FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Északi mitológia (KvízCity33)
Ez a téma le van zárva!
1 2 3 4 5 6 7 

kvízcity 33 ( #201 ) 2015-12-30 15:34:13
Privát üzenet
Skíbdladnir

A hajót Sindri a dverg készítette, olyan csodálatos tulajdonságokkal bírt, hogy összehajtogatva belefért egy zsebbe, azonban az összes Áz és Asgard serege belefért. Bármerre is ment mindig jó szél fújt neki. Soha nem süllyedt el.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #200 ) 2010-07-25 18:51:17
Privát üzenet
Morgause -

Lot felesége, Igrain és Gorlois lánya. Politikai házasság fűzte az Orkney-i Lothoz, akivel Gawaint, Gaheriest, Agravaint és Gareth-t nemzette. Ő szülte Mordredet Arthurnak, miután félfivérét koronázása előestéjén elcsábította. Lamorack szeretője lett, és miután az ágyban rajtakapták vele, Gaheries a fia levágta a fejét.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #199 ) 2010-07-25 18:49:23
Privát üzenet
Avalon


A kelta túlvilághoz kapcsolódó több száz név közül Avaloné a legvarázslatosabb. Ez az a hely, amelyhez fűzi a hagyomány Arthur végső nyughelyét. Itt vár a napra, amikor majd hazája nagy bajában hívják, hogy művét újrakezdje, mely félbeszakadt a Grál-keresés végén és a Kerekasztal Társaság camlanni véres lemészárlása után.

Sokan indultak a híres hely felkutatására és a hagyomány a középkor óta azt a Somerset megyei Glastonbury városával Azonosította, amelynek neve a "legszentebb" föld" volt.

Yniswitrin volt a neve, amelyet úgy fordítottak le: az Üveg Szigeté amelyet Avalach uralt. Utóbbinak más megjelölése Rex Avalonis, Avalon királya volt. Ő volt annak a Morgannek atyja, akit egy másik szövegben mint "Ayalon Királyi Szűz" -ét írtak-le.

Így Yniswitrinből Avalon lett, az "Almák Szigete", a csoda és misztérium helye, ahol - úgy tudták - valami rejtélyes tárgyat őriztek - valószínűleg a papnők testülete, Morgan vezetése alatt. Őt másképpen Arthur nővéreként és az istene szolgájaként is ismerték.
Avalon,a varázssziget, mely kaput nyitott a tündérek országaiba, a Sidhe népségéhez, akik előreküldték képviselőiket az emberek világába, hogy próbára tegyék őket. , vagy azért, hogy hazavezessék őket a föld mély helyeire, ahol az ősi istenek még mindig lakoztak, egész az idők kezdete óta.

Az arthuri királyság mindig is a tündérség határán állt.

Avalon még ennél is többet jelentett.Az a hely volt, ahol az örökkévalóság megérintette a földet, ahol bármi megtörténhetett és meg is történt. Kapu volt a két világ között, és Britannia legmélyebb titkainak otthona. Egyike volt a boldog szigeteknek: az almafák és a virágillatok helye.

"Oda vittü camlanni csata után a sebesült Arthurt....-Morgan kellő tiszteleti fogadott minket, és a termében egy aranyágyra helyezte, és saját kezével bontotta ki drága sebét és hosszasan mondogatta: visszatérhet hozzá egészsége, ha a király vele marad és igénybe veszi művészetét."

Ez az Avalon a gyógyítás helye birodalma, ahol még Morgan ellenségeskedése is érvényét veszti. Ide tartozik Nimue is, a "Tó Hölgye", aki Merlint varázsolta el, a nagy szikla alatti üregbe zárva. Norgales és az átokföldje szintén úgy vélik, hogy ide tértek összekötve a túlvilágot a Grál királysággal.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #198 ) 2010-07-25 18:47:37
Privát üzenet
Britannia 13 kincse

I. kincs Bran szarva -ivótülök amilyen italt kívánt az ember olyan termett benne.

II. Dyrnwyn ( fehér markolat)

Bőkezű Rhydderch kardja ha igaz ember húzta ki igaz ügyért a markolatától a hegyéig lángba borult, de a lovagot nem égette meg.


III. Mwys Gwyddno Garanhir.

Hosszú-Lábszárú Gwydno kosara.
Ha egy embernek elég ennivalót raktak bele miután kinyitották 100 embernek elegendő volt benne.

IV. Morgan Mwynfawr.

Gazdag Morgan harcikocsija.
Aki beleült ott termett ahova kívánta.


V. Cyllell Llawfrodedd Farchog.

Llawfrodedd kése. 24 ember számára készít ételt egy asztalnál.


VI. Crochan Dyrnwch Gawr:

Dyrnwch nevű óriás üstje, ha gyáva ember főz benne nem forr fel a víz nem fő meg az étel.
Ha bátor azonnal forrni kezd benne a víz.

VII. Hogalen Tudwal Tudglyd:

Tudwal Tudglyd köszörűköve. Ha egy bátor harcos fente meg vele a kardját akkor ha megsebezte ellenfelét az meghalt. Ha egy gyáva
akkor rosszabb lett mint az ellenfeléé.

VIII. Brethyn Badarn Beisrydd:

Padarn köpenye. Ha egy nemes vette fel tökéletesen illett rá. Ha egy egyszerű ember akkor nem illet rá.

IX. Gren a Desgyl Rhygenydd Ysgolhaig:

Rhygenydd tiszteletes korsója és tálja. Bármilyen ételt kívántak az volt bennük.

X. Gwyddbwyll Gwenddolau ap Ceidio:

Ceidio fia Gwenddolau aranysakktáblája amelyen a figurák ezüstből voltak. Ha egy bábut megfognak az magától lép. Maguktól játszanak.


XI. Llen Arthur yng Ngernyw:


Cornwalli Arthur köpenye. Aki felvette láthatatlanná lett.


XII. Cebystr Clydno Eiddyn:

Clyddno Eiddyn kötőféke. Ha az ágy lábához kötötték és valaki éjjel elakarta lopni a lovakat az ágyhoz kötve találták meg reggel.

XIII. Lehet az Excalibur, vagy Merlin üvegkastélya.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #197 ) 2010-07-25 18:45:46
Privát üzenet
Sir Gawain - pentagram

Az pentagramma mint körkörös szimbólum maga is ötszögekből épül fel. Ez az örörkös romlatlanságot jelképezte a szimbolizmusban.
Valamint Salamon gyűrűje tartalmazta -e szimbólumot amit Mihály arkangyaltól kapott, ezzel uralkodott Salamon a démonok felett.
Gawain élete azonban mégsem úgy alakult.
Lancelot és Guinevre kapcsolata miatti konfliktusban Lancelot megöli két testvérét ezért Arthur ellen fordul. Züllöt és részeges lesz.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #196 ) 2010-07-25 14:00:11
Privát üzenet
sir Percival a "Tökéletes Bolond"

Perceval: Pellinore fia, egyike a Gral elnyerőinek. A tradíció szeri anyja úgy nevelte, hogy ne tudjon sem fegyverről se lovagi életről, de született vitézsége Arthur udvarába vezette azonnal egy Arthurt inzultáló lovaggal keveredett párbajba. Történt, hogy egy vörös ruhába öltözött lovag leöntött borral egy hölgyet és olyan durván viselkedett, hogy senki nem mert kiállni vele. A bolond ruhába érkező Perceval azonban lerángatta lováról és a nála levő nyárssal agyonverte, aztán elvette ruháját felöltözött bele. Attól félvén hogy kinevetik be sem ment a várba hanem kalandra indult. További harci neveltetése a "Halászkirály" csarnokába vezeti azonban a Gurnemanztól tanult rosszul alkalmazott illedelmességből óvakodik feltenni a mindent gyógyító Grál-kérdést.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #195 ) 2010-07-25 13:58:53
Privát üzenet
Bediver

A hagyomány szerint az Excalibur nem az a kard amelyet Arthur kihúzott a kőből. Merlin aggódott, hogy a király elesik a csatában és ezért elvitte egy tóhoz ahol a Tó Hölgye (Nimue)
adja neki a kardot. A kard hüvelyével együtt sebezhetetlenné teszi a tulajdonosát. A kardot egy Avaloni tündekovács készítette.
A camlanni csata előtt Morgan Le Fay ellopta a kardot az visszakerült Arthurhoz, azonban a hüvely elveszett, így Arthur halálos sebet kapott a csatában.

A haldokló király Bedivert kérte meg, hogy a kardot dobja vissza a tóba. Bediver kétszer próbálta félrevezetni Arthur végül azonban a kardot a tóba dobta, így el tudta mondani, hogy egy kéz kinyúlt a vízből és elkapta a kardot.

A kardot walesi néven Caladfwlch- Calad-Bolgnak nevezték (ld.Cúchulainn kardja).

A név lefordítva "hasító fény" vagy "kemény villám".
Később Caliburnnek majd Geoffrey Monmouth révén lett Excalibur, ahogy ma ismert.

Készítője Wayland a keltáknál Gofannon.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #194 ) 2010-07-25 13:57:31
Privát üzenet
Arthur kerekasztal

Miután az Arthur trónra emelkedését kísérő harcok elültek, elhatározta, hogy feleséget szerez magának, és annak ellenére, hogy Merlin óva intette őt, miszerint Guinevere egy napon majd elárulja, ő mégis a Caneliarde-i Leodegrance király leányát választotta. Vele járt hozományként egy nagy Kerekasztal, melyet Merlin Arthur apjának, Uther Pendragonnak a rendelésére készíttetett. Az asztal kerek volt a "világ hasonlatosságára", amelynél százötven lovag ülhetett egyszerre úgy, hogy egyik sem tűnt nagyobbnak a másikánál. Menyegzője napján Arthur Merlinntől azt kérte, hogy találjon vitézkedésre és hódolatára méltó lovagokat, s kérte, hogy legalább ötven helyet ők foglaljanak el.

Ezt Merlin teljesítvén Lodegrance-ből jött még hozzájuk ötven, úgyhogy százan ültek az asztalnál a menyegző első napján. És miután mindannyian tiszteletüket tették Arthurnál, ők áttértek abba a terembe, ahol a Kerekasztal állt és minden ülésen egy arannyal berakott nevet találtak. Ott voltak azok nevei, akiket már kiválasztottak, és sok olyané, akik még később következtek. Csak két hely maradt üresen. Merlin azt mondotta róluk, hogy kellő időben azok is betöltetnek.

Így találkozott először a "Kerekasztal Társaság" a király menyegzőjének napján.
Válasz erre

Törölt bejegyzés ( #193 ) 2010-07-25 13:53:16
Törölve
kvízcity 33 ( #192 ) 2010-07-25 13:52:07
Privát üzenet
Sir Lancelot

Lancelot a Benwick-i Ban király és királynője, Elaine fia volt. Ban, aki Arthur uralkodása első szakaszában a király legragaszkodóbb támogatója volt, röviddel
születése után háborúba keveredik a szomszédos Claudias királlyal, aki rövidesen elözönli földjeit és a törvényes királyt és királynőt elűzi országából. Amint menekülnek, Ban, visszapillantva, lángokban látja házát, és e látványtól elájul, amiből már többé nem tér magához. A segítségére siető királynéja csak egy pillanatra hagyja őrizetlenül az akkor Galahadnak elnevezett fiát. Ez elég ahhoz, hogy a tó hölgye fölbukkanjon és víz alatti palotájába lopja a gyermeket. Az összetört szívű Elaine királynő templomot emeltet azon a hegyen, ahol Ban király elesett. A csecsemő Galahad! akit ekkor a tó Lanceltjára keresztelnek nők és a hölgy palotája tündérszerű tritonjainak társaságában érik férfivá. Gyorsan tanul s nagy erőre és fegyverforgatási képességre tesz szert. Találkozik unokatestvéreivel Bors-szal és Lionallel s Ector nevű féltestvérével .. majd amikor Lancelot eléri 18 éves korát a négy ifjú férfi Arthur udvarába indul a híres Kerekasztal Társaság felkeresésére.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #191 ) 2010-07-25 13:50:26
Privát üzenet
Mordred


Arthur féltestvére Morgause elcsábította, így nemzette Mordredet. Arthur mikor tudomást szerzett erről a Bibliai Heródeshez hasonlóan parancsot adott arra, hogy az összes hasonló időben fogant nemesi és május elsején született újszülöttet öljék meg. Egy csónakban vízre tették őket. Mordred azonban egyedüliként túlélte.

A Gral keresés után, midőn a régi harcosok nagy része meghalt vagy elveszett, egy újonc csapat kerül előtérbe és Mordred, Arthur törvénytelen fia a társaság elpusztítására tör. A szerelmeseket (Lancelot és Guinevre) a királynő lakosztályában éri, amikor azok épp elhatározták, hogy a királyság érdekében lemondanak régi kapcsolatukról. Mordred erre ráveszi Arthurt, hogy királynőjét máglyára küldje. Lancelot megmenti ugyan a nőt, mindeközben véletlenségből megöli Gareth-t és Gaherist, Gawain testvéreit, _ - olyan háborút robbant ki, melyet egyik párt sem kívánt. Ez a csetepaté Gawain halálával ér véget és a hírrel hogy Mordred állt a királyság élére. Miután Arthur Lancelotot annak hazájáig, Franciaországig űzte, Mordred a távollévő királyt halottnak nyilvánította Visszatérő Arthur végső harcát vívja fia ellen, és halálos sebet kap, mely átküldi őt a túlvilágra, Avalonba. Lancelot mindezekről értesülvén túl későn érkezik régi barátja segítségére. Meglátogatja Guinevere-t, aki kolostorában élt s végbúcsút véve tőle végleg félreteszi lovagi fegyvereit és remetei életre tér. Így tengeti utolsó napjait, s mikor Guinevere haláláról hall nem sokkal éli túl annak halálát a Gyönyörök Kertjében temetik el.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #190 ) 2010-07-25 13:47:10
Privát üzenet
Morgan le Fay

Gorlois hercege egy húsvéti ünnepre Londonba utazott nőjével Igrainne-vel. Itt Uther azonnal szemet vetett a nőre. Azonban Gorlois észrevette Uther érzelmeit, ezért Igrainet Tintagel bevehetetlen erődjébe vitte. Uthernek pedig indok volt-e hirtelen távozás, hogy háborút kezdjen Gorlois ellen. Miközben ő Dimiloc fellegvárát védte. (Mivel Uthernek nem volt gyermeke mindent elkövetett azért, hogy Igraine szüljön neki egy fiút.) Merlin varázslat segítségével bejuttatja a várba Uthert, mégpedig úgy, hogy Uther felveszi Gorlois alakját. (Ilyesmivel találkozunk a Germán mitológiában is. Mikor Sigurd és Hagen testet cserélnek.) Azonban a fiú nevelését Merlin magának kérte ill Sir Ector felesége nevelte csecsemő korában.
A fogantatás éjszakáját követő napon Gorlois elesett a csatában. Uther és Igraine hamarosan összeházasodtak.

Gorloisnak és Igrainnek volt két lánya Morgan Le Fay és Morgausnak. Így Arthur féltestvérei voltak.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #189 ) 2010-07-25 13:45:32
Privát üzenet
Stonehenge létrejötte a mítoszban

Vortigern elvette feleségül Magnus Maximus lányát Severát. Konstantinus fiát hamar eltette láb alól így ő lett a király.

Azonban fenyegették a piktek félt egy római inváziótól is ezért a szászokkal Hengesttel kötött szövetséget.
Egy lakomán Vortigern berúgott és szerelmes lett Hengest lányába Rowennába. Megígérte Hengestnek bármit kérhet a lányért. Az pedig Kentet kérte.

Vortigern honfitársai azonban ellenálltak, megvetették Vortigernt az árulásért.

Sok csatározás után Hengist béketárgyalásokat ajánlott Salisbury Plainben. Az odaérkező angolokat azonban mindegy szálig levágták.
Ezért (emlékül) hozatta ide Írországból Aurelianus az Óriások Gyűrűjét Merlin segítségével.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #188 ) 2010-07-25 13:42:47
Privát üzenet
Dynas Hemrys

Dynas Hemrys csúcsán a gyógyulás kelta istene Lludd Llaw Ereint vagy Ezüst-kezű, az (Ír mitológiában Nuadu) eltemetett két harcoló sárkányt. Vortigern ide akart erődítmény építeni azonban az mindig összedőlt. A druidák az tanácsolták Vortigrennek, hogy áldozzanak fel egy fiút akinek nem volt apja.
Merlint vitték oda Dyfed hercegnő fiát akiről azt tartották, hogy egy inkubus (gonosz szellem, démon) fia.
Merlin elmondta, hogy egy medencében két sárkány harcol egy fehér és egy vörös az épülő palota alatt. A fehér a szászokat a vörös az angolokat jelképezi. A fehér sárkány eleinte fölényben van, azonban később a vörös felülkerekedik.
Legyőzik és megölik Vortigernt.

Az új király Ambrosius Aurelianus lesz, utána pedig Uther.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #187 ) 2010-07-25 13:41:19
Privát üzenet
Vortigern

Vortigern, megölette Konstantin királyt akinek három fia volt. Konstantin, Ambrosius Aurelius és Uther Pendragon. Ambrosiust és Uthert a legenda szerint csecsemő korukban Merlin megmentette. Aurelius és talán Uther is Bretagneban nevelkedett I. Budicnál.

Vortigern elvette feleségül Magnus Maximus lányát Severát. Konstantinus fiát hamar eltette láb alól így ő lett a király.

Azonban fenyegették a piktek félt egy római inváziótól is ezért a szászokkal Hengesttel kötött szövetséget.
Egy lakomán Vortigern berúgott és szerelmes lett Hengest lányába Rowennába. Megígérte Hengestnek bármit kérhet a lányért. Az pedig Kentet kérte.

Vortigern honfitársai azonban ellenálltak, megvetették Vortigernt az árulásért.

Ambrosius Aurelianus üldözőbe vette. Egészen a tengerig kergette, itt egy fából készült várba vette be magát. A várat azonban csodával határos módon villámcsapás érte Vortigern katonáival együtt benn égett a várban.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #186 ) 2010-07-25 13:40:15
Privát üzenet
Tintagel

Tintagel vára észak Cornwall partjainál található.
Itt élt Gorlois hercege. Egy húsvéti ünnepre Londonba utazott nőjével Igrainne-vel. Itt Uther azonnal szemet vetett a nőre. Azonban Gorlois észrevette Uther érzelmeit, ezért Igrainet Tintagel bevehetetlen erődjébe vitte. Uthernek pedig indok volt-e hirtelen távozás, hogy háborút kezdjen Gorlois ellen. Miközben ő Dimiloc fellegvárát védte. (Mivel Uthernek nem volt gyermeke mindent elkövetett azért, hogy Igraine szüljön neki egy fiút.) Merlin varázslat segítségével bejuttatja a várba Uthert, mégpedig úgy, hogy Uther felveszi Gorlois alakját. (Ilyesmivel találkozunk a Germán mitológiában is. Mikor Sigurd és Hagen testet cserélnek.) Azonban a fiú nevelését Merlin magának kérte ill. Sir Ector felesége nevelte csecsemő korában.
A fogantatás éjszakáját követő napon Gorlois elesett a csatában. Uther és Igraine hamarosan összeházasodtak. A régészeti kutatások a megtalált tárgyi emlékek alapján egyértelműen alátámasztják, hogy a kastélyban egy gazdag és hatalmas úr lakott---akár Arthur is.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #185 ) 2010-07-25 13:39:01
Privát üzenet
Tó Hölgye - Nimue

Nimue Sir Lancelot nevelője volt. Az ő révén jutott az Excaliburhoz Artúr. Tulajdonképpen egy kelta istennő hármasság egyik megjelenése. Mivel Merlin szerelmes volt belé ezért minden titkába tudásába beavatta Nimuét aki végül erősebb és nagyobb tudású lett mint ő. Nimue egy sziklába vagy üvegtoronyba zárta Merlint mert nem akarta viszonozni a szerelmét. Ezzel tulajdonképpen hozzájárult ahhoz, hogy Artúr a Camlann-i csatában meghaljon mivel Merlin nem tudott segítségére sietni. Egyike annak a három "tündérnek" akik Avalon szigetére vitték Artúrt. (Nimue-Morgan le Fay-Morgause)

A Nimue név kapcsolatban állhat Mnémoszünével aki anyja annak a kilenc múzsának víz-nimfának a római és a görög mitológiában, akik fegyvereket adtak, pl. Perszeusznak.

A Vivienne név pedig kapcsolatba hozható a kelta vízistennő Coventina nevével.

Még Diána mint vadászistennő is elképzelhető a név etimológiában.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #184 ) 2010-07-25 13:37:48
Privát üzenet
Írország neve a költészetben

A három leggyakrabban emlegetett felségjogistennő, Banba, Fódla és Ériu. Nem sokkal azután jelennek meg a színen, hogy megérkezik a szigetre az utolsó hódító csoport, Mil Espáine népe, amely egyrészt a halandó embereket, másrészt a korai Írország gael népét jelenti. A három istennő kezdetben ellenséges a betolakodókkal szemben, csak akkor változik meg az álláspontjuk, amikor különböző szívességeket követelhetnek tőlük. Banba a Kerry megyei Dingle-félszigeten lévő, Slieve Mish nevű hegynél találkozik Míl Espáine népével, és azt kéri tőlük; nevezzék el róla egész Írországot. Banbának a hagyomány szerint apja (Cian) és férje (Mac Cuill) is van, és a jelek szerint valóban névadója volt egy ideig a legkeletibb ír tartomány, Leinster északi részének avagy a Tara-dombot is magában foglaló Meath megyei síkságnak. Fódla a Umerick megyei Slieve Felimnél jelenik meg a hódítóknak, és ugyanezzel a kéréssel fordul hozzájuk. A föld hatalmát megjelenítő Fódlának is van családja a hagyomány szerint, és neve ír és skót gael földrajzi nevekben él tovább. A hódítók az első két istennő kérését nem teljesítik, de Banba és Fódla neve évszázadokon keresztül így is Írország költői neve marad. Tartósabb eredményt hoz az Ériuval a mai Westmeath megyében lévő Uisnech hegyen (amelyet gyakran Írország közepének, illetve omphaloszának, azaz köldökének neveznek) sorra kerülő találkozó. Ériu a leírások szerint karikákat és gyűrűket visel, ezért egyes szerzők a Nappal hozták kapcsolatba. Miután Ériu elmondja a hódítóknak, hogy Írországnál szebb föld nincs a Nap alatt, és hogy Mil Espáine népe a legnagyszerűbb a világon, Amairgin, a költő megígéri neki, hogy az ő nevét fogja viselni az ország. És valóban, a mai Ír Köztársaság ír neve (Éire) Ériu istennő nevéből ered, ahogy angolosított formája, az Erin is.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #183 ) 2010-07-25 13:35:43
Privát üzenet
Efnisien - feltámasztó üst

Branwen számára jól alakul az Írország királynéjaként eltöltött első év. Szeretik, és nagy becsben tartják, különösen, akkor mikor szül egy Gwern (égerfa) nevű fiút. A második évben azonban kezdenek felszínre törni az addig elfojtott ellenérzés Matholwch fivérei ugyanis egyfolytában fölhánytorgatni Efnisien régi tettét, és azt követelik, hogy Branwen szenvedjen meg miatta. Meg is fosztják királynéi rangjától, és a konyhába száműzik, ahol a szakács durván bánik vele, a kukták pedig pofozzák.
Branwen három éven át tűr, az írek pedig megszakítanak minden kapcsolatot Harlechhel, nehogy a fiatalasszony családja hírét vegye a megaláztatásának. A találékony Branwen azonban betanít egy seregélyt, s az el is viszi a hírt Harlechbe, az udvarba, Bendigeidfran pedig azonnal hatalmas hadsereget toboroz Írország megtámadására. A walesi harcosok hajókra szállnak, az óriás király azonban kénytelen átgázolni a tengeren. Matholwch katonáit megdöbbentik a walesi király irdatlan méretei, Branwen viszont tudja, hogy a fivére az ő megmentésére érkezik.

Az írek nyugat felé menekülnek. Amikor lerombolják a Shannon folyón átívelő utolsó hidat is, Bendigeidfran kénytelen élő hídként a folyó fölé feküdni, hogy serege a hátán átkelhessen. A vesztüket érző írek szeretnék elnyerni a támadók jóindulatát, ezért Matholwch javaslattal áll elő, mondván, hogy kárpótlásul, amiért rosszul bántak Branwennel, akkora házat építtet, amelyben Bendigeidfran is elfér. Hozzá is fognak az építkezéshez, de fondorlatos módon becsempésznek a házba száz, harcosokkal teli zsákot. Efnisien rosszindulata ekkor kivételesen jó szolgálatot tesz: megkérdezi, mi van a zsákokban, mire azt felelik neki, hogy liszt. Erre ő próbaképpen megszorongatja mindegyiket, és így a bennük rejtőző összes harcost brutálisan megöli. A rajtakapott írek erre nemigen tudnak mit mondani.

Ez a kínos momentum azonban nem akadálya annak, hogy a két fél közös lakomán vegyen részt. Az írek ismét engesztelni próbálják a walesieket: Branwen és Matholwch kisfiára, Gwemre ruházzák át az ország fölötti korlátlan uralmat. A kisfiú mindkét oldal szeretetét kivívja, leszámítva a folyton duzzogó, irigy Efnisient, aki tűzbe dobja a gyereket. Erre mindkét oldalon felszínre törnek a lappangó indulatok, és megkezdődik a vérontás. A halottakat föltámasztó csodaüst az íreknél van, így ők éjszaka létszámfölényhez juthatnának. A bűnbánó Efnisien elbújik az ír holttestek között, várva, hogy bedobják az üstbe. Amikor ez megtörténik, a teste megnyúlik, és négyfelé töri az üstöt, de egyúttal megszakad Efnisien szíve is.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #182 ) 2010-07-25 13:34:14
Privát üzenet
Fionn mac Cumhall

A hős születésekor a Demne Máel nevet kapja. A név a rövid hajra, valamint druidákhoz, mesteremberekhez, költőkhöz fűződő kapcsolatra utal. A Sétanta néven született Cúchulainnnhoz és az Alkeidész néven született Héraklészhez hasonlóan Fionn-nak is meg kell küzdenie a névért, amelyen ismertté válik.

A szerencsét próbálni induló Demne az Uffey folyó síkságán egy csapat fiúval találkozik, és egész sor sportágban - köztük a hurling vagy hurley nevű ütős labdajátékban - összeméri velük az erejét. A kis Demne minden sportban győzedelmeskedik, még akkor is, ha a többiek mind összefognak ellene. A közeli vár ura, egy irigy törzsfő arra biztatja a fiúkat, szabaduljanak meg a szépreményű ifjútól, méghozzá úgy, hogy belefojtják a közeli tóba. De balul sül el a tervük, mert Demne fojtja vízbe a csapat kilenc tagját. Egy arra járó ember felkiált: "Ki ez a szőke fiú?" (Modern ír nyelven: Cé hé an giolla fionn?). így lesz Demnéból Fionn, Cumhall fia.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #181 ) 2010-07-25 13:32:43
Privát üzenet
Dahut Ys királynője

Gradlon király ifjúkorában a régi hit szerint élt. Amikor megnősült, feleségéról azt gondolták a királyságban, hogy nem e világból való. Lányuk, Dahut születése után az asszony vissza is tér a tengerbe, ahonnan jött. Gradlon egy napon embereivel vadászgatva ráakad az erdőben egy Corentin (vagy Korentin) nevű ájtatos remetére, akinek látszólag nincs semmije, amivel megvendégelhetné őket. A remete azonban csodát tesz, ami nagy hatást gyakorol a királyra. Gradlon kijelenti, hogy áttér az új, keresztény hitre, és intézkedik, hogy Corentin legyen a quimperi püspök. Templomokat, kápolnákat, kolostorokat építtet, és Corentin unszolására új törvényeket is hoz, amelyek szigorúan föllép nek a nemi kicsapongás ellen, és a mértékletességet, az erényt, az önuralmat szorgalmazzák.

Dahutnak nincs ínyére az események alakulása, örömtelennek érzi az új Quimpert. Amikor erről panaszkodik, apja szentségtörőnek minősíti a szavait. Erre a lány témát vált, és arról kezd siránkozni, hogy túl messze él az óceántól. Könyörög apjának, hogy építtessen neki egy várost a tengerparton, és akkor elégedett lesz a sorsával. Gradlon költséget nem kímélve teljesíti a kívánságát: tágas közterekkel, magas, fehér tornyokkal megépítteti Ys városát.


Az ismertebb verzió bővebben szól Ys városáról mint a fényűzés és a züllött kicsapongás tanyájává lett kereskedelmi központról. Dahut, hogy uralma alá hajtsa a Gradlon által építtetett templomokat, a Sein szigeten élő, a régi isteneket imádó pogány női rend tagjaihoz fordul. A papnők megidézik a korrigan nevű kicsi, de annál kéjsóvárabb lényeket, akik ártatlan keresztényekkel próbálnak meg bűnös testi kapcsolatot kialakítani, de egyben kiváló építőmesterek is. Új, elegáns, impozáns, magasan Gradlon temploma fölé tornyosuló kastélyt emelnek Dahutnak. Dahut nyilvánosan buzdít ja a népet a hét főbűnre.
Dahut közben minden éjjel más szeretőt fogad, akinek arcát mindig fekete selyemmaszk rejti. Amikor a férfi már kezdi fárasztani, halálos csomót köt a maszk zsinórjaira, és a megunt lovag kínhalált hal. Így megy ez egészen addig, amíg egy alkalommal a többiektől igencsak különböző hódolója nem akad. A talpig vörösbe öltözött férfi nem hajlandó fölvenni a maszkot, és födetlen ábrázattal járul a színe elé. Arcátlanságával elbűvöli Dahutot, akivel közli, hogy füstoszlopok tartotta tűzpalotájában asszonyává teszi, ha teljesíti egyetlen kérését: odaadja a védőgát zsilipkapujának kulcsát. A királylány azt feleli, hogy ez lehetetlen, mert az apja a nyakában hordja a kulcsot. Végül lopva mégis elhozza, és odaadja az idegennek, de amikor utána meg akarja érinteni az arcát, a férfi eltűnik.

Amint elfordul a kulcs a zárban, a tenger már zúdul is a városra. Guénolé riaszt mindenkit Gradlon palotájában, és sürgeti a királyt, hogy meneküljön el Morvarc'h ("a tenger lova") nevű paripáján, mielőtt mindannyian vízbe fúlnak. Gradlon szerető apaként fölhúzza maga mögé mihaszna lányát, majd vágtára ösztökéli a lovat. A tajtékzó, zubogó víz Movarc'h csüdjéig ér, már-már mindketten alámerülnek, amikor a király a háta mögül hangot hall: "Dobd a tengerbe a démont, akit viszel, ha nem akarsz elpusztulni!" Dahut abban a pillanatban leesik a lóról, a víz elkezd visszahúzódni, így Gradlon megmenekül, és biztonságban eljut Quimperbe. Yst ellepi a víz, ám Dahut szirénszerű sellőként tovább él, a hajótöréstől fenyegetett tengerészeket figyelmezteti a veszélyre.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #180 ) 2010-07-25 13:30:22
Privát üzenet
Sir Gawain és a Zöld lovag

Camelot népe a karácsonyi lakomára sereglik, de mielőtt az elkezdődhet, mennydörgő robaj hallatszik és az ajtón át egy rettentő figura lovagol be, kezében hatalmas fejszét forgatva. Tetőtől talpig zöld: zöld a bőre, zöld a ruhája, zöld a lova. A gyülekezetet gúnyolva karácsonyi játékot ajánl annak, akinek van mersze csatlakozni. A szabály a következő: saját fejszével fogad egy ütést, azzal a feltétellel, hogy utána ő ad egyet. Először senki se lép elő, de amikor helyéről maga Arthur emelkedne, ifjú unokaöccse, Gawain előáll, hogy elfogadja a kihívást. Egyet csap és levágja testéről a Zöld Lovag fejét. De mindenki rémületére az óriás felszedi fejét, magasra tarija és ajkai szólásra nyílnak. Egy év múltán az óriás Gawaint a maga zöld kápolnájában várja. Fejét nyakára visszahelyezve úgy távozik, ahogy jött."

Egy esztendő múlik el: Gawain útra készül hogy betartsa szavát. Fogalma sincs a "Zöld Lovag" hollétéről, és vándorlásai a wirralli vadonba vezetik, ahol veszélyek leselkednek rá: mindenféle manóktól és a zordon téltől. A fagytól és a fáradtságtól félholtan végül megérkezik egy hatalmas, életnagyságúnál nagyobb figura, Bercilak várába. Az felajánlja vendégszeretetét és bemutatja gyönyörű feleségéének. A nőt egy förtelmes banya kíséri.Bercilak tudja, hol is van a zöld kápolna csupán pár órányi lovaglásra, és kinyilvánítja: vadászni indul. Amikor Gawain visszautasítja, hogy vendéglátóját elkísérje mondván, hogy inkább lepihenne, Bercilak felajánlja, hogy cseréljék el vadászzsákmányukat: ő odaadja Gawainnek amit csak a napi vadászaton szerez, cserébe azért, amit vendége zsákmányol ugyanazon idő alatt.

Amint Bercilak útnak ered, felesége lép Gawain szobájába s igyekszik elcsábítani őt. Gawain udvariasan elhárítja, de egy csókot mégis kénytelen elfogadni. Amikor Bercilak visszatér a vadászzsákmányával, Gawain összes cserélnivalója e csók. Ugyanez történik a két rákövetkező napon, amikor a vár hölgye újból szerelmesen közeledik vendégéhez, és Gawain először két, aztán három csókot fogad el, amelyet aztán illően kicserél gazdájával. Harmadnap bevallja a küldetését, és azt is: csekély esélye van a túlélésre, mire Lady Bercilak felajánl neki egy zöld kardszíjat, amely megvédi majd viselőjét minden bajtól. Ezt Gawain, bár kissé tétován, elfogadja. Igaz, az eseményt elhallgatja mint napi "nyereségét".

Másnap reggel útnak ered a zöld kápolna felé, ahol rálel a Zöld Lovagra. Az éppen fejszéjét élesíti. Gawain a hóba térdepel, míg az ellensége kétszer támadást színlel. Majd Gawain dühbe gurul és ígéri: egyet csap, de az az utolsó lesz. Viszonzásul a Zöld Lovag harmadik csapása alig suhintja meg Gawain nyakát, ő máris felugrik, "a méltóság kötelez" felkiáltással. Megparancsolja a Zöld Lovagnak, hogy védje magát. Erre az óriás felkacag s így szól: "A játéknak vége." Ellmondja: ő valójában Sir Bercilak, akit Morgane, az istennő fortéllyal varázsolt el, az utóbbi nem más, mint a vár banyája. Valódi szándéka Guinevere megijesztése volt, és Arthur lovagja erejének próbára tétele. Gawain makulátlan becsülettel jutott át az akadályokon, kivéve, hogy Lady Bercilaktól elfogadta a kardszíjat és ezért kapta nyakára a Zöld Lovag fejszecsapását. Gawain most visszatér Camelotba és elbeszéli a történetet. Minden lovag elhatározza, hogy zöld vállszalagot fog hordani Gawain sikeres kalandjának tiszteletére.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #179 ) 2010-07-25 13:28:08
Privát üzenet
Excalibur

A hagyomány szerint az Excalibur nem az a kard amelyet Arthur kihúzott a kőből. Merlin aggódott, hogy a király elesik a csatában és ezért elvitte egy tóhoz ahol a Tó Hölgye (Nimue) adja neki a kardot. A kard hüvelyével együtt sebezhetetlenné teszi a tulajdonosát. A kardot egy Avaloni tündekovács készítette.
A camlanni csata előtt Morgan Le Fay ellopta a kardot az visszakerült Arthurhoz, azonban a hüvely elveszett, így Arthur halálos sebet kapott a csatában.

A haldokló király Bedivert kérte meg, hogy a kardot dobja vissza a tóba. Bediver kétszer próbálta félrevezetni Arthur végül azonban a kardot a tóba dobta, így el tudta mondani, hogy egy kéz kinyúlt a vízből és elkapta a kardot.

A kardot walesi néven Caladfwlch- Calad-Bolgnak nevezték (ld.Cúchulainn kardja).

A név lefordítva "hasító fény" vagy "kemény villám".
Később Caliburnnek majd Geoffrey Monmouth révén lett Excalibur, ahogy ma ismert.

Készítője Wayland a keltáknál Gofannon.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #178 ) 2010-07-25 13:26:51
Privát üzenet
Uther Pendragon

Gorlois hercege. Egy húsvéti ünnepre Londonba utazott nőjével Igrainne-vel. Itt Uther azonnal szemet vetett a nőre. Azonban Gorlois észrevette Uther érzelmeit, ezért Igrainet Tintagel bevehetetlen erődjébe vitte. Uthernek pedig indok volt-e hirtelen távozás, hogy háborút kezdjen Gorlois ellen. Miközben ő Dimiloc fellegvárát védte. (Mivel Uthernek nem volt gyermeke mindent elkövetett azért, hogy Igraine szüljön neki egy fiút.) Merlin varázslat segítségével bejuttatja a várba Uthert, mégpedig úgy, hogy Uther felveszi Gorlois alakját. (Ilyesmivel találkozunk a Germán mitológiában is. Mikor Sigurd és Hagen testet cserélnek.) Azonban a fiú nevelését Merlin magának kérte ill Sir Ector felesége nevelte csecsemő korában.
A fogantatás éjszakáját követő napon Gorlois elesett a csatában. Uther és Igraine hamarosan összeházasodtak.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #177 ) 2010-07-25 13:25:44
Privát üzenet
Taliesin


A történet a valós történelmi személy Maelgwn Gwynedd 6. századi, észak-walesi uralkodása idején kezdődik. Ceridwen, az alakváltoztató istennő, a Bala-tó fenekén éldegél férjével, Tegid Foellel (teg = gyönyörű, oel = kopasz). A tó walesi nyelven mindmáig a férj nevét viseli (Llyn Tegid). Ceridwen egész álló nap az Amen nevű üstben kotyvasztja főzetét, amelyet csúnya fiának, Morfrannak ("tengeri varjú") szán, hogy az tehetséges legyen. A szöveg, nem túl kedvesen, Afagddunak ("mélységes sötétség") is nevezi Morfrant, aki nem érdemli meg anyja igyekezetét. Ceridwen szándéka meghiúsul, amikor szolgája, Gwion Bach ("kis Gwion") ujjait az üstbe dugva elcsen három cseppet a főzetből, lenyalja őket, és elnyeri a költői tehetség adományát. Az éktelen haragra gerjedt Ceridwen üldözőbe veszi Gwion Bachot, és a hajsza során mindketten egész sor alakváltozáson mennek keresztül. Először Gwion Bach nyúl lesz, Ceridwen pedig agár, majd a szolga lazaccá, az istennő pedig vidrává változik. Végül Gwion Bachból búzaszem lesz, Ceridwen pedig tyúk képében bekapja. A kelta mitológia e különleges varázslata révén a lenyelt búzaszemtől Ceridwen megfogan. Gwion Bach olyan elbűvölően szép csecsemő képében születik újjá, hogy az istennőnek nincs szíve megölni, ezért inkább tengerre veti, hogy a víz elsodorja. A kisbaba Gwyddno Garanhir mitologikus uralkodó Aberystwyth közelében lévő bukógátjánál ér partot, ott talál rá Calan Mai napján (május elseje) Elphin, a király gyenge, erélytelen fia. Amikor a fiatalember kibontja a takarót, amelybe a gyereket bugyolálták, így kiált fel: "Dyma dal iesin!" ("Micsoda gyönyörű homlok!") Erre a mindössze háromnapos csecsemő azt feleli: "Taliesin bid" ("Legyen Taliesin!"). Gwyddno fiává fogadja a gyermeket.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #176 ) 2010-07-25 13:24:40
Privát üzenet
Branwen,LLyr lánya; Mabinogi második ág.

A történet az ősi tengerparti királyi székhelyen, Harlechben kezdődik, ahol Bendigeidfran, a Hatalmasok szigetének, azaz Britanniának új királya uralkodik udvartartásával és családjával. Egy napon 13 hajót pillant meg a tengeren. Jó széllel, hímzett szatén árbocszalagokkal közelednek Írország felől. A vezérhajón Matholwch ír király érkezik. Szövetséget akar kötni, ami első hallásra mindkét fél számára igen előnyösnek tűnik. A szövetséget megerősítendő, Bendigeidfran és fivére, Manawydan lánytestvérüket, a hófehér keblű Branwent hozzá akarják adni Matholwchhoz, és úgy tűnik, a lánynak nincs ez ellen kifogása. Hatalmas ünneplést rendeznek egy sátorban, mert Benndigeidfran nem fér be egy hagyományos épületbe. Aztán kezdenek rosszra fordulni a dolgok. Efnisien, az uralkodó féltestévére, dühöngeni kezd, hogy őt nem kérdezték meg, mit szól a nászhoz, és bosszúból megcsonkítja Matholwch lovait. Levágja az ajkukat, a fülüket és a farkukat is, hogy elcsúfítsa és hasznavehetetlenné tegye őket. Az ír vendégeket mélyen megdöbbennti az incidens. Bendigeidfran menteni próbálja a ház jó hírét, és elmagyarázza, hogy rosszindulatú féltestvére puszta szeszélyből követte el ezt a gonosztettet, és felajánlja, hogy az utolsó lóig kárpótolja a vendégeket. Engesztelésképpen még háromféle ajándékot is kínál: ezüstöt, aranyat és, ami a legfontosabb, egy csodatévő üstöt, amely éjszakánként föltámasztja a nappal ellesett harcosokat. Amikor átadja az ajándékokat, azt is elmondja; hogy az üst valójában Írországból származik: egy bizonyos Llassar Llaes Gyfnewid menekítette ki egy égő házból feleségéével, Cymidei Cymeinfoll-Ial együtt. Hazatérve Bendigeidfrannak adták át, ő pedig most a két család egyesülésének zálogaként fölajánlja nekik. Matholwchnak, aki hallotta az üst történetét, ennyi elég. Kíséretével, a menyasszonnyal és az ajándékokkal visszatér Írországba.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #175 ) 2010-07-25 13:23:13
Privát üzenet
Branwen

Mabinogi második ág részlet.


Branwen számára jól alakul az Írország királynéjaként eltöltött első év. Szeretik, és nagy becsben tartják, különösen, akkor mikor szül egy Gwern (égerfa) nevű fiút. A második évben azonban kezdenek felszínre törni az addig elfojtott ellenérzés Matholwch fivérei ugyanis egyfolytában fölhánytorgatni Efnisien régi tettét, és azt követelik, hogy Branwen szenvedjen meg miatta. Meg is fosztják királynéi rangjától, és a konyhába száműzik, ahol a szakács durván bánik vele, a kukták pedig pofozzák.
Branwen három éven át tűr, az írek pedig megszakítanak minden kapcsolatot Harlechhel, nehogy a fiatalasszony családja hírét vegye a megaláztatásának. A találékony Branwen azonban betanít egy seregélyt, s az el is viszi a hírt Harlechbe, az udvarba, Bendigeidfran pedig azonnal hatalmas hadsereget toboroz Írország megtámadására.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #174 ) 2010-07-25 13:21:57
Privát üzenet
Hafgan - Pwyll

Mabinogi első ág.

Pwyll története két, egymással alig összefüggő részből áll. Az elsőben a herceg találkozik Arawnnal, Annwfn uralkodójával, és megegyezik vele, hogy egy évre egymás bőrébe bújnak, a másodikban pedig a káprázatos szépségű Rhiannonnal találkozik, aki a felesége lesz. Születik egy fiuk, Pryderi, de Rhiannont hamisan megvádolják. Dyfed korábban Délnyugat-Wales egyik térségének neve volt.

Pwyll dyfedi herceg egy napon Glyn Cuch (komor hegyszoros) közelében vadászva elszakad társaitól. Megijeszti egy falka idegen vadászkutya. Egy szarvasbikát üldöznek, és elég baljós a kinézetük, mert a túlvilág színeiben pompáznak: hófehér a bundájuk, piros a fülük. Pwyll már éppen elkergetné őket, amiikor fölbukkan a gazdájuk, és megfeddi a herceget udvariatlanságáért. Az idegen megmondja a nevét is: ő Arawn, Annwfn egyik királya. Annwfn a túlvilágot jelenti. Arawn elmondja, hogy zaklatja egy Hafgan (nyári fehér) nevű rivális uralkodó, és azt javasolja Pwyllnek, hogy a faragatlanságát jóvátéve egy év múlva álljon ki párbajra Hafgannal. Ehhez Pwyllnek és Arawnnak alakot és királyságot is kell cserélnie. Pwyll akkor teljesíti a vállalását, ha Arawn képében egyetlen csapással leteríti Hafgant, egy másodikkal ugyanis csak föltámasztaná a gonosz királyt.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #173 ) 2010-07-25 13:20:40
Privát üzenet
Rhiannaon büntetése

Rhiannon egy ideig meddő, majd fiút szül, akinek mindjárt másnap reggelre megmagyarázhatatlan módon nyoma vész. A szolgák, akik félnek, hogy őket vonják felelősségre, összejátszanak, és úgy intézik, hogy Rhiannonra terelődjön a gyanú: megölte a saját kisfiát. A döbbent Pwyll azonban nem akarja elkergetni a feleségét. Ehelyett belemegy abba, hogy kapjon Rhiannon egyedi büntetést: üljön minden áldott nap a várkapu előtti, a lóra szállást segítő fellépőkövön. Minden arra járó idegennek beszélje el a történetét, és ajánlja föl mindenkinek, hogy viszi a hátán. (Ld. Epona)
A Rhiannont gyötrelmeitől megszabadító segítség Wales túlsó végéből, egy aprócska királyságból érkezik, ahol egy nemesember lovakat tenyészt. A legértékesebb kancája Calan Mai napján, azaz május elsején minden évben csikót ellik, de hogy a csikóból mi lesz, azt senki sem tudja. Az egyik évben az ellést felügyelő gazda istállóban tölti a május elseje előtti éjszakát. Az ablakon hirtelen benyúl egy hatalmas, karmokban végződő kar. Teyrnon villámgyors mozdulattal lecsapja könyökből, majd kirohan, hogy megnézze, mi van mögötte. A sötétben azonban nem lát semmit. Az istállóba visszatérve a legfinomabb szaténba bugyolált fiúcsecsemőre bukkan. Mivel ő és felesége gyermektelenek, sajátjukként nevelik a kisfiút, és Aranyhajú Gwrinak nevezik el. A gyerek gyorsan növekszik, és a nevelőszülők idővel észreveszik, hogy döbbenetesen hasonlít Pwyllre, Dyfed hercegére. El is viszik Pwyll kastélyába, ahol érthetően nagy az öröm. Rhiannon mentesül megalázó büntetése alól, és a gyermek igazi szülei a Pryderi (gond, aggodalom) nevet adják fiuknak.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #172 ) 2010-07-25 13:18:56
Privát üzenet
Pwyl Rhiannon és Gwawl

Pwyl, Arberth mágikus dombján ül, ahonnan csodákat láthat az ember. A dombhoz fűződő hiedelem ezúttal is beigazolódik: Pwyll csillogó aranybrokát ruhás nőt lát közeledni fenséges, hófehér paripán. A nő nevét senki sem tudja, de a király emberei üldözőbe veszik, és a negyedik próbálkozásra ki is derítik, hogy Rhiannonnak hívják. A szépség Hyfaidd Hen lányának mondja magát, akit apja önkényesen egy másik férfinak ígért, pedig ő csak Pwyllt szereti, akinek a keresésére indult. Pwyll bevallja, hogy ő is szereti, és azt kéri, egy év és egy nap múlva keljenek ünnepélyesen egybe. Rhiannon ebbe beleegyezik. Egy év elteltével Pwyll száz emberrel megjelenik a lány apjának palotájában. Az ünnepi hangulat azonban egy csapásra megváltozik, amikor hirtelen belép egy magas, gesztenyebarna hajú idegen, akinek fejedelmi tartásához szaténruha társul, és kér Pwylltól egy szívességet. Pwyll, Rhiannon legnagyobb döbbenetére, virágos jókedvében kötélnek áll, úgy, hogy még nem is tudja, mit fognak tőle kérni. Hamarosan kiderül azonban, hogy az idegen nem más, mint Gwawl, Clud fia, az apa által kiszemelt jövendőbeli, aki a neki ígért menyasszonyért jött. A becsületes Pwyll úgy érzi, köti az idegennek tett ígérete, Rhiannon azonban nem hajlandó férjhez menni Gwawlhoz, amíg újabb egy év el nem telik. Pwyllnek pedig jelentőségteljesen átnyújt egy varázszsákot, hogy vegye hasznát, ha eljön az ideje.

Újabb egy év múlva ismét nagy esküvői lakomát tartanak, a díszhelyen Gwawl, a reményteljes vőlegény ül. A vigadozás közepette rongyos, szakadt lábbelijű, vén koldus lép be, és arra kéri a társaságot, legyenek jók hozzá, töltsék meg a zsákját étellel. Gwawl nagylelkűen teljesíteni akarja a kérését, de bármennyi élelmet pakolnak a szolgák a zsákba, nem tudják megtölteni. A koldus azt mondja, addig nem telik meg a zsák, amíg egy gazdag földesúr bele nem mászik, és le nem tapossa a tartalmát. Rhiannon megkéri Gwawlt, hogy nézze meg, igaz-e ez. A leendő vőlegénynek elég a két lábát a zsákba dugnia, hogy kiderüljön a turpisság. A koldusnak öltözött Pwyll fölrántja a zsákot Gwawl feje fölé, és beköti a száját. Dyfed hercege ezután megfújja kürtjét, és felszólítja a mulatozó násznépet, hogy játsszanak vele "zsákbamacskát". Ütve-rúgva terelgetik körbe-körbe a teremben a magatehetetlen Gwawllal kitömött zsákot. Csak akkor engedik ki, amikor megfogadja, hogy nem áll bosszút rajtuk. Ezután Pwyll és Rhiannon boldogan összeházasodnak.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #171 ) 2010-07-25 13:17:08
Privát üzenet
Bendigeidfran walesi óriáskirály


Mabinogi második ág részlet.

Az ír férfiakat egytől egyig lemészárolják, csak öt nő életét kímélik meg. A walesiek sem járnak sokkal jobban; közülük heten maradnak életben, köztük Pryderi, Manawydan, Bendigeidfran.

Az óriás király Bendigeidfrant azonban halálosan megsebesíti a sarkán egy mérgezett lándzsa. Utolsó kívánsága meglehetősen rendhagyó: azt kéri a walesiektől, vágják le a fejét, vigyék el a London közelében lévő Gwyn Frynre (fehér domb), és ott helyezzék el úgy, hogy Franciaország felé nézzen.
(Arthur kiásatta a fejet, hogy ne legyen nála nagyobb, akit tisztelnek.)
Útközben Rhiannon három kis madarának csodaszép dalát hallják. Branwen hazatérése viszont szomorúan végződik. Walesi földre lépve még látja Írországot, és arrafelé fordulva így kiált föl: "Isten szent fia, kár volt megszületnem! Miattam pusztult el ez a két jó sziget!" Azzal nagy sóhajjal kileheli a lelkét: megszakad az ő szíve is.

Megtudjuk még, hogy az öt életben maradt ír nő egytől egyig várandós, és mindannyian fiút szülnek. Az öt fiú fölcseperedve mind más-más nőt választ társának, és családjaikból lesznek az Írország öt tartományát benépesítő törzsek.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #170 ) 2010-07-25 09:45:23
Privát üzenet
Cúchalainn haláltusája

Cúchulainn haláláról szóló történetek már a 10. században ismertek voltak, jóval azelőtt tehát, hogy a Táin Bó Cuailnge elnyerte volna végleges formáját. Egyik változat szerint sem volt több 27 évesnél, ez a kelta hármasságon alapuló bűvös szám:~; 3 x 3 x 3. A harcban mindig legyőzhetetlen Cúchulainnt fizikai
és természetfölötti erők együttese kényszeríti térdre: félrevezető varázslatok, több geis (tabu) megszegése, illetve az engesztelhetetlen ellenségévé tett hősök bosszúja.

Ellenségei tudják, hogy a bajnok számára közel a vég, de nem merészkednek közelebb, mert még látják a feje körül pislákolni a hősök dicsfényét. Cúchulainn hatalmas sebét kezével összeszorítva elvonszolja magát egy közeli tóhoz, hogy igyék egy kis vizet, és lemossa magát. Meglát a közelben egy oszlopkövet, odavánszorog, és nekidől. Leveszi az övét, és odakötözi vele magát a kőhöz, hogy állva haljon meg, ahogy egykor megfogadta. Lugaid és Erc közben azon huzakodnak egymás közt, kinek kellene összeszednie a bátorságát. Cúchulainn hűséges lova, a Machai Szürke, bár több sebből vérzik, rúgkapálva még intéz egy utolsó támadást a gyáva támadók ellen. A haláltusa három napon át tart, közben Badb és Mórrígan holló képében köröz a bajnok feje fölött, amíg ki nem huny a dicsfény. Cúchulainn ekkor hatalmasat sóhajt, mire a kő, amelynek a hátát vetette, kettéhasad. Az egyik holló ekkor görnyedt vállára telepszik. A Machai Szürke elhozza Conallt, majd a ló a halott hős mellére hajtja a fejét.

Erc és Lugaid fölbátorodik, hiszen a holló máskor sosem telepedhetett volna Cúchulainn vállára, és megközelítik az élettelen, de még mindig egyenesen álló hőst. Amikor Lugaid a hajánál fogva hátrarántja Cúchulainn fejét, hogy könnyebben elvághassa a torkát, a hős kardja lezúdul, és csuklóból lecsapja Lugaid kezét. Lugaid és emberei bosszúból Cúchulainn jobb kezét és fejét is levágják, és diadalmasan Tarába viszik. A hős teste viszont ott marad az oszlop formájú kőhöz kötözve. A hagyomány a Dundalktól körülbelül 6 kilométernyire délre ma is álló Clochafarmore-hoz (nagy ember köve) köti Cúchulainn halálát.

Conali Cernach később megbosszulja barátja halálát: megöli Lugaidot. Méghozzá úgy, hogy egyik kezét felköti azért hogy egyenlő legyen a küzdelem.
Válasz erre

kvízcity 33 ( #169 ) 2010-07-25 09:40:42
Privát üzenet
Fianna Éireann

Brehon-törvényekből megtudhatjuk, hogy a Fianna Éireann tagjai senkinek alá nem vetett, föld nélküli emberek voltak, de nem külföldiek. A társadalom többi rétegétől elkülönülten éltek, feladatuk az volt, hogy megvédjék Írországot a külső ellenségektől, halandóktól és természetfölöttiektől egyaránt. Elsősorban az ard rínek (főkirály) tartoztak hűséggel. Előfordult az is, hogy szállás és ellátás fejében helyi kiskirályokat szolgáltak, akik nem tartottak fönn saját hadsereget. Lehetséges, hogy a fiannának már az ókori galloknál is volt elődje, az úgynevezett gaesatae (lándzsás emberek?).Kezdetben a Kerekasztal Lovagjai ír megfelelőinek tekintették őket, később pedig a szamurájokhoz hasonlították a csoportot. Egyes szerzők viszont élősdi martalócoknak bélyegezték őket, akik pusztán csak föl élték az általuk lenézett köznapi munka gyümölcseit.

A fianna exkluzív társaság volt, de a tagság nem öröklődött.

A jelentkezőnek fizikai és szellemi téren is ki kellett tüntetnie magát. Elsőrendű költőnek kellett lennie, tizenkét kötetre valóverset kellett megtanulnia. A fizikai próbatételek között pedig szerepelt többek között az, hogy derékig gödörben állva, mindössze pajzzsal és egy mogyoróbottal fölfegyverkezve kellett átvészelni kilenc harcos támadását, akik kilencbarázdányi távolságról hajigálták a jelölt felé lándzsáikat. Aki csak egyetlen sebet is kapott, már elbukott. De elutasították akkor is, ha megremegett a kezében a fegyver, beleakadt a hajfonata egy lelógó ágba, vagy az erdőben megreccsent a talpa alatt egy száraz ág. Nekifutásból át kellett ugrania a homloka magasságában lévő ágat, és könnyedén át kellett jutnia a térdmagasságban lévő alatt is. Az egyik legnehezebb próbatétel pedig az volt, hogy futás közben, lassítás nélkül kellett kihúznia egy tövist a talpából.
Válasz erre


1 2 3 4 5 6 7 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008. Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal