó ( #106 ) 2010-08-03 17:14:34
Privát üzenet
Egy etióp 1 dolláron Hailé Szelasszié (Ras Tafari) császár látható.

A rasztafári mozgalom követői szerint a feketék élő istene Hailé Szelasszié, Etiópia fekete császára volt, akinek az etióp neve trónra lépése előtt Ras Tafari, azaz Tafari herceg/nagyúr volt. Szelasszié maga természetesen nem volt raszta, az etióp kereszténység híve volt. Senki sem tudhatja biztosan, hogy a raszta mozgalom tagjaival bármilyen szolidaritást érzett volna, vagy bármiben egyetértett volna velük. Amikor egy rasztacsoport Etiópiába utazott, hogy tiszteletüket tegyék palotájában, egyszerűen elküldték őket. Ez persze nem rendítette meg a raszták hitét, inkább megerősítette azt. Mikor Hailé Szelasszié meghalt, a raszták nem akarták elhinni, úgy hitték, hogy csak a média hazugsága a hír, hogy összetiporják vallásukat. A raszták hiszik, hogy Szelasszié végigjárta a tökéletes életutat, és most Sion hegyének legmagasabb pontján ül Menen császárnéval, és várják az igazság eljövetelét.

A bibliai Júda oroszlánja a keresztény magyarázat szerint Jézus a raszták hitében Szelasszié, a hódító. A királyok királya, ahogy az oroszlán minden állat királya. Szelasszié oroszlánt ábrázoló gyűrűjét halála után Bob Marley kapta.

Hailé Szelassziét ma is Isten inkarnációjának (megtestesülésének) és a fekete messiásnak tartják, aki majd elvezeti Afrika népeit a szabadsághoz. A reggae zenének köszönhetően nagy népszerűségre tett szert a raszták körében, akik jellegzetes hajviseletükkel és a szentnek tekintett kendernövény pszichedelikus/spirituális használatával is őt tisztelik és úgy érzik ezzel csak közelebb kerülnek hozzá, de ugyanakkor vallási üldözésben is részesülnek emiatt.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #105 ) 2010-08-03 17:10:28
Privát üzenet
Új-zélandi 10 dolláros Kate Sheppard látható.

Kate Sheppard az új-zélandi szüfrazsett mozgalom vezéralakja. Új-Zéland volt az első a világon, ahol a nők választójogát 1893-ban törvénybe iktatták. Catherine Wilson Malcolm 1847. március 10-én született Liverpoolban.
Az okos, intelligens kislány, a kor szokásaitól eltérően, széleskörű iskolázást kapott, későbbi írásaiból nyilvánvaló, hogy alapos ismeretei voltak a tudományok, művészetek, sőt a jog területén is. Vallási ismereteit és a keresztény szocializmushoz való vonzódását nagybátyjától kapta, aki a skót nonkonformista egyház lelkésze volt.

Andrew Wilson Malcolm 1862-ben meghalt, felesége ekkor gyerekeivel együtt Új-Zélandra költözött. Christchurch-ban telepedtek le, ahol 1871-ben Kate feleségül ment egy helyi kereskedőhöz, Walter Allen Sheppardhoz. A házasságból egy fiú, Douglas született.

Az 1880-as években Kate a feminista eszmék híve és terjesztője lett. Hitt a házasfelek közötti egyenlőségben és arra biztatta a nőket, hogy képességeiknek megfelelően vegyék ki részüket a társadalom életében, politikában, gazdaságban, sportban egyaránt, ő maga az első női kerékpározók egyike volt. Nem kedvelte a törékeny, támaszra szoruló nőideált. Minden, nőket érintő kérdés foglalkoztatta, a fogamzásgátlás, a válás, a gyerekek feletti egyenlő gyámság, lányoknak a szabad mozgáshoz, sporthoz való joga, a testet torzító öltözet véleménye szerint a fűző jóval ártalmasabb, mint a kerékpár. 1885-ben, amerikai mintára, alapító tagja és egyik vezetője a New Zealand Women's Christian Temperance Union-nak (új-zélandi nők keresztény antialkoholista egyesülete). Hamarosan nyilvánvaló lett, hogy az egyesület által a nők és gyerekek javára szorgalmazott, szociális és jogi reformok bevezetése könnyebb lenne, ha a nők választójoggal és parlamenti képviselettel rendelkeznének. Az első évben 9000, a másodikban már 19.000 aláírást gyűjtöttek javaslatukhoz. A harmadik, 1893 áprilisában benyújtott petíciót 32.000 nő írta alá.

A javaslatnak természetesen ellenzői is voltak, de az 1893. szeptember 19-én tartott végszavazáson 20 : 18 arányban elfogadták, az új-zélandi nők elsőként a világon szavazati jogot kaptak. (A brit nők 1918-ban, az amerikaiak 1920-ban tudták ezt kivívni.)
Válasz erre

szemtelen rigó ( #104 ) 2010-08-03 17:07:29
Privát üzenet
Cook-szigeti 3 dolláron Ina és a cápa története elevenedik meg.

A legenda szerint Ina szerette Tiniraut az óceán istenét aki egy úszó szigeten élt. Szerette volna megkeresni de, az óceán hatalmas hullámai mindig a partra vetették, nem tudott elúszni a szigetről. Végül egy cápával megegyezett, hogy elviszi. Ina vett magához kókuszdiót, étel és ital gyanánt. Mikor Ina szomjas lett a cápa felemelte az uszonyát, hogy Ina meg tudja rajta törni a kókuszdiót. Miután ez megtörtént Ina csillapította szomját és egyéb hely nem lévén a cápa hátán könnyített magán. A cápa ezt nagyon zokon vette, kezdett haragudni. A szigetlakók szerint a cápahúsnak emiatt van vizelet szaga.

Ina ismét szomjas lett, de most már a cápa fején törte szét a diót a történetek egyik formája szerint így jött létre a pörölycápa.

A cápa fájdalmában levetette Inát a hátáról és alábukott a mélységbe előtte széttépte és darabjai a tenger fenekére süllyedtek.

Azonban Tekea Nagy Király végül megmentette Inát és elvitte Tinirau szigetére.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #103 ) 2010-08-03 17:02:00
Privát üzenet
Schrödinger macskája ---- amíg létezett a schilling a Nobel díjas fizikus az 1000 címleten volt látható.

Tisztelt játékosok had ne próbáljam elmagyarázni--
A dolog lényege egy a Schrödinger macskája, Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus nevéhez fűződő gondolatkísérlet. A tudós ezzel a neves kísérlettel kívánta szemléltetni a mikrovilágban uralkodó törvények hétköznapi szemlélet számára meghökkentő idegenszerűségét, azt, hogy a részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban lehetnek.


inkább ezt írnám ide:

Marx György, egyetemi tanár egyik előadásának kezdete.


"Itt láthatják a táblán a nevezetes Schrödinger-féle hullámegyenletet. Ezt az egyenletet önök persze nem értik. Én sem értem. Schrödinger úr sem értette, de ez ne zavarja önöket. Én ezt majd minden óra elején felírom a táblára, és elmagyarázom, mire lehet használni. Önök pedig majd lassan hozzászoknak."



Teller Ede így magyarázta:

Tegyük fel, hogy van egy macskám. Ezt beteszem egy ketrecbe, és a ketrec mellé odateszek egy radioaktív készítményt, amely percenként 50%-os valószínűséggel bocsát ki egy alfa-részecskét. Egy számlálót is odateszek, ami egy percre bekapcsol. Ha ez alatt a perc alatt jön egy alfa-részecske, akkor a számláló megindul, kinyit egy kis ajtót, bejön egy kémiai méreg, amitől a macska meghal. Ha pedig nem jött alfa-részecske ebben a percben, a macska életben marad. Én ezt nem figyelem. A kísérlet végén a macska állapotfüggvénye olyan, hogy a macska egy fél valószínűséggel él, és egy fél valószínűséggel halott. Heisenberg szerint, mondja Schrödinger, ha most hirtelen ránézek a macskára, attól a tekintettől a macska tényleg meghal, vagy a macska tényleg megél. "Hát kérem szépen mondta Schrödinger, én ebből egy szót sem hiszek. Ez így nem lehet."
Schrödinger macskája tehát élet és halál kvantummechanikai szuperpozíciójában lebeg, mivel sorsa összefonódott egy potenciálisan macskagyilkos alfa-részecskéével.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #102 ) 2010-08-03 16:55:46
Privát üzenet
A dollár neve -

Ma dollárjelként közismert $ - egy vagy két vonallal áthúzott nagy S betű - számos állam fizetőeszközének szimbóluma.

A $ jelet eredetileg a spanyol-mexikói Pesonál használták - kezdetben az arany súlymértéke volt.

Az 1780-90-es években az Egyesült Államok, az amerikai fizetőeszköz bevezetésekor átvette a jelet. Mivel az amerikai angolban a mexikói pénzt "spanyol dollárnak" vagy "spanyol tallérnak" nevezték, a név dollárra módosult.

Az Egyesült Államokon kívül még számos ország átvette a jelet és a dollár elnevezést, többek között Ausztrália, Jamaica, Brunei, Kanada, Zimbabwe és Libéria. A $-jel előtti rövidítés mutatja, hogy mely ország pénzneméről van szó, pl. US $

A $-jel az 1770-es években tűnt fel először, a spanyol-Mexikó és Észak-Amerika között zajló kereskedelemmel kapcsolatos írásokban. A jel pontos eredete nem ismert, de az egyik legelterjedtebb és leghihetőbb magyarázat szerint a Peso rövidítéséből (Ps) alakult ki, mégpedig úgy, hogy a P idővel egy vagy két vonallá egyszerűsödött és ráírták az S betűre. Régebben egy függőleges vonallal írták, majd ezt felváltotta a kettős vonal, újabban ez megint kezd kimenni a "divatból".

Az angol dollar szó a holland daalder, daaler formán keresztül az alnémet daler (tallér) szóra vezethető vissza.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #101 ) 2010-08-03 16:52:32
Privát üzenet
Proteus-halál

Lukianos ír Peregrinus haláláról. Kortársai Proteusnak hívták gyakori köpönyeg forgatásai miatt.
(proteusnak hívtak egy gőtefajt is valamint a mitológiában egy jóst aki csak akkor ad jóslatot ha megfogják ezért folyton alakot vált)

Cinikus bölcselő volt, bekalandozta Görögországot és Kisázsiát.Vándorútján Palestinába is eljutott. Krisztus földjén csakhamar megismerkedett a kereszténységgel, melynek tanait eleinte lelkesedve követte, de nemsokára meghasonlott a keresztényekkel.
A be nem vált elméleteit, folyton jobbra újabbra cserélte, de a kezdeti siker elpártolt tőle. Beteges hiúságában nem bírta elviselni, hogy a második sorokba került. Ezért kihirdette, hogy az elisi játékok végén elevenen megégetteti magát. Hívei és tanítványai ezt nagy lelkesedéssel fogadták.
Proteus titokban abban reménykedett,hogy lebeszélik vagy megakadályozzák. Nem így történt, már nem léphetett vissza. Fel kellett lépnie a máglyára amelyet tanítványai meggyújtottak pokoli kínok között halt meg.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #100 ) 2010-08-03 16:48:48
Privát üzenet
Vanuatu fizetőeszköze a vatu.

Az 1000 Vatun egy dél-csendes-óceáni csónak látható. Az 5000 Vatun egy fából ácsolt toronyból leugró férfi látható. Ez az ugrás Vanuatun hagyományosan a férfivá válás próbája. Ebből alakult ki a Bungee-Jumping.

Válasz erre

szemtelen rigó ( #99 ) 2010-08-03 14:41:41
Privát üzenet
II.Gustav Adolf svéd király a 100 koronán - Vasa.

svédek legrégebbi korból származó múzeum-hadihajója a VASA (2) (1628) (3) vitorlás sorhajó. A hajó Gustav II. Adolf svéd király rendeletére, a stockholmi hajógyárban, holland hajóépítő mesterek segítségével - háromévi munkával 1628-ban készült el. Vízkiszorítása 1200 tonnát, legnagyobb hosszúsága 61 m-t, szélessége 11,3 m-t tett ki. Fegyverzete 64 ágyúból állt, a hajó oldalain, két egymás feletti ütegfedélzeten elhelyezve.

Ezekből 48 db külön a VASA számára gyártott, új, 24 fontos bronzágyú volt. Három árbocán és előárbocán 1300 m2 vitorlafelülettel rendelkezett. A kor szokásainak megfelelően a hajóorr és farfelépítményeit gazdag faszobor- és egyéb fafaragvány-díszítéssel látták el.

A VASA (1628) elkészülésének idejében a Balti-tenger egyik legerősebb hadihajójának számított. A korabeli feljegyzések szerint 1628. augusztus 10-én 16.00-kor indult próbaútjára Söfring Hansson kapitány parancsnoksága alatt. Egyidejűleg a hajó ágyúiból díszsortüzet adtak le. Azonban alig egy tengeri mérföld megtétele után az óvatosan, csak félvitorlázattal haladó hajót egy hirtelen oldalszéllökés megdöntötte. A díszsortűz után is nyitva hagyott csapóajtajú ágyú-kilövőnyílásokon keresztül a víz gyorsan ömleni kezdett a hajó belsejébe, majd néhány perc múlva a VASA elmerült. A svéd államtanács azonnali vizsgálata szerint az elsüllyedés oka a hajó túl magasan elhelyezkedő súlypontja és az ágyú-kilövőnyílások záró csapóajtajainak nyitva hagyása volt.

Az elsüllyedés helyén a vízmélység alig 32 m-t tett ki. Az első kiemelési kísérletre már 1664-ben sor került. Az akkori, primitív búvárfelszereléssel és módszerrel csak 53 db ágyút és néhány felszerelési tárgyat sikerült felhozni a tenger fenekéről, az egyre vastagabb iszaplerakódással borított hajótest megmozdíthatatlan maradt. Ezután az évszázadok során még számos eredménytelen kísérlet történt, míg 1954-ben széles körű előszervezéssel és korszerű eszközökkel a siker reményében kezdhették meg a kiemelési munkálatokat. Végül is több száz lelkes szakember, féltucatnyi emelőhajó, szerhajó és ponton többéves munkájával sikerült 1961-ben az akkor éppen 333 éves VASA hajótestét a felszínre emelni.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #98 ) 2010-08-03 14:37:30
Privát üzenet
Egy régi 500 rubelen Nagy Péter látható - szakáll adó

1689 augusztusában szakálladó címén 50 rubelt vetett ki Nagy Péter azokra, akik nem vágatják le a szakállukat. Meg akarta honosítani ugyanis Oroszországban a nyugati szokásokat. Ezenfelül rendeletben tette kötelezővé az udvaroncoknak és a hivatalnokoknak a nyugati öltözékek viselését.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #97 ) 2010-08-03 14:35:55
Privát üzenet
A svéd 100 koronán Carl von Linné botanikus a rendszertan atyja látható ---- nevének jelentése.

Carl von Linné, vagy Carolus Linnaeus svéd természettudós, orvos és botanikus. Alapjaiban ma az ő elveit és eljárását használják a biológiában. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: "L.". Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: "Linnaeus". Apja Nils Ingemarssonként született. Ebben az időben Svédországban még ritkán használtak családnevet, többnyire megelégedtek a keresztnévvel és az apa nevéből képzett apai névvel, mint ahogy ez az izlandi nevek esetében mind a mai napig így van. Az akadémiai világban azonban már terjedőben volt a családnevek használata, ezért a fiatal Nils Ingemarsson, amikor beiratkozott a lundi egyetemre, családnevet választott magának, mégpedig a házuk udvarán álló hatalmas hársfa svéd nevét (lind) latinosítva Linnaeus lett.

Fia, Carl így svédül Carl Nilsson Linnaeus lett, majd amikor 1761-ben a király nemesi rangot adományozott neki, Carl von Linné formában kezdte használni a nevét. Egyes korabeli publikációkban az utóbbi forma latin változata szerepel: Carolus a Linne. Nevének a botanikai rendszertanban gyakran alkalmazott "L" rövidítése egyedülálló; a tudományos irodalomban senki más nevét nem rövidítik le egyetlen betűre.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #96 ) 2010-08-03 14:33:01
Privát üzenet
Nagy Sándor és híres lova látható a már nem létező e görög 200 drachmán.

Bukephalosz jelentése: ökörfejű Nagy Sándor harci ménje volt és bizonyítottan a történelem leghíresebb lova. Bukephalosz 12 éves korára valóságos szörnyeteggé vált, lehetetlen volt megülni és letépte a húsát mindenkinek, aki ezt megpróbálta. Nagy Sándor azonban tudta kezelni. Plutarkhosz lejegyezte a történetet, ahogyan Kr. e. 344-ben a 12 éves trónörökös megnyerte a lovat. A thesszáliai Philonicus, egy lókereskedő hozta a lovat II. Philipposz királynak összesen 13 tálentumért (vagy 16 tálentumért - Idősebb Plinius szerint). Azóta senki nem tudta megülni az állatot, Philipposzt pedig nem érdekelte, ám a fiát, Sándort igen, és megígérte, hogy fizet a lóért, ha nem tudja megszelídíteni. Alexandrosz megpróbálta, és mindenkit meglepett, amikor betörte a lovat. Sándor megnyugtató hangon beszélt hozzá és lassan úgy fordította, hogy a ló ne lássa a saját árnyékát, amelytől megijedt és megvadította, így sikerült megszelídítenie őt.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #95 ) 2010-08-03 14:30:31
Privát üzenet
A tádzsik 20 sonomin Avicennát látható leghíresebb munkája a Kánon.

Az arab IBN SZÍNÁ, teljes nevén ALI AL-HUSZAIN IBN ABDALLAH IBN SZÍNÁ 980.-ban szletett Buharában, a mai Irán,meghalt 1037-ben Hamadán, perzsa orvos, az iszlám leghíresebb és legnagyobb hatású filozófus-tudósa, különösen az arisztotelészi filozófia és az orvostan területén való jártasságáról ismert. Ő írta a Kitáb as-Sifá-t (A gyógyítás könyve), egy hatalmas filozófiai és természettudományos enciklopédiát és az Al Kanún fi at-tibb (Az orvostudomány szabályzata) c. művet, amely az egyik leghíresebb könyv az orvostudomány történetében. (Kánon)
A perzsa Avicenna egész életét Perzsia keleti és középső részén töltötte; gyermekkorában Buharában tanult apja irányítása mellett, aki izmaelita volt (egy iszlám vallási és politikai mozgalom tagja, amelynek teológiája az újplatonizmus népszerű változatán alapult). Avicenna maga azonban sohasem vonzódott az izmaelitákhoz. Mivel apja háza tanult emberek találkozóhelye volt, Avicenna gyermekségétől fogva élvezte kora kiemelkedő mestereinek társaságát. Koraérett, kivételes emlékezőtehetséggel megáldott gyermek volt, s ezt a képességét egész életén át megőrizte. Már tízéves korában kívülről tudta a Koránt és az arab költészet java részét. Azután logikát és metafizikát tanult olyan tanároktól, akiket csakhamar túlszárnyalt, ezután pedig 18 éves koráig önműveléssel töltött el néhány esztendőt. Mohón olvasta és kitanulta az iszlám jogot, majd az orvostudományt, és végül a metafizikát. Szellemi előrehaladásában különösen segítségére volt az, hogy bejárhatott a Szamanidáknak - az arab hódítás után elsőként felemelkedett nagy, helyi eredetű dinasztiának - a könyvtárába, azt követően, hogy sikerült meggyógyítania a Számánida herceget, Nuh ibn Manszúrt. Közben 21 éves lett; a bevett tudományok mindegyikének mesterévé vált, s széles körben elismerték mint kiváló orvost. A közigazgatásban is igényt tartottak szolgálataira, és egy ideig a kormányzat alkalmazásában, tisztségviselőként dolgozott.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #94 ) 2010-08-03 14:27:33
Privát üzenet
Lord Kelvin az angol 100 fonton és az eredeti neve.

A brit fizikus, Lord Kelvin William Thomson néven látta meg a napvilágot nevét a Glasgow-i Egyetem területén keresztülfolyó Kelvin folyóról kapta.
Kelvin angol fizikus, természettudós.

-1824 júniusában született Belfastban. Sir William thomson 1892-ben változtatta meg nevét Lord Kelvinre.
-Tanult Glasgowban, Cambridgeben és Párizsban is. 1846-ban elnyerte a glasgowi egyetemen a fizika tanszéket.
-1847-ben bevezette az abszolút hőmérsékleti skálát.
-1851-ben megjelenik a: Hő dinamikus elmélete című műve.
-A Királyi Természettudományi Társaság tagja lesz.
-1854-ben az Atlanti-óceán alatti kábelfektetés kérdésével kezd el foglalkozni. Elmélete szerint az elektromos jelek terjedése a hőterjedés mintájára történik. Ezzel a feltételezéssel sikerült a nagy távolságú jeltovábbítás problémáját megoldani. A fektetési munkákat személyesen felügyelte, többször életét is kockáztatva. A vállalkozás hatalmas anyagi hasznot hozott számára.
-1858-ban feltalálta a tükrös galvanométert, amit kábelfektetéshez is használtak.
-1866-ban lovaggá üttette Viktória királynő a sikeres kábelfektetések miatt.
-1889-ben ment nyugdíjba.
-1890-1895-ig Lord Kelvin töltötte be a Királyi Természettudományi Társaság elnöki posztját.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #93 ) 2010-08-03 14:23:49
Privát üzenet
Sir Isaac Newtont látjuk ezen az egy fontoson - érmehamisítás

Newton 1696-ban az állami pénzverde főfelügyelője, majd 1699-ben igazgatója lett. A pénzhamisítás elleni harcban is nagyot alkotott: bevezette a nemesfém pénzek oldalán a recézést, s ezáltal kimutathatóvá vált az érmék súlycsonkítása, a körbenyírás.
Ma már nem aranypénzzel fizetünk de az érmék zömének széle most is recés.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #92 ) 2010-08-03 14:22:01
Privát üzenet
Charles Darwin az egy fontoson kontra földipintyek.

Mai laikus értelmezésekben az evolúcióelmélet felfedezése összefonódott Darwin föld körüli útjával, azon belül is a Galápagos-szigeteken élő pintyek tanulmányozásával. Ez a Darwinhoz és a pintyekhez kapcsolódó történet azonban kevés valóságalapot tartalmaz. fajok eredete című mű sehol sem tartalmaz utalást a fent említett történetre, sőt, Darwin egyéb nyomtatott munkáiban sem jelennek meg a pintyek mint az evolúció iskolapéldái. Az, hogy a madarak mind egy családba tartoztak, már csak Londonban derült ki, és e felismerés igencsak meglepte Darwint. A kutató ugyanis éppen azzal az elengedhetetlenül fontos információval nem rendelkezett a madarak szokásainak különbségéről, amelyek alapján a földipintyek az adaptív radiáció iskolapéldáivá váltak.A madarak tehát sem az evolúcióelmélet felfedezésében, sem annak igazolásában nem játszották azt a szerepet, amit a tudományos folklór és a tankönyvek nekik tulajdonítanak. A mítosz kialakulása inkább David Lack nevéhez fűződik, aki 1947-ben egész kötetet szánt a földipintyek anatómiájának és táplálkozási szokásainak bemutatására (Darwins Finches), és a csak 1930-as évektől létező Darwin-pintyek fogalma a század közepén, az új, ún. neodarwini elmélet sikerével terjedt el ma ezt az elméletet tanítja a legtöbb tankönyv darwini evolúcióként.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #91 ) 2010-08-03 14:20:31
Privát üzenet
Michael Faraday az angol 20 fonton.

Michael Faraday, a Királyi társaság tagja.Angol fizikus és kémikus, az elektrotechnika nagy alakja, aki magát természetfilozófusnak tartotta, jelentősen hozzájárult az elektromágnesesség és elektrokémia területeinek fejlődéséhez.Michael Faraday-t a történelem egyik legnagyszerűbb tudósának tartják. Néhány tudománytörténész úgy emlegeti őt, mint a természettudomány-történet legnagyobb kísérletezőjét. Ez nagyban köszönhető az elektromosság területén kifejtett erőfeszítéseinek, mely lehetővé tette, hogy az elektromosság képessé vált a technológiai felhasználásra.A kapacitás SI egysége, a farad, róla kapta a nevét, valamint a Faraday-állandó, ami egy mol elektron töltését jelenti (kb. 96 485 coulomb).
Válasz erre

szemtelen rigó ( #90 ) 2010-08-03 14:19:40
Privát üzenet
Kazah 1 tengén, rajt al-Farabi muszlim tudós filozófus látható.

Alfarabi (870-950) vezette be az arab iskolákba az arisztotelészi logikát, mely előkészületül szolgált a teoretikus és praktikus tárgyakra osztott filozófiához. Ő fektette szélesebb alapokra az arab filozófiát, amiért Arisztotelésszel és Avicennával egyenrangú nagyságnak tekintették. Nagy jelentőségű metafizikai megállapítása a lét és lényeg megkülönböztetése. Az érzéki dolgok lényege nem követeli a létet, s amennyiben léteznek, a létet Istentől nyerik, akinek lényege a lét. Tőle jönnek létre emanáció által a dolgok. A szellemvilág utolsó tagja, az emberi lélek, halhatatlan. A dolgok az egyetemes természet konkrét egyedei, melyekkel Isten által megvilágosított értelmünk fogalmai pontosan megegyeznek. E megegyezés végső oka Isten, aki mind a gondolkodásnak, mind a létnek forrása. - Alfarabi gondolatait az eredeti arisztotelizmus irányában fejlesztette tovább Avicenna.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #89 ) 2010-08-03 14:17:19
Privát üzenet
A ma már nem létező portugál 500 escudon, II.János király látható.

II. János nagybátyja Tengerész Henrik volt.
A dél felé haladó hajózó tengerészek az Egyenlítő felé közeledve a Sarkcsillag folyamatosan a horizont felé süllyedt majd az északi szélesség 9. fokánál teljesen eltűnt.

II. János első expedícióját azért indította, hogy hajósai , matematikusai a Nap utáni navigálás szabályait állítsák fel.
A következő utat 1487-ben indította Bartolmeu Dias vezetésével.
Namíbiánál egy vihar a tengerre hajszolta. A partot a ma Jóreménység-fokának nevezett helyen értek partot. Elérték Afrika csücskét.
Dias Cabo de los Tormentosnak keresztelte (Vihar-fok); e nevet azonban II. János portugál király Cabo de boa Esperanzara, J.-ra változtatta. Azért, hogy ne csökkentse a hajózási felfedező kedvet. Első körülhajózója 1497. Vasco de Gama volt, de ő már két évvel János halála után I.Manuel uralkodása alatt hajózott.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #88 ) 2010-08-03 14:14:10
Privát üzenet
A peso spanyol szó jelentése: súly

A régi spanyol pénzrendszerben a 8 reál értékű nagyméretű ezüstpénzt nevezték pesónak. Az ezüstpesót 1497-ben verték először, a 16.-19. században a világ egyik legfontosabb és legelismertebb fizetőeszközének számított, a spanyol gyarmatok pénzverdéi millió-számra ontották a nyolcreálosokat. Az 27 gramm súlyú, 92 százalékos tisztaságú ezüstből készült nyolcreálos az amerikai dollárnak is mintául szolgált.
Válasz erre

szemtelen rigó ( #87 ) 2010-08-03 14:11:34
Privát üzenet
Vietnami nyelven a đong rezet jelent, a francia gyarmatosítás előtt ugyanis Vietnamban rézből verték az érméket. A szó használatos általános pénz értelemben is.
Válasz erre


1 2 3 4 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008. Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal